פיסורה אנאלית היא חתך או קרע קטן בבטנת פי-הטבעת (anus). החריץ בעור חושף את רקמת השריר שמתחת, וגורם לכאבים קשים ולדימום תוך כדי ולאחר תנועת מעיים.
פיסורה אנאלית עשויה להופיע כתוצאה מלידה, מאמץ בזמן תנועת המעיים, או התמודדות ארוכה עם עצירות או עם שלשול.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
פיסורה אנאלית עשויה להשפיע על אנשים בכל הגילאים, אך נראית בעיקר אצל פעוטות וילדים קטנים. פיסורה לרוב אינה מצב מסוכן. ברוב המקרים הקרע מחלים בעצמו תוך ארבעה עד שישה שבועות. טיפולים מסויימים יכולים לעזור בהחלמה ובהקלה על אי הנוחות, כולל מרככי צואה או משככי כאבים אזוריים.
אם פיסורה אנאלית לא משתפרת עם הטיפולים הללו, יכול להיות שיהיה צורך בניתוח, או שהרופא שלכם יצטרך לבדוק אם יש הפרעות נוספות בלתי נראות לעין שעשויות לגרום לפיסורה אנאלית.
מה הסימפטומים של פיסורה אנאלית?
פיסורה עשויה לגרום לאחד או יותר מהתסמינים הבאים:
- קרע נראה לעין בעור שמסביב לפי הטבעת.
- סרח עור, או גבשושית קטנה בעור, ליד הקרע
- כאב חד באזור פי הטבעת בזמן תנועות מעיים
- זרמי דם על הצואה או על נייר הטישיו אחרי הניגוב
- שריפה או גירוד באזור פי הטבעת.
מה גורם לפיסורה אנאלית?
פיסורה אנאלית לרוב נגרמת עם מתן צואה גדולה או קשה. עצירות כרונית או שלשולים לעתים קרובות עשויים אף הם לקרוע את העור סביב פי הטבעת. גורמים נפוצים נוספים כוללים:
- מחלת קרוהן או מחלת מעיים דלקתית אחרת
- מאמץ במהלך הלידה
- זרימת דם מופחתת לאזור פי הטבעת
- שרירי סוגר הטבעת מתוחים יתר על המידה או עוויתיים
במקרים נדירים, פיסורה אנאלית עשויה להתפתח בשל:
- סרטן אנאלי
- נגיף ה-HIV
- שחפת
- עגבת
- הרפס
מי נמצא בקבוצת סיכון לפיסורה אנאלית?
מסיבות לא ידועות, הפיסורה נפוצה אצל פעוטות. זה קורה אצל קרוב ל-80 אחוז מהתינוקות במהלך שנת החיים הראשונה שלהם. מבוגרים מועדים גם הם לפיסורה אנאלית בשל זרימת דם מופחתת לאזור הרקטום. במהלך ואחרי לידה, נשים נמצאות בסיכון לפיסורה אנאלית בשל המאמץ שבלידה.
אנשים הסובלים ממחלת מעיים דלקתית, כגון קרוהן, נמצאים גם הם בסיכון גבוה לפיתוח פיסורה אנאלית. הדלקת בבטנת המעי גורמת לרקמות סביב פי הטבעת המועדות יותר להיקרע. אנשים החווים עצירות לעתים קרובות נמצאים גם הם בסיכון גבוה לפיסורה אנאלית. מאמץ בעת מתן צואה ומתן צואה קשה וגדולה הם הגורמים הנפוצים ביותר לפיסורה אנאלית.
כיצד מאבחנים פיסורה אנאלית?
רופא יכול בדרך כלל לאבחן פיסורה אנאלית פשוט על ידי בדיקת האזור סביב פי הטבעת. עם זאת, הרופא עשוי לרצות לבצע בדיקת רקטלית דיגיטלית כדי לאשש את האבחנה. במהלך הבדיקה הזאת, הרופא יחדיר אנדוסקופ או אנוסקופ לתוך הרקטום כדי להקל את האפשרות לראות את הקרע. כלים רפואיים אלה הם צינורות דקים עם מצלמה ואור המאפשרים לרופא לחקור את התעלה האנאלית. שימוש באנוסקופ יכול לעזור לרופא שלכם גם במציאת גורמים אחרים לכאבים אנאליים או רקטליים כגון טחורים.
כיצד מטפלים בפיסורה אנאלית?
ברוב המקרים פיסורה אנאלית לא דורשת טיפול נרחב. עם זאת, תרופות ביתיות מסויימות עשויות לעזור בהבראה מהירה יותר ובהקלה על סימפטומים הגורמים לאי נוחות. ניתן לטפל בפיסורה בבית באמצעות:
- שימוש במרככי צואה ללא מרשם
- לקיחת תוספים סיביים והגברת צריכה של מאכלים עשירים בסיבים, כגון פירות וירקות טריים.
- אמבטיות ארוכות הקרויות אמבטיות זיטץ כדי להרגיע את השרירים האנליים, להקל על הגירוי ולהגביר את זרימת הדם לאיזור פי הטבעת
- הנחת משחת ניטרוגליצרין, כגון קורטיזון-10, על פי הטבעת כדי לקדם זרימת דם לאיזור ולזרז את הליך הריפוי
- שימוש במשככי כאבים מקוממים כגון Anusol-HC ולידוקאין, לאזור פי הטבעת כדי להקל על חוסר הנוחות
- הרופא שלך עשוי להציע גם סוג של משחת סידן חוסמת תעלות שיכולה להרגיע את שרירי סוגר פי הטבעת ולאפשר לפיסורה האנאלית להבריא.
טיפול אפשרי נוסף הוא בוטוקס המוזרק לשרירי סוגר פי הטבעת. הזריקות ימנעו התכווצות של השרירים בפי הטבעת על ידי שיתוק זמני של השריר. זה מאפשר לפיסורה האנאלית להחלים תוך מניעת היווצרות של פיסורות חדשות.
אם הפיסורה האנאלית שלכם לא מגיבה לטיפולים אחרים, הרופא שלכם עשוי להמליץ על ספינקטרוקטומיה אנאלית. זהו הליך כירורגי הכולל יצירת חתך קטן בסוגר האנאלי כדי להרגיע את השריר, מה שמאפשר לפיסורה האנאלית להבריא. סביר להניח שאופציה זו תישקל רק לאחר שטיפולים פחות פולשניים נכשלו.
לא כל הפיסורות האנאליות הן סימן לדיאטות חסרות סיבים ולעצירות. פיסורות המתקשות להבריא או כאלה הממוקמות במקומות אחרים מאשר החלק האחורי והאמצעי של פי הטבעת עשויות להצביע על מחלות נסתרות כגון שחפת, HIV, או סרטן רקטלי. אם יש לכם דאגות לגבי פיסורה אנאלית שלא נרפית למרות נסיונות של תרופות שמרניות, ביתיות, צרו קשר עם הרופא שלכם כדי לראות אם יש צורך בבדיקות נוספות.
כיצד ניתן למנוע פיסורה אנאלית?
לא תמיד ניתן למנוע פיסורה אנאלית, אך ניתן להפחית את הסיכוי לחלות בה על ידי לקיחת האמצעים המונעים הבאים:
- החלפת חיתולים לעתים קרובות אצל פעוטות
- שמירה על האזור האנאלי יבש
- ניקוי האזור האנאלי בעדינות עם סבון עדין ומים חמים
- המנעות מעצירות על ידי שתיה של נוזלים מרובים, אכילת אוכל עשיר בסיבים והתעמלות קבועה
- טיפול מיידי בשלשול
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל