Logo
7 מזונות שגורמים לנפיחות בבטן – ומה לאכול במקום

7 מזונות שגורמים לנפיחות בבטן – ומה לאכול במקום

Avatar of אגוגו

נפיחות בבטן היא אחת התלונות הנפוצות ביותר בקרב אנשים מכל קבוצות הגיל ומכל סגנונות החיים. לעיתים מדובר בגזים, לעיתים בסוג של אי-נוחות או כובד, ולעיתים אף בכאב של ממש, המורגש באיזור הבטן העליונה או התחתונה.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

ברבים מהמקרים, נפיחות בבטן עשויה להצביע על שילוב של סיבות: החל מהרגלי אכילה, דרך סוגי המזונות ועד רגישויות מסוימות. במאמר הזה נתמקד ב-7 מזונות עיקריים שנוטים לגרום לנפיחות בבטן אצל אנשים רבים, ונציע להם חלופות בריאות ומותאמות יותר. כך תוכלו ליהנות מאוכל מגוון, תוך צמצום הסיכוי לאי-נוחות בטנית מיותרת.

יש לזכור שכל אחד מגיב אחרת למזונות שונים, ולכן חשוב להתבונן על התחושות האישיות שלכם אחרי כל ארוחה. אם אתם מזהים מקור עקבי לנפיחות, ייתכן שזה הזמן לבחון תחליפים שייטיבו עם מערכת העיכול ויצמצמו את תחושת הכבדות בבטן.

בנוסף, מומלץ לשים לב לדרכי האכילה שלכם – למשל, אכילה מהירה, לעיסה לא מספקת או שתייה מוגזמת של משקאות מוגזים במהלך הארוחה. בכל אחד מן המקרים הללו, ניתן לחולל שינוי משמעותי אם רק נהיה מודעים ונבצע התאמות מתאימות.

1. קטניות (שעועית, עדשים וחומוס)

קטניות כמו שעועית, עדשים וחומוס נחשבות למקור עשיר בחלבון ובסיבים תזונתיים. יחד עם זאת, הן ידועות גם כמקור רב לגזים שעלולים לגרום לנפיחות בבטן. הגורם לכך הוא הסיבים המסיסים וחלק מהפחמימות (אוליגוסכרידים) שמקשות לעיתים על הפירוק במעי. אנשים רבים מדווחים שכאשר הם מרבים בקטניות, הם חשים נפיחות, גזים ולעיתים אי-נוחות מתמשכת.

פתרון אפשרי הוא להשרות את הקטניות (שעועית בעיקר) למשך 8-12 שעות לפני הבישול. פעולת ההשריה מסייעת בהפחתת החומרים הגורמים לגזים ובהפיכתן לקלות יותר לעיכול. בנוסף, אם אתם עדיין חווים נפיחות, אפשר להחליף חלק מהקטניות בחלבונים צמחיים אחרים כמו קינואה או כוסמת, שהם קלים יותר לעיכול עבור חלק מהאנשים. מומלץ לנסות גם תבלינים וכמובן להקפיד על תהליך בישול ארוך יותר.

אולי יעניין אתכם המאמר: קטניות: טוב או רע?

2. מזונות מטוגנים עתירי שומן

מזונות מטוגנים עשירים מאוד בשומן, ומערכת העיכול שלנו משקיעה מאמץ גדול כדי לפרק אותם. מזונות כמו צ'יפס, שניצל מטוגן, סיגרים מטוגנים או פלאפל בשמן עמוק יכולים לגרום לתחושת כובד בבטן ולהאט את תהליך העיכול, מה שמוביל לתחושת נפיחות שעלולה להימשך שעות לאחר מכן.

במקום לטגן בשמן עמוק, מומלץ לאפות או לצלות בתנור. למשל, במקום צ'יפס מטוגן – להכין צ'יפס אפוי בשמן זית או שמן אבוקדו. כך תקבלו טעם נהדר וגם משמעותית פחות שומן, מה שמקל על מערכת העיכול. אם קשה לכם לוותר לגמרי על האפקט הפריך של המזון המטוגן, אפשר להתנסות בטיגון קל (סטיר-פריי) במחבת עם כמות קטנה יותר של שמן, ולשלב הרבה ירקות שייטיבו עם פעולת העיכול.

להרחבה בנושא כיצד להפוך את האכילה לבריאה יותר, כדאי לכם לקרוא: 8 החלפות קטנות בתזונה שמשפיעות בענק על הגוף

3. מוצרי חלב עתירי לקטוז וחלופות צמחיות

אנשים רבים סובלים מרגישות מסוימת ללקטוז, סוכר החלב שמצוי בעיקר בחלב ומוצריו. רמה גבוהה של לקטוז עלולה להקשות על הפירוק במעי הדק, וכך נשארות שאריות בחלקים התחתונים של המעי – ואלה יכולות לגרום לגזים, נפיחות ואף שלשול. רגישות ללקטוז מופיעה ברמות שונות בקרב האוכלוסייה, ולעיתים היא אינה מורגשת עד שמגיעים לגיל מסוים או עד שמגדילים במפתיע את צריכת החלב.

המענה יכול להיות במוצרי חלב דלי לקטוז או נטולי לקטוז, כמו חלב נטול לקטוז, יוגורט דל לקטוז או גבינות קשות (הן בדרך כלל מכילות פחות לקטוז). אפשרות נוספת היא לעבור למשקאות צמחיים כמו חלב שקדים, חלב סויה, חלב אורז או חלב שיבולת שועל. נוסף לכך, אנשים רבים מדווחים ששילוב של יוגורט פרוביוטי עשוי לסייע לעיכול טוב יותר ולצמצום תחושת הנפיחות.

באותו נושא יש לנו את המאמר: רגישות ללקטוז: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

4. מזונות עשירים בנתרן

נתרן, או בשמו המוכר יותר – מלח, הוא רכיב עיקרי בחטיפים מלוחים, מזון מעובד, רטבים מוכנים ואפילו לחם קנוי. צריכת יתר של מלח גורמת לגוף לאגור יותר נוזלים כדי לשמור על מאזן נוזלים תקין, וכך נוצרת לעיתים נפיחות כללית בגוף, לרבות בבטן. תחושת הנפיחות במקרים כאלה מקושרת לתופעות כמו בצקת (עודף נוזלים ברקמות) ואי-נוחות לאורך היום.

כדי להפחית את הנפיחות, מומלץ לצמצם את השימוש במלח שולחן ואת צריכת המזון המעובד. במקום מלחים רבים, תוכלו להעשיר את הטעם באמצעות עשבי תיבול טריים (כמו בזיליקום, רוזמרין או פטרוזיליה), שימוש בתבלינים (כמו פפריקה מתוקה או כורכום) וכן מעט מיץ לימון. בחירת מוצרים עם תווית "דל נתרן" יכולה גם היא לעזור.

כדאי לכם לקרוא את המאמר: 7 סימנים ברורים לכך שאתם אוכלים יותר מדי מלח

5. ירקות מצליבים (כרוב, ברוקולי, כרובית)

ירקות מצליבים כדוגמת כרוב, ברוקולי וכרובית הם "כוכבים" בשמירה על הבריאות. הם עשירים בוויטמינים, מינרלים ואף בחומרים נוגדי חמצון. יחד עם זאת, חלק לא מבוטל מהאוכלוסייה חווה נפיחות בבטן אחרי אכילתם, במיוחד כשהם נאכלים טריים או בכמות גדולה. הירקות הללו עשירים בסיבים ובסוגים של פחמימות (ראפינוז) שעלולים ליצור יותר גזים בזמן העיכול.

בשביל לצמצם את אפקט הנפיחות, אפשר לאדות או לבשל קלות את הירקות המצליבים, מה שהופך אותם לקלים יותר לעיכול. אכילת ברוקולי מוקפץ במקום ברוקולי טרי, למשל, או כרובית אפויה במקום כרובית חיה – יכולה להפחית משמעותית את כמות הגזים. אם אתם בכל זאת מזהים רגישות גדולה, שקלו לצמצם את הכמות בארוחה או לשלב סוגים אחרים של ירקות דלי-גזים, כמו קישואים, גזר או פלפלים.

אולי יעניין אתכם המאמר: 8 סיבות לכך שכדאי לאכול כרובית

6. משקאות מוגזים: תוספת אוויר וסוכר לגוף

משקאות מוגזים הם מקור ברור להצטברות גזים במערכת העיכול, מכיוון שהגז שנמצא בפחית או בבקבוק עובר אלינו למערכת העיכול ו"יושב" שם, בצורה די מילולית, ויוצר תחושת נפיחות. אם מוסיפים לזה את התכולה הגבוהה של סוכר (או ממתיקים מלאכותיים), הרי שמדובר במתכון קלאסי לנפיחות בבטן ולפגיעה באיזון הבריא של מערכת העיכול.

החלופה המתבקשת היא מים, אבל אם אתם מתקשים לוותר על התחושה "הבועתית", תוכלו לעבור למי סודה ללא תוספת סוכר או לחלוט צמחים (כמו נענע וג'ינג'ר), לצנן את החליטה ולהוסיף מעט פלחי פירות. לבוסט חזק יותר, אתם יכולים לנסות גם את האפטרמיל, אשר מכיל צמחים שהוכחו מחקרית בהקלה על נפיחות ובעיות עיכול אחרות.

כך תשיגו משקה מרענן ללא כמות מופרזת של גז או סוכר. אפשרות נוספת היא להתרגל בהדרגה להפחתת המשקאות המוגזים – להתחיל מיום אחד בשבוע ללא משקאות מוגזים, ולאחר מכן להגדיל את הימים ללא הגזים.

7. ממתיקים מלאכותיים וסוכר אלכוהולי

ממתיקים מלאכותיים – דוגמת סוכרלוז, אספרטיים, סוכרזית וסטיביה תעשייתית – או סוכרי אלכוהול דוגמת סורביטול, מניטול וקסיליטול, מופיעים לא פעם במשקאות דיאטטיים, מסטיקים ללא סוכר, ממתקים "דיאטטיים" ועוד. הבעיה היא שחלק מהממתיקים הללו קשים לעיכול, אינם נספגים היטב במעי ועלולים לגרום לגזים, שלשול ולעיתים תחושת נפיחות ובטן "נפוחה" מאוד.

חלופות טובות יותר יכולות להיות הפחתה כללית של מתוק, או שימוש בשיטות טבעיות יותר כמו סטיביה טבעית (איכותית) או מעט דבש איכותי. עם זאת, גם כאן מומלץ לא להגזים בכמויות. כל ממתיק נוסף שיש בגוף שלנו מסתכן בהפרת איזון החיידקים הטובים במעי – דבר שיוביל לנפיחות חוזרת.

הנה מאמר רלוונטי: האם סוכרזית מזיקה לבריאות?

איך להמשיך מכאן?

זיהוי המזונות שגורמים לנפיחות בבטן הוא צעד ראשון והכרחי. אם אתם חווים נפיחות באופן קבוע, מומלץ לנהל "יומן אכילה קצר": כתבו מה אכלתם בכל ארוחה ואיך הרגשתם אחריה.

לאחר כמה ימים או שבועות תתחילו לראות דפוסים חוזרים – אולי מאכלים מסוימים גורמים לכם לתחושת נפיחות ואחרים דווקא פחות. בצורה הזאת, תוכלו לבצע בהדרגה התאמות בתפריט היומי שלכם: לצמצם את הצריכה של אותם מזונות בעייתיים, ולהחליף אותם באלטרנטיבות ידידותיות יותר למערכת העיכול.

בנוסף, חשוב להיות קשובים להרגלי האכילה עצמם. לעיסה איטית ויסודית עוזרת לעיכול טוב יותר ומפחיתה כניסת אוויר מיותר למערכת העיכול. הקפידו גם לשתות מספיק מים במהלך היום, אולם השתדלו לא לשתות כמות גדולה מאוד של נוזלים בדיוק בזמן הארוחה – הדבר יכול להקשות על פעילות אנזימי העיכול.

מעבר לכך, אם הנפיחות לא נעלמת או אם מתלווים לה תסמינים נוספים (כאב עז, שלשול כרוני, ירידה דרסטית במשקל או דם בצואה), יש לפנות לרופא לצורך בדיקות, אבחנה מדויקת והכוונה לטיפול. ברוב המקרים, שינוי תזונתי הדרגתי והקפדה על עיכול מאוזן יספיקו כדי להשיג הקלה משמעותית.

אל תשכחו שגם סטרס ולחצים נפשיים משפיעים על מערכת העיכול שלנו, ועלולים להחריף תופעות של נפיחות וגזים. לכן כדאי לשלב תרגילי נשימה, פעילות גופנית מתונה, ואפילו טכניקות הרפיה כמו מדיטציה או יוגה – כל אלו יכולים לתרום להרגעת הגוף והנפש, וכן למערכת העיכול.

לסיכום

נפיחות בבטן יכולה להגיע משלל גורמים, אך פעמים רבות היא תוצאה של מזונות ספציפיים או הרגלי אכילה ופירוק שאינם אידיאליים. שבעת המזונות שסקרנו – קטניות, מזונות מטוגנים, מוצרי חלב עתירי לקטוז, מזונות עשירים בנתרן, ירקות מצליבים, משקאות מוגזים וממתיקים מלאכותיים – נוטים לבלוט ברשימת "החשודים המיידיים" של גורמי הנפיחות. החדשות הטובות הן שלכל אחד מהם אפשר למצוא חלופות בריאות, זמינות וטעימות לא פחות.

אין צורך להוציא לחלוטין את כל המזונות הללו מהתפריט (אלא אם כן יש רגישות מובהקת שהרופא איבחן), אך התנהלות חכמה, בישול נכון, וצריכה מתונה יהפכו אותם לידידותיים יותר למערכת העיכול. כמו כן, אל תשכחו לשמור על הרגלי אכילה נכונים: להקפיד על לעיסה מספקת, שתייה מאוזנת וצריכת סיבים מתונה אך איכותית. כל אלה יעזרו לכם להפחית מאוד את הנפיחות ולהרגיש קלילים ונינוחים יותר ביומיום.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.