Logo
הקשר בין הבטן למוח: ואיך לשפר את המצב

הקשר בין הבטן למוח: ואיך לשפר את המצב

Avatar of אגוגו

בטח השתמשתם במונחים ובביטויים "יש לי פרפרים בבטן" "יש לי תחושת בטן לגבי זה" "יושב לי משהו בבטן" – פעם חשבתם על הקשר בין המושגים האלה לבין הגוף שלכם? ועל הקשר בין המוח לבין הבטן?

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

זה לא צירוף מקרים, למעשה. ככל שאנחנו לומדים על הבטן האנושית ועל המיקרוביוטים בבטן, מתחוור ומתברר שהבטן היא המוח השני בעצם. אתם בטח מודעים ומכירים את תסמונת המעי הדולף שקשור למחלות קשות ולמצבים בעייתיים. במחקרים מגלים יותר ויותר גם את הקשר בין הבטן לרגשות שלנו ומבינים עד כמה זה חזק.

איך הבטן קשורה למוח?

תבינו, הבטן והקיבה היא הבית של כל מערכת העצבים שלנו. בשונה ממערכת העצבים המרכזית, המערכת המרכזית של הקיבה עשויה משתי שכבות עם יותר ממאה מיליון מערכות עצבים שיש בהן, אפילו יותר עצבים מעמוד השדרה. התאים הללו מרפדים את מערכת העיכול, שולטים במחזור הדם ועוזרים בעיכול ופירוק המזון. העצבים גם גורמים לנו לעזור להרגשה הפנימית של הבטן של מה שקורה לנו בתוך הבטן משום שהמוח השני – הקיבה, נמצאת מאחורי המכניקה של עיכול מזון.

אמנם המוח השני שלנו בקיבה לא מתערב בדעות פוליטיות או תהליכים תאולוגיים לצד דעות אחרות, יש לו תחושות וכללים משלו. חוקרים מאמינים שהקיבה נחשבת כמרכז מוחי ועצבי כדי לייצר עיכול יעיל יותר בגוף, במקום לייצר עיכול ישיר דרך עמוד השדרה, המוח והגוף – הגוף למד לייצר "מוח" משל עצמו שיכול להתמודד עם מגע ישיר של המזון והגוף.

אבל בגלל זה המוח השני הוא כל כך מורכב וחוקרים ומדענים לא משוכנעים שהסיבה היחידה לחיווט בין העצבים לקיבה – אמנם אין לקיבה יכולת לדבר אבל היא בהחלט מתקשרת עם כל חלקי הגוף.

איזה תפקיד יש לקיבה בנוגע למצב הרוח שלנו?

לחץ נפשי לדוגמה קשור באופן אינטימי וקשור לקיבה שלנו. הגוף שלנו מגיב ללחץ עם תחושות בטן הקשורות לרמות קורטיזול שנקבעות על ידי יותרת המוח ויותרת הכליה שנשלטות על ידי ההיפותלומוס.

שמשהו מפחיד קורה או שיש מצב של לחץ, לדוגמה אם מישהו קופץ מולכם או איום מגיע לתקוף – יכול להיות איום גדול או עכבר קטן – יש תגובה פיסית: כפות הידיים מזיעות יחד עם קצב דפיקות הלב הגובר. כצפוי, אם אתה במצב רוח מתוח או תחושה מתוחה ואז נרגע – הגוף מתפקד כרגיל. אך אם אתם במצב של לחץ מתמיד, הגוף תקוע במצב של מתח וגם הקיבה תרגיש ככה – במיוחד שלאורך זמן יש לכך השלכות.

החלק הקריטי הוא שהגוף שלנו לא יכול להפריד בין מתח מנטלי או פיסי. אז הגוף שלנו יגיב באותה צורה אם דוב יגיע באמצע הלילה ויפחיד אותך במיטה או באותו רגע שבה מתחוור לך שאתה מתעב את העבודה שלך אליה אתה הולך כל יום.

מצב תמידי של לחץ יוצר דלקת בקיבה ומעלה את רמת הדלקתיות בגוף – הגוף מגיב ללחץ בדלקת ומנסה להילחם בזה. בגלל שדלקת נמצאת בשורש של מחלות שונות, החשיפה ללחץ מתמיד לאורך זמן יכול לגרום נזקים בריאותיים חמורים – ממחלות אוטו אימוניות עד ללחץ דם גבוה.

הסוג של הבקטריה בקיבה שקיימת היא בקטריה טובה ומשחקת תפקיד מרכזי בצורה שבה הגוף מתפקד ואיך המצב רוח שלנו פועל. בקטריה בקיבה קשורה ישירות להפרעות כמו דיכאון ואוטיזם. שנים, מדענים ורופאים שמו לב שלאנשים עם אוטיזם יש רמות בקטריה בעייתיות כמו אלרגיות לאוכל או אי סבילות לגלוטן. מתוך הנתונים הללו, חוקרים הבינו שיש ממצאים שונים של קיבה בקרב חולים אוטיסטים.

ב-2013, במחקר בו נבדקו עכברים שנתנו להם רמות מסוימות של בקטריה שנמצאו בקרב משתתפים אוטיסטים – ההתנהגות השתנתה בקרב העכברים ויחד איתה השתנו רמות של הבקטריה בקיבה. ברגע ששינו את ההרכב בקרב העכברים הם הפכו להיות פחות חרדתיים ויותר ידידותיים עם עכברים אחרים.

רופאים משנים את הדרכים של חלוקת תרופות ובחירת תרופות כתוצאה מהקשר הנמצא בין הקיבה למצב הרוח. לרופאים מסוימים הגיעה ההבנה שיש לקשור בין שני הדברים ולכן לדוגמה אם יש למישהו את תסמונת המעי הרגיז הם יכולים להעניק כדורים לאנטי-דכאון.

זה לא אומר שבעיות קיבה ועיכול הם רק בראש שלנו או בראש של הסובלים. למעשה, תרופות יכולות ומסוגלות לשפר את הקשר בין הקיבה והמוח ומסוגלות להציע הקלה משמעותית לבעיות עיכול.

תרופות טבעיות לשיפור המצב בין הקיבה למוח

אמנם יש הרבה מיסתורין סביב הקשר בין "המוח" בקיבה לבין המוח שלנו וההשפעות עלינו אבל יש כמה וכמה דברים שיכולים להשפיע על הקשר בין המוח לקיבה שאנו יכולים לשלוט בו:

1.המנעו ממזונות מעובדים

אין ספק שמי שאוכל מזונות המבוססים על מזונות מלאים ותוספים בריאים נהנה מקיבה עם הרכב אחר לחלוטין מאילו שצורכים מזונות מעובדים באופן קבוע. יש אפילו יותר גרוע ממזונות מעובדים? יש!  מזונות אולטרה-מעובדים כמו לחם לבן, שקיות חטיפי צ'יפס ועוגות מהווים אחוז גבוה מהתזונה של אנשים בעולם המערבי. הסוכר הנוסף הנמצא במאכלים הללו מוסתר בדרך עקיפה דרך ממתיקים מלאכותיים שפוגעים בבריאות שלנו והבריאות הכללית – החל משומן עודף קיצוני ועד לסוכרת ואפילו מיגרנות.

2.אכלו מזונות פרוביוטים

אכילת מזונות פרוביוטיים עשירים בפרוביוטיקה כמו יוגורט קפיר וכרוב כבוש יכולים בקלות לגרום למצב הקיבה שלכם להשתפר ולשגשג. פרוביוטיקה מעניקים בקטריה טובה שמרפדים את הקיבה והם אחראים לספיגת מזון ותמיכה במערכת החיסונית.

3.הימנעו מגלוטן

עבור אנשים רבים, הגבלת גלוטן יכולה לתרום לבריאות ויש לכך גם אפקט חיובי במיוחד לבקטריה של הקיבה. השיטות המסורתיות של השרייה, החמצה והנצה של דגנים בצורה בריאה נזנחה – ובמקום, אנחנו נתקלים במוצרים מעובדים של לחם שלא מפרקים את הגלוטן כראוי על מנת לענות על הצרכים של פיתוח והפקת מזון.

4.אכלו מזונות שמנים

שמנים טובים הם הכרחיים לפיתוח המוח. שמן זית לדוגמה כולל רמת גבוהה של נוגדי חמצון שמגינים על התאים מנזק. זה גם עוזר לשפר את מצב הזכרון ופעילות קוגנטיבית וגם עובד כסוכנים אנטי דלקתיים. יתרונות האבוקדו נעים בין הגנה על הלב והמערכת הלבבית ועד להגנה על מערכת העיכול אבל זו גם אחלה בחירה לשיפור מצב הרוח. וזה אפילו טעים!

5.צרכו פטריות

פטריות השיטאקי כוללת כמות גבוהה של ויטמין B6 בגלל שוויטמין B6 משפיע על ההפקה של סרוטונין – רמות בריאות של B6 קשורות עם מצב רוח חיובי ועם הפחתת המתח באופן טבעי. פטריות שיטאקי הוכחו כמזון שמסייע לשיפור מצב הרוח ואפילו עזרה במצבים נפשיים כמו דיכאון.

6.אכלו אגוזים

נטלו חופן אגוזים וגרעינים כמו למשל שקדים, אגוזי קשיו, אגוזי מלך ואגוזי ברזיל. למה? יש בהם יכולת להעלות את רמת הסרוטונין, כימיקל שמעניק תחושה טובה וכימיקל שחסר בגוף במצב של דhכאון.

7.צרכו שומשום

היתרונות של טירוזין מגיע משומשום, חומצת אמינו שמגבירה את היכולות המוחיות ואת רמות הדופמין בגוף. דופמין מעורר את ההורמון של תחושה טובה ומצב רוח טוב ומעלה הילוך תוך כדי איזון של שאר החומרים בגוף.

אין לנו את כל התשובות עדיין ויש עוד המון דברים שנמצאים ועומדים כמסתורין בינינו לבין המידע על הקיבה והקשר בין הקיבה והמוח – אבל דבר אחד ברור: לגוף ולמוח שלנו יש קשר עמוק יותר ממה שאתם מתארים לעצמכם – אם תדאגו לנפש שלכם תיהנו מיתרונות גופניים ולהיפך!

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4