הדבר הראשון שאנו חושבים עליו כשאנחנו חווים כאבים בחזה הוא התקף לב. ללא ספק, כאב חזה הוא לא משהו שיש להתעלם ממנו. אך עליכם לדעת כי יש לו גורמים אפשריים רבים.
למעשה, רבע מהאוכלוסייה בעולם המערבי חוותה כאב חזה שאינו קשור ללב. קראו על הגורמים השונים לכאבי החזה.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
בעיות בריאותיות שונות עשויות להיות הגורם לכאב חזה, לדוגמה, בעיות בוושט, בשרירים, בצלעות או בעצבים. חלק מהמצבים האלו הם חמורים ומסכני חיים. אחרים אינם. אם אתם חווים כאב חזה בלתי מוסבר, הדרך היחידה לוודא את הגורם לו היא להיבדק על ידי רופא.
אתם עשויים לחוש כאב חזה בכל מקום, מהצוואר ועד לבטן העליונה. בהתאם לגורם לו, כאב החזה עשוי לחוש:
- חד
- קהה
- צורב
- פועם
- דוקר
- כמו הידוק, סחיטה או ריסוק
אלו כמה מהגורמים הנפוצים ביותר לכאבי חזה:
בעיות לב
אף כי הן לא הגורם היחיד לבעיות החזה, בעיות הלב מהוות גורם נפוץ:
מחלת לב כלילית. מדובר בחסימה של כלי הדם בלב המפחיתה את זרם הדם והחמצן שמגיעים לשריר הלב עצמו. חסימה זו עשויה לגרום לכאב הידוע כאנגינה. זהו תסמין למלחמת לב, אך בדרך כלל אינו גורם לנזק קבוע ללב. עם זאת, זה סימן לכך שאתם מהווים מועמדים להתקף לב בשלב כזה או אחר בעתיד. כאב החזה עשוי להתפשט לזרוע, לכתף, ללסת או לגב שלכם. אתם עשויים לחוש תחושת לחץ או סחיטה. האנגינה עשויה להתעורר בשל התעמלות, התרגשות או מתח רגשי, וניתן להקל עליה באמצעות מנוחה.
אוטם שריר הלב (התקף לב). ההפחתה הזו בזרם הדם דרך כלי הדם של הלב גורמת למותם של תאי שריר הלב. אף כי הוא דומה לכאב האנגינה, התקף הלב בדרך כלל גורם לכאב חמור ומוחץ יותר, במרכז או בחלק השמאלי של החזה, ולא ניתן להקל עליו באמצעות מנוחה. הזעה, בחילה, קוצר נשימה או חולשה רבה עשויים להתלוות לכאב זה.
דלקת שריר הלב. בנוסף לכאב החזה, דלקת זו של שריר הלב עשויה לגרום לחום, עייפות, קצב פעימות לב מהיר, וקשיי נשימה. אף כי לא מתרחשת חסימה, תסמיני דלקת שריר הלב עשויים לדמות לאלו של התקף הלב.
דלקת קרום הלב. זו דלקת או זיהום של הקרום סביב הלב. היא עשויה לגרום לכאב הדומה לכאב הנגרם על ידי האנגינה. עם זאת, היא בדרך כלל גורמת לכאב חד ויציב בחלקו העליון של הצוואר ובשרירי הכתפיים. לעתים הוא מחמיר בעת נשימה, בליעת מזון או שכיבה על הגב.
קרדיומיופתיה היפרטרופית. המחלה הגנטית הזו גורמת לשריר הלב להתעבות באופן חריג. תופעה זו גורמת לבעיות בזרימת הדם מחוץ ללב. כאב לב וקוצר נשימה עשויים להתרחש בעת התעמלות. במהלך הזמן, יתכן כי יתרחש כשל בלב כאשר שרירי הלב יהפכו עבים מאוד, ויגרמו ללב לעבוד קשה יותר על מנת לשאוב דם. יחד עם כאב החזה, סוג זה של קרדיומיופתיה עשוי לגרום לסחרחורות, עילפון ותסמינים אחרים.
צניחה של המסתם הצניפי. צניחה של המסתם הצניפי הוא מצב שבמסגרתו המסתם שבלב אינו נסגר כראוי. מגוון של תסמינים נמצאו קשורים לצניחה של המסתם הצניפי, לרבות כאב חזה, הלמות לב וסחרחורות, אף כי הוא עשוי שלא לגרור תסמינים כלל, בפרט אם הצניחה מתונה.
קרע בעורקים הכליליים. מגוון של גורמים עשויים לגרום למצב הנדיר אך קטלני הזה, המהווה תוצאה של התפתחות קרע בעורקים הכליליים. הוא עשוי לגרום לכאב חמור פתאומי ותחושה של קריעה המגיעה עד לצוואר, הגב או הבטן.
בעיות בריאות
בעיות בריאות עשויות לגרום למגוון סוגים של כאב חזה. אלו הם הגורמים הנפוצים לכאבי חזה:
פליאוריטיס. מצב זה, הידוע גם בשם “פליאוריזי”, הוא דלקת או גירוי של קרום הריאות והחזה. סביר להניח כי תרגישו כאב חד כאשר תנשמו, תשתעלו או תתעטשו. הגורמים הנפוצים ביותר לכאב חזה הנובע מפליאוריטיס הם דלקות זיהומיות או בקטריאליות, תסחיף ריאתי או חזה אוויר. גורמים נוספים, פחות נפוצים, כוללים דלקת מפרקים שגרונית, זאבת וסרטן.
דלקת ריאות או אבצס ריאתי. דלקות הריאות האלו עשויות לגרום לפליאוריטיס ולסוגים אחרים של כאב חזה, כגון כאב עמוק בחזה. דלקת הריאות בדרך כלל מופיעה בפתאומיות, והיא גורמת לחום, צמרמורות, שיעול ופליטה של מוגלה מדרכי הנשימה.
תסחיף ריאתי. כאשר קריש דם עובר דרך זרם הדם ומתיישב בריאות, הוא עשוי לגרום לפליאוריטיס אקוטי, קשיי נשימה, וקצב לב מואץ. הוא עשוי גם לגרום לחום וזעזוע. התסחיף הריאתי בדרך כלל מהווה תוצאה של פקקת ורידים עמוקה או של חוסר בניידות למשך מספר ימים, לאחר ניתוח או כסיבוך של סרטן.
חזה אוויר. חזה אוויר, שהוא מצב המהווה, בדרך כלל, תוצאה של פגיעה בחזה, מתרחש כאשר חלק מהריאה מתמוטט ומשחרר אוויר לתוך חלל החזה. מצב זה עשוי לגרום לכאב שמחמיר בעת הנשימה, כמו גם לתסמינים אחרים, כגון לחץ דם נמוך.
יתר לחץ דם ריאתי. לחץ דם גבוה באופן חריג בעורקי הריאות, הגורם לכאב המזכיר כאב של אנגינה, ומחייב את צידו הימני של הלב לעבוד קשה מדי.
אסתמה. האסתמה, הגורמת לקוצר נשימה, צפצופים, שיעול ולעתים אף כאב בחזה, היא בעיה דלקתית בדרכי הנשימה.
בעיות במערכת העיכול
בין הבעיות במערכת העיכול העשויות גם הן לגרום לכאבי חזה:
רפלוקס קיבתי-ושטי. מצב זה, הידוע גם כרפלוקס חומצי, מתרחש כאשר תוכן הקיבה נע חזרה אל הגרון. הוא עשוי להותיר טעם חמוץ בפה ותחושה צורבת בחזה או בגרון, הידועה גם כצרבת. גורמים העשויים לגרום לרפלוקס חומצי כוללים השמנת יתר, עישון, הריון, ומזונות חריפים או שומניים. כאב לב או צרבת המהווה תוצאה של רפלוקס חומצי מרגישים די דומה, כיוון שהלב והוושט ממוקמים אחד ליד השני וחולקים את אותה רשת עצבית.
עווית וושטית. עוויתות שרירים לא מתואמות, כמו גם עוויתות בלחץ גבוה, הן בעיות בוושט העשויות לגרום לכאב בחזה.
רגישות יתר של הוושט. מצב זה מתרחש כאשר הוושט הופך כואב מאוד בתגובה לכל שינוי קטן בלחץ או חשיפה לחומצה. הגורם לרגישות זו אינו ידוע.
קרע או נקב בוושט. כאב חזה פתאומי וחמור, ובעקבותיו הקאה או הליך הכולל את הוושט, עשויים להוות סימן לקרע בוושט.
כיב פפטי. אי-נוחות מעורפלת החוזרת על עצמה, עשויה להוות תוצאה של אותם פצעים כואבים ברירית הקיבה או בחלק הראשון של המעי הדק. תופעה זו נפוצה יותר בקרב אנשים שמעשנים, שותים הרבה אלכוהול, או נוטלים משככי כאבים כגון אספירין או NSAID. הכאב בדרך כלל משתפר לאחר האכילה או לאחר נטילה של נוגדי צרבת.
בקע סרעפתי. הבעיה הנפוצה הזו מתרחשת כאשר חלקה העליון של הבטן חודר לחזה התחתון לאחר האכילה. התרחשות זו בדרך כלל גורמת לתסמיני רפלוקס, לרבות צרבת או כאב בחזה. הכאב נוטה להחמיר בעת השכיבה.
דלקת הלבלב. יתכן כי אתם סובלים מדלקת הלבלב, אם אתם חווים כאב בחזה התחתון, המחמיר, לעתים קרובות, בעת השכיבה, ומשתפר כאשר אתם מתכופפים קדימה.
בעיות בכיס המרה. לאחר אכילת ארוחה שומנית, האם אתם חשים תחושה של גודש או כאב באיזור חלל החזה התחתון הימני או בחלק העליון הימני של חלל הבטן? אם התשובה היא כן, כאב החזה שלכם עשוי להצביע על בעיה בכיס המרה.
בעיות בעצמות, בשרירים או בעצבים
לעתים, כאב חזה עשוי להוות תוצאה של שימוש יתר או פציעה באזור החזה, בשל נפילה או תאונה. גם נגיפים עשויים לגרום לכאב באזור החזה. גורמים אחרים לכאב חזה הם:
בעיות בצלעות. כאב משבר בצלעות עשוי להחמיר בעת נשימה עמוקה או שיעול. לעתים קרובות, הוא מוגבל למקום אחד, ועשוי להכאיב לכם כאשר תלחצו על האזור. כמו כן, האזור שבו הצלעות פוגשות את עצם החזה עשוי להפוך מודלק.
מתח בשרירים. אפילו שיעול כבד עשוי לפצוע את השרירים והגידים שבין הצלעות, או לגרום לדלקת באזור זה, ולכן לגרום לכאב בחזה. הכאב נוטה להתמיד ולהחמיר בעת פעילות.
שלבקת חוגרת. השלבקת החוגרת, הנגרמת על ידי נגיף הורצילה זוסטר, עשויה לעורר כאב חד, מספר ימים לפני הופעתה של פריחה המצביעה על הבעיה.
גורמים אפשריים אחרים לכאב חזה
גורם אפשרי נוסף לכאב בחזה הוא חרדה והתקפי חרדה. סחרחורות, תחושה של קוצר נשימה, הלמות לב, תחושת עקצוץ ורעד, הם בין התסמינים הקשורים לתופעות אלו.
בקרו אצל הרופא כדי להתייעץ איתו בנוגע לכאב החזה
אם אינכם בטוחים, התקשרו לרופא שלכם והתייעצו איתו בנוגע לכל כאב חזה שאתם חווים, בפרט אם הוא מופיע בפתאומיות ואינו משתפר לאחר נטילת תרופה נוגדת-דלקות או ביצוע צעדי טיפול ביתיים נוספים, כגון שינוי בתזונה.
התקשרו לאמבולנס אם אתם חווים את התסמינים הבאים יחד עם הכאב בחזה:
- תחושה פתאומית של לחץ, סחיטה, הידוק או מעיכה מתחת לעצם החזה
- כאב חזה המתפשט ללסת, לזרוע השמאלית או לגב
- כאב חזה חד ופתאומי, יחד עם קוצר נשימה, בפרט לאחר תקופה ארוכה של חוסר פעילות
- בחילה, סחרחורות, קצב לב מואץ או נשימה מואצת, בלבול, צבע אפור או הזעת יתר
- לחץ דם נמוך מאוד או קצב לב נמוך מאוד
התקשרו לרופא שלכם אם אתם מציגים אחד מהתסמינים הבאים:
- חום, צמרמורות או שיעול המלווה בכיח צהוב-ירוק
- בעיות בבליעה
- כאב חמור בחזה שאינו נעלם
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל