Logo
כבד שומני: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

כבד שומני: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

Avatar of אגוגו

המושג “מחלת הכבד השומני” מתאר את רמת ההצטברות של שומנים בכבד. אמנם זה טבעי ונורמלי שבכבד האדם יהיה קצת שומן, אך במידה ויותר מ5-10% ממשקלו של הכבד מהווים שומן זוהי בעיה רצינית שקרויה מחלת הכבד השומני (סטאטוסיס).

למעשה הכבד השומני הינו מצב הפיך בהחלט כאשר הסוד טמון בשינויים התנהגותיים כלפי הבריאות של האדם. במקרים רבים מדובר במחלה חסרת סימנים חיצוניים ואם תופסים אותה בזמן, אין לה השלכות מרחיקות לכת על הבריאות.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

הכבד הוא האיבר השני בגודלו בגוף האדם. תפקידו של הכבד הוא לעבד בקפדנות את כל מה שאכלנו או שתינו. בנוסף האיבר החרוץ מסנן כל חומר העלול לסכן את הגוף מתוך זרם הדם. עם זאת, התהליך הכה חשוב הזה נקטע בעקבות עודף השומן. הכבד בדרך כלל משקם את עצמו על-ידי יצירת תאים חדשים כאשר התאים ה”מבוגרים” יותר נפגעים. במידה וישנה פגיעה חוזרת ונשנית לכבד, במקום הפגיעה נוצרת צלקת לצמיתות. זהו מצב הקרוי שחמת/צמקת הכבד (צירוזיס).

תסמונת הכבד השומני הינה דבר שכיח בעולם המערבי. בו בין 10% ל20% תושבים לוקים בשומן עודף בכבד אך למרבה המזל ללא דלקת או נזק כלשהו. רוב רובם של מקרים אלו אובחנו אצל אנשים בגילאים 40 עד 60. במידה והכבד השומני הינו תוצאתה של מחלה אחרת, יש לטפל בה במהירות וברצינות מירבית אחרת עלול להיגרם נזק חמור לכבד עצמו.

מהם הסימפטומים של תסמונת הכבד השומני?

למרבה הצער, כשמדובר במחלת הכבד השומני אין סימפטומים מובהקים ייחודיים למחלה. האדם יחוש בטשטוש  או אי-נוחות לא ברורה באזור הבטן. זה יכול להעיד על כך שהכבד שלו עשוי להיות מוגדל מעט וזה יצא לאור בבדיקת רופא.

שומן עודף יכול להוביל לדלקת זיהומית בכבד. במידה וזה אכן קרה, האדם יחוש בתיאבון ירוד, כאבי בטן, חולשה כללית ובלבול.

מהן הגורמים להשמנת הכבד?

הסיבה הנפוצה ביותר למחלת הכבד השומני היא שתיית אלכוהול מופרזת עד לידי מצב כרוני של אלכוהוליזם. במקרים אחרים, בהם הפציינט אינו שתיין, אין הרופאים יודעים את הסיבה שתניח את הדעת.

תסמונת הכבד השומני מתפתחת כאשר הגוף מייצר עודפי שומן או אינו מסוגל לעבד במהירות הנדרשת את השומן שייצר על-אף שכמותו סבירה. השומן המיותר נאגר בתאי הכבד ובמקרים מסוימים מוביל למחלת הכבד השומני. יש לציין כי צריכת מזון עתיר בשומן אינה תוביל בהכרח למחלה.

פרט לשתיינות, ישנן סיבות נפוצות נוספות לתסמונת הכבד השומני והן כוללות:

  • השמנת יתר
  • עודף שומנים בדם
  • סוכרת
  • נטייה גנטית
  • ירידה פתאומית במשקל
  • כתופעת לוואי של תרופות מסוימות, ביניהן: אספירין, סטרואידים, טמוקסיפן וטטרציקלין.

מהן הצורות של מחלת הכבד השומני?

ישנן 4 וריאציות.

1.כבד שומני לא-אלכוהולי. תסמונת הכבד השומני הלא-אלכוהולי (NAFL) מתפתחת כאשר הכבד “חש” בקושי לפרק את השומן הנאגר ברקמה שלו. הסיבה לא טמונה בשתיית אלכוהול מופרזת. ניתן לומר שמדובר בצורת ה-NAFL כאשר מעל 10% ממשקלו של הכבד מהווה שומן.

2.כבד שומני אלכוהולי. פה הסיפור שונה לחלוטין: מדובר בשלב הראשון של מחלת כבד תלוית-אלכוהול. שתיינות כרונית מופרזת כבר מגיעה לידי פגיעה בכבד וכתוצאה ממנה האיבר אינו ממלא את תפקידו: לפרק שומן. במידה והאדם נגמל משתיית אלכוהול, רוב הסיכויים שהכבד ישקם את עצמו. אחרת הנזק ימשיך להחמיר ולא יהיה מנוס משחמת (צירוזיס).

3.הפטיטיס שומני לא-אלכוהולי (NASH). כאשר רמת השומן בכבד עברה סף מסוים, זה יגרום לבצקת של הרקמה כולה. במידה והסיבה לעודף שומן היא לא בגלל אלכוהול, האבחנה היא הפטיטיס שומני לא-אלכוהולי שייפגע בתפקודו הכללי של הכבד. ישנם סממנים אופייניים למצב זה והם:

  • חוסר תיאבון
  • בחילה ולעיתים הקאות
  • כאבי בטן
  • הצהבה של העור (צהבת)

במידה והאדם מזניח את מצבו, ההפטיטיס עלול להצטלקות הכבד ולבסוף לכשל תפקודי של הרקמה.

4.התפרצות פתאומית של תסמונת הכבד השומני בהריון. ההתפרצות הינה סיבוך די נדיר של הריון אך מדובר במצב מסכן חיים. הסימפטומים מופיעים לראשונה בשליש האחרון להריון ויכללו:

  • בחילות והקאות בלתי פוסקות
  • כאבי בטן בצד ימין מלמעלה
  • צהבת
  • חוסר שקט כללי

נשים הרות נבדקות במהלך הריונן לשלול אפשרות זו. לרוב אפילו אם התגלה, ישתפר מצבן לאחר הלידה ללא השלכות מרחיקות לכת.

מי נידון להיות בקבוצת סיכון?

היות ומחלת הכבד השומני כרוכה בהצטברות שומנים ברקמות הכבד, יש יותר סיכוי לפתח את המחלה לאנשים בעלי משקל עודף או השמנת יתר כאבחנה. גם הלוקים בסוכרת מסוג 2 עלולים למצוא את עצמם בקבוצת סיכון לגבי כבד שומני. עוד דבר רלוונטי לגביהם: הצטברות יתר של שומן בתאי הכבד משתלבת לעיתים עם התנגדותו של הגוף להורמון אינסולין – זוהי הסיבה השכיחה ביותר לפתח סוכרת מסוג 2.

בין גורמים נוספים ניתן למצוא:

  • צריכה מופרזת של אלכוהול לאורך זמן
  • לקיחת מנת-יתר של תרופה כלשהי ללא מרשם, למשל, אצטאמינופן
  • הריון
  • ריכוזים גבוהים של כולסטרול בדם
  • כמות מוגברת של טריגליצרידים
  • תת-תזונה
  • שיבושים בחילוף החומרים בגוף

כיצד מאבחנים את תסמונת הכבד השומני?

1.באמצעות בדיקה פיזיולוגית. אם וכאשר רקמת הכבד של אדם מודלקת, הרופא יבחין בכך במישוש פשוט למדי של הבטן. בהגעתכם אל הרופא, אל תשכחו ליידע אותו במידה וחשתם טשטוש או חוסר תיאבון. כמו כן חשוב לומר גם על אירועים ממושכים של שתיינות ולקיחת תרופות או תוספי מזון כלשהם ללא השגחה רפואית.

2.בעזרת בדיקות דם. הרופא המטפל עלול לגלות ריכוזים גבוהים מהרגיל של אנזימים של הכבד בתוצאות מעבדה של בדיקות הדם. תזכרו כי רק עובדה זו אינה מחזקת את האבחנה של כבד שומני, אך יש לחפש ולבדוק לעומק מה גרם לדלקת.

3.אולטרה-סאונד (אל-קול). בהדמיה אל-קולית ניתן לראות את השומן בתור אזור לבן. או לחלופין, ניתן לבצע סוגים נוספים של בדיקות הדמיה, ביניהם CT או MRT, בהם יזוהה השומן בכבד אך הן חסרות תועלת בנוגע לניסיון לחזות את הנזק העתידי שייגרם.

4.לקיחת דגימה מרקמת הכבד (ביופסיה). במהלך הפרוצדורה יחדיר הרופא מחט אל תוך רקמת הכבד בשביל לקבל את חתיכת הרקמה לדגימה. כמובן זה ייעשה תחת שיכוך כאבים, מקומי במקרה זה. זוהי הדרך המדויקת ביותר לגלות האם מדובר בכבד שומני או לא.

כיצד תסמונת הכבד השומני מטופלת?

למרבה הצער אין עדיין איזו גלולת פלא או ניתוח שיפתרו את הבעיה. במקום זאת הרופא המטפל שלכם יציע לכם מספר עצות כלליות למתן או להפחית את גורמי הסיכון. ההמלצות הללו יכללו:

במידה ונמצאה אצלכם תסמונת הכבד השומני בגלל השמנת יתר או הרגלי אכילה לקויים, הרופא המטפל שלכם בדרך כלל יוסיף המלצות על פעילות גופנית מותאמת ואי-אכילה של סוגי מזון מסוימים. ירידה בכמות הקלוריות הנצרכת על בסיס יומי תפחית את משקל גופכם ותעזור לרקמות הכבד לשקם את עצמן.

עוד דרך לזרז את תהליך הריפוי הוא באמצעות הפחתה או מניעה מוחלטת מצריכת מזון עתיר בשומנים ופחמימות פשוטות מהתפריט היומי שלכם. העדיפו לאכול מאכלים ומזונות בריאים יותר, כגון: פירות וירקות טריים, מאכלים העשויים מקמח מלא ודגנים מלאים. במקום בשר אדום שמן ממנו עשוי סטייק, השתדלו לאכול בשר רזה יותר (שעדיין מכיל מספיק חלבונים), כמו: בשר עוף או דגים. (ראו גם: 10 מאכלים המסייעים בניקוי הכבד)

טיפולים טבעיים לכבד שומני

1. חומץ תפוחים. אחת התרופות הביתיות הטובות ביותר לכבד שומני. חומץ התפוחים מסייע להיפטר מהצטברות שומנים בתוך ומסביב לכבד. בנוסף, הוא תורם לתפקוד כבד בריא ומפחית דלקתיות בכבד.

  • הוסיפו 1 כף חומץ תפוחים לכוס מים
  • אפשר להוסיף מעט דבש
  • שתו פעמיים ביום, לפני הארוחות
  • בצעו את הטיפול למשך מספר חודשים

2.שן הארי (דנדליון). צמח מרפא חזק לניקוי הכבד, לכן ניתן להשתמש בו לטיפול בכבד שומני. הוא מסייע בניקוי רעלים והצטברות שומנים בכבד ומעודד תפקודי כבד תקינים.

  • הוסיפו 1 כפית של שורש שן ארי מיובש לכוס מים חמים. השרו למשך 5-10 דקות. סננו, הוסיפו מעט דבש בשביל הטעם ושתו 3 כוסות ביום למשך מספר שבועות.
  • ניתן להוסיף עלים טריים של שן הארי לסלט, או בתבשילים.

שימו לב: אין להשתמש בצמח במידה ואתם סוכרתיים או בהריון!

3.כורכום. עמוס בנוגדי חמצון, הכורכום יכול לשמש אותנו לטיפול בכבד שומני. הכורכום משפר את יכולת הגוף לעכל שומנים, לכן הם לא מצטברים בכבד. הוא גם מסייע לכבד בתהליך ניקוי הרעלים.

  • ערבבו 1/4 כפית אבקת כורכום ב-1 עד 2 כוסות מים והרתיחו. שתו פעמיים ביום למשך מספר שבועות.
  • ניתן גם לערבב 1/2 כפית אבקת כורכום בכוס חלב חם ולשתות פעם ביום.

כיצד אוכל למנוע את התפתחותה של מחלת הכבד השומני?

הגנה על הכבד מפני גורמי הסיכון המזיקים, אותם ניתן למנוע, היא אחת הדרכים הטובות להיתקל במחלה רק בתיאוריה. זה כולל, בין היתר, הקפדה על מינונים נמוכים ככל האפשר של שתיית משקאות חריפים. עם זאת, יש לציית להוראות הרופא וליטול תרופות כנגד סוכרת או כולסטרול גבוה בדיוק כפי שהתבקשתם. ולבסוף הקפידו לפנות 30 דקות ביום לפחות בשביל פעילות גופנית למען שמירה על משקל תקין.

מהן ההשלכות של כבד שומני לטווח הרחוק?

למרבה השמחה, הרוב המוחץ של מקרי כבד שומני אינם מגיעים לידי מחלות כבד בלתי הפיכות. רקמות האיבר יכולות להשתקם ולכן אם מקפידים על טיפול בגורמי הסיכון השכיחים שמנינו (כולסטרול גבוה, סוכרת והשמנת יתר) ניתן להחזיר את הגלגל אחורה. במידה והנכם מתענגים על משקאות אלכוהוליים לעיתים תכופות ובכמויות מופרזות, רק הפחתת הכמות הנצרכת תעזור פלאים ואילו “גמילה” מוחלטת תגרום להחלמה מלאה של הכבד. לקיחת ביופסיה תגלה לרופא האם הכבד ניזוק לצמיתות ואם כן-באיזו מידה וכיצד לטפל כעת בבעיה שנוצרה.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4