נשים נמצאות בסבירות גבוהה בהרבה מגברים לחלות בפיברומיאלגיה – מחלה הגורמת כאב ונקודות רגישות בכל הגוף. בין 80 ל-90 אחוזים מהאנשים המאובחנים עם מחלה זו הן נשים, על פי המכון הלאומי לבריאות בארה”ב. קראו על התסמינים הנפוצים ביותר.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
הסיבה לאי-השוויון הזה בין המינים, יכולה להיות קשורה להורמונים, הבדלים במערכת החיסונית, או גנים. אבל החוקרים עדיין אינם בטוחים בדיוק מדוע נשים חולות בפיברומיאלגיה במספרים הרבה יותר גבוהים מאשר גברים.
כאב פיברומיאלגי
פיברומיאלגיה גורמת לסוג מסוים מאוד של כאב. נשים בדרך כלל מתארות את זה כמו כאב עמום שמתחיל בשרירים. כדי להיות מאובחן בפיברומיאלגיה, הכאב חייב להיות משני צידי הגוף. וכן, זה חייב להשפיע הן על החלקים העליונים והתחתונים של הגוף. הכאב יכול לבוא וללכת. זה יכול להיות גרוע יותר בימים מסוימים מאשר באחרים, מה שעלול להפוך את תכנון הפעילות היומית לקשה.
ראו גם: דאבת השרירים (פיברומיאלגיה): תסמינים, גורמים ודרכי טיפול
נקודות רגישות
בנוסף לכאב נרחב יותר, פיברומיאלגיה גורמת לנקודות רגישות סביב הגוף. הן נקראות נקודות רגישות כי כאשר לוחצים עליהן הן כואבות. ישנן 18 נקודות רגישות אפשריות. ייתכן שיהיה כאב בחלק או בכל המקומות האלה:
- החלק האחורי של הראש
- האזור שבין הכתפיים
- החלק הקדמי של הצוואר
- החלק העליון של החזה
- מחוץ למרפקים
- למעלה ובצידי הירכיים
- החלק הפנימי של הברכיים
תשישות
כאב פיברומיאלגי יכול להקשות מאוד על השינה. בעיות אשר לעתים קרובות קורות עם פיברומיאלגיה – כגון תסמונת הרגליים חסרות המנוחה ודום נשימה בשינה – יכולות גם כן להשאיר אתכן ערות בלילה. חוסר שינה שנמשך לילה אחרי לילה יכול לגרום לתחושת תשישות וקושי בריכוז במהלך היום. בתוך מעגל הקסמים המרושע, חוסר שינה יכול גם להחמיר את הכאב.
עוד בריאות: 10 סיבות לכך שאתם לא ישנים טוב בלילה
ישנוניות
כשסובלים מכאבים, קשה יותר להירדם ולהישאר רדומים כל הלילה. אפילו כאשר ניתן לישון, מצליחים פחות לישון את השינה העמוקה, מסוג REM אשר מסייעת לגוף לשקם את עצמו. לילות ארוכים אשר עוברים בשכיבה ערה או בסיבובים במיטה עלולים להוביל לעייפות בבוקר.
ערפל פיברו
נשים הסובלות מפיברומיאלגיה עלולות להתחיל לשים לב שהן מתקשות לזכור ולהתרכז. הן עשויות לבלבל מילים בזמן שהן מדברות, או להתבלבל בקלות רבה יותר מאשר בעבר. בעיות חשיבה אלה נקראות לעתים “ערפל פיברו” משום שהמוח מרגיש מעורפל. למרות שהרופאים אינם בטוחים מה עומד מאחורי “ערפל הפיברו”, הוא עלול להיגרם על ידי חוסר בשינה או על ידי השפעות הכאב הפיברומיאלגי על המוח.
כאבי לסת
לחלק מחולי הפיברומיאלגיה יש גם בעיה שנקראת תסמונת מפרק הלסת. תסמונת מפרק הלסת גורמת לכאב באזור הלסת. מי שסובלת מבעיה זו, תבחין כי הלסת עושה רעשים, מעין “קליקים” כאשר פותחים וסוגרים את הפה. ייתכן שתהיה גם בעיה בפתיחת הפה עד הסוף על מנת ללעוס או לדבר. לפעמים התסמונת הזו גם עלולה לגרום לכאבי ראש וכאב סביב האוזניים.
כאבי ראש
כמחצית מהאנשים הסובלים מפיברומיאלגיה מפתחים כאבי ראש, על פי מחקר בכתב העת לראומטולוגיה קלינית. נשים רבות סובלות ממיגרנות – סוג פועם של כאב ראש שיכול לגרום לבחילות, הקאות, והבזקים של אור.
מדוע לאנשים הסובלים מפיברומיאלגיה יש סיכוי גבוה יותר לקבל כאבי ראש- עדיין לא ברור. אבל מומחים מניחים שפיברומיאלגיה וכאבי ראש יכולים לנבוע מחוסר האיזון של חומרים כימיים כמו סרוטונין ואפינפרין במוח.
כאבי מחזור
באופן כללי, כאבי מחזור יכולים להיות קלים או כואבים, תלוי באישה. אך נשים עם פיברומיאלגיה מדווחות על כאבי מחזור יותר מהרגיל. ישנן נשים עם פיברומיאלגיה שסובלות גם מאנדומטריוזיס. בבעיה זו, רקמה מן הרחם גדלה בחלקים אחרים של האגן. אנדומטריוזיס יכולה לגרום גם כן למחזורים לא נעימים.
נשים עם פיברומיאלגיה גם עשויות למצוא כי קיום יחסי מין הופך לכואב יותר.
מעי ושלפוחית שתן רגיזים
תסמונת המעי הרגיז (IBS), היא עוד בעיה בריאותית נפוצה יותר אצל נשים, על פי משרד הבריאות ושירותי האנוש של ארה”ב. בקרב נשים עם פיברומיאלגיה יש סיכוי גבוה יותר ל- IBS. החוקרים אינם יודעים את הסיבה למדוע IBS ופיברומיאלגיה קשורים. IBS גורמת לתסמינים כגון כאבי בטן, נפיחות, עצירות ושלשולים, אשר יכולים להיות בעלי השפעה גדולה על חיי האישה.
רגליים חסרות מנוחה (RLS)
נשים רבות עם פיברומיאלגיה מרגישות תחושה מוזרה ברגליהן אשר מעירה אותן משינה. בעיה זו ידועה בשם תסמונת הרגליים חסרות המנוחה. תסמונת זו נפוצה הרבה יותר בקרב אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה. לכ-33 אחוז מהאנשים הסובלים מפיברומיאלגיה יש גם RLS, לעומת רק 3 אחוזים מאלה שאין להם פיברומיאלגיה. RLS מפריעה לשינה, ויכולה להוביל לנמנום בשעות היום.
רגישות
אם יש לך פיברומיאלגיה, ייתכן שתבחיני כי את צריכה ללבוש סוודר בכל פעם שהטמפרטורה יורדת, או שאת מזיעה בכל פעם שהחום עולה. רגישות לטמפרטורה נפוצה מאוד אצל נשים עם בעיה זו. ישנן נשים עם פיברומיאלגיה שהן גם רגישות מהרגיל לדברים אחרים, כגון רעשים או אורות בוהקים.
אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל