הליקובקטר פילורי הוא סוג נפוץ של חיידק, המדביק בדרך כלל את הקיבה. הוא עשוי להימצא אצל יותר ממחצית מהאנשים בעולם. החיידק בעל צורת סליל. קראו על הגורמים, התסמינים ודרכי הטיפול השונות.
מהו זיהום שנגרם על ידי הליקובקטר פילורי?
הליקובקטר פילורי הוא חיידק סלילוני הצומח במערכת העיכול ונוטה לתקוף את ציפוי הקיבה. זיהומים בשל חיידק הליקובקטר פילורי בדרך כלל אינם מזיקים, אך הם אחראים לרוב הכיבים בקיבה ובמעי הדק.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
בדרך כלל, הליקובקטר פילורי יזהם את הקיבה במהלך הילדות. אף כי הזיהומים בשל זן זה של חיידק בדרך כלל אינם גורמים לתסמינים, הם עשויים לגרום למחלות בקרב אנשים מסוימים, לרבות כיבים פפטיים ותסמונת דלקתית הידועה כדלקת הקיבה.
הליקובקטר פילורי מסוגל לחיות בסביבה הקשה והחומצתית של הקיבה. החיידק הזה עשוי לשנות את הסביבה שלו ולהפחית את החומציות שלה, כך שיוכל לשרוד. צורתו של ההליקובקטר פילורי מאפשרת לו לחדור את ציפוי הקיבה, בתוכו הוא מוגן על ידי ריר, והתאים החיסוניים של הגוף שלכם לא יוכלו להגיע אליו. החיידק עשוי להפריע לתגובה החיסונית שלכם ולהבטיח כי לא יחוסל. כך יוכל לגרום לבעיות בקיבה.
מה גורם לזיהום על ידי הליקובקטר פילורי?
עדיין לא ידוע בדיוק כיצד מתפשטים זיהומים על ידי הליקובקטר פילורי. החיידק חי עם בני האדם כבר אלפי שנים. חוקרים מאמינים כי הזיהומים מתפשטים מפיו של אדם אחד לאחר. כמו כן, הם עשויים להתפשט באמצעות מגע של צואה בפה, כאשר האדם אינו שוטף את ידיו היטב לאחר השימוש בשירותים. הליקובקטר פילורי יכול גם להתפשט באמצעות מגע במים או מזון מזוהמים.
חוקרים מאמינים כי החיידק גורם לבעיות בקיבה כאשר הוא חודר לציפוי הרירי של הקיבה ומייצר חומרים המנטרלים את חומציות הקיבה. כך תאי הקיבה הופכים פגיעים יותר לחומצות חזקות. חומצות הקיבה וההליקובקטר פילורי יחד, מגרים את ציפוי הקיבה ועשויים לגרום לפצעים או כיבים פפטיים בקיבה או בתריסריון, שהוא החלק הראשון של המעי הדק.
מי נמצא בסיכון לזיהום על ידי הליקובקטר פילורי?
ילדים הם הקורבנות העיקריים של זיהומים על ידי הליקובקטר פילורי. הסיכון שלהם הוא הגבוה ביותר, בעיקר בשל חוסר בהיגיינה ראויה. בנוסף, החיידק שכיח בקרב אוכלוסיה מבוגרת מעל גיל 65.
הסיכון שתדבקו בזיהום תלוי, באופן חלקי, בסביבתכם ובתנאי המחייה שלכם. הסיכון שלכם גבוה יותר אם אתם:
- חיים במדינה מתפתחת
- חולקים מקום מגורים עם אחרים שנדבקו בהליקובקטר פילורי
- חיים במקום המאוכלס יתר על המידה
- חסרים גישה למים חמים, העשויים לסייע לכם לשמור על איזורים מסוימים נקיים וחופשיים מחיידקים
אנו יודעים כעת כי כיבים פפטיים אינם תוצאה של לחץ או צריכת מזונות העשירים בחומצה, אלא נגרמים על ידי סוג זה של חיידק. כעשרה אחוזים מהאנשים שנדבקו בהליקובקטר פילורי מפתחים כיב פפטי. שימוש ארוך טווח בתרופות אנטי-דלקתיות שאינן סטרואידים גם הוא עשוי להגביר את הסיכון להתפתחות של כיב פפטי.
מהם התסמינים לזיהום על ידי הליקובקטר פילורי?
רוב האנשים שנדבקו בהליקובקטר פילורי אינם מציגים תסמינים.
כאשר הזיהום מוביל לכיב, התסמינים עשויים לכלול כאב בטן, בעיקר כאשר הקיבה ריקה או מספר שעות לאחר ארוחות. הכאב בדרך כלל מתואר ככאב מכרסם, והוא עשוי להופיע לפרקים. אכילה או נטילה של תרופות נגד צרבת עשויות להקל על כאב זה.
אם אתם סובלים מסוג זה של כאב או מכאב חזק שאינו חולף, עליכם להתייעץ ברופא.
מספר תסמינים אחרים עשויים להיות קשורים לזיהום על ידי הליקובקטר פילורי, לרבות:
- גיהוקים מופרזים
- הרגשת נפיחות
- בחילה או הקאות
- חוסר תיאבון, או אנורקסיה
- ירידה בלתי מוסברת במשקל
- ריח רע מהפה
עם זאת, אלו תסמינים נפוצים העשויים להוות תוצאה של תסמונות אחרות. חלק מתסמינים אלו נחווים גם על ידי אנשים בריאים. הם אמנם נפוצים, אך במידה ואחד מהם מופיע לתקופה ארוכה או שאתם מודאגים בנוגע אליו, תמיד כדאי להתייעץ ברופא. אם תשימו לב לדם או לצבע שחור בצואה או בקיא שלכם, עליכם להתייעץ ברופא.
כיצד מאובחן זיהום על ידי הליקובקטר פילורי?
הרופא שלכם ישאל אתכם בנוגע להיסטוריה הרפואית שלכם ולהיסטוריה הרפואית של משפחתכם. ודאו כי אתם מספרים לרופא בנוגע לכל תרופה שאתם נוטלים, לרבות ויטמינים או תוספים. אם אתם חווים תסמינים של כיב פפטי (ראו: אולקוס (כיב קיבה): גורמים, תסמינים ודרכי טיפול), סביר להניח כי הרופא שלכם ישאל אתכם, באופן ספציפי, בנוגע לשימושכם בתרופות אנטי-דלקתיות שאינן סטרואידים, כגון איבופרופן.
יתכן כי הרופא שלכם יבצע גם בדיקות והליכים רבים אחרים על מנת לאשש את אבחנתו:
- בדיקה גופנית – במהלך הבדיקה הגופנית, הרופא שלכם יבחן את הקיבה שלכם על מנת לחפש סימנים לנפיחות, רגישות או כאב. הוא גם יקשיב לצלילים שמשמיעה הבטן שלכם.
- בדיקות דם – יתכן כי תצטרכו לעבור בדיקות דם, על מנת שהרופא יוכל לבדוק האם קיימים בדם שלכם נוגדנים להליקובקטר פילורי. לצורך בדיקת הדם, חבר בצוות המרפאה יקח כמות קטנה של דם מהזרוע או מהיד שלכם. לאחר מכן, הדם ישלח לבדיקה במעבדה.
- בדיקות צואה – יתכן כי יהיה צורך בבדיקת צואה על מנת לחפש סימנים להליקובקטר פילורי בצואה שלכם. הרופא יעניק לכם מיכל אותו תקחו הביתה, על מנת לאחסן בו דגימת צואה. כאשר תחזירו את המיכל לחבר בצוות המרפאה, הוא ישלח את הדגימה לבדיקה במעבדה.
- בדיקות נשיפה – אם תעברו בדיקות נשיפה, תצטרכו לבלוע תכשיר המכיל שתנן. במידה וחיידק ההליקובקטר פילורי נמצא בגופכם, הוא ישחרר אנזים שיפרק את הקומבינציה הזו וישחרר פחמן דו חמצני, אותו יזהה מכשיר מיוחד.
- אנדוסקופיה – אם תעברו אנדוסקופיה, הרופא שלכם יחדיר מכשיר ארוך ודק המכונה אנדוסקופ לתוך הפה שלכם על מנת להגיע לקיבה ולתריסריון. מצלמה המחוברת לאנדוסקופ תציג על הצג תמונות, אותן יוכל הרופא לראות. כל האיזורים הבלתי רגילים יבחנו, ויעשה שימוש בכלים מיוחדים, יחד עם האנדוסקופ, על מנת לדגום דגימות מאיזורים אלו במידת הצורך.
מהם הסיבוכים האפשריים של זיהום על ידי הליקובקטר פילורי?
זיהום על ידי הליקובקטר פילורי עשוי להוביל לכיבים פפטיים, אך הזיהום או הכיב עצמו עשויים להוביל לסיבוכים רציניים הרבה יותר. אלו כוללים:
- דימום פנימי – אשר עשוי להתרחש כאשר כיב פפטי קורע את אחד מכלי הדם
- חסימה – העשויה להתרחש כאשר כיב אינו מאפשר למזון לצאת מהקיבה
- ניקוב – העשוי להתרחש כאשר כיב קורע את דופן הקיבה
- דלקת הצפק – שהיא דלקת של הציפוי הפנימי של חלל הבטן
מחקרים מציגים כי אנשים שנדבקו מהליקובקטר פילורי מציגים גם סיכון מוגבר לאדנוקרצינומה בקיבה, שהיא סוג של סרטן הקיבה. אף כי הדלקת היא גורם משמעותי לסרטן הקיבה, רוב האנשים הנדבקים בהליקובקטר פילורי לעולם לא יפתחו סרטן קיבה.
כיצד מטפלים בזיהום על ידי הליקובקטר פילורי?
אם אתם סובלים מזיהום על ידי הליקובקטר פילורי שאינו גורם לבעיות, ואינכם נמצאים בקבוצת הסיכון המוגבר לסרטן הקיבה, יתכן כי לטיפול לא יהיו יתרונות עבורכם.
סרטן הקיבה, יחד עם כיבים בתריסריון או בקיבה, קשורים לזיהום על ידי הליקובקטר פילורי. אם יש לכם קרובי משפחה החולים בסרטן הקיבה או סובלים מבעיה כגון כיב בקיבה או בתריסריון, יתכן כי הרופא שלכם ירצה שתעברו טיפול. הטיפול עשוי לרפא את הכיב, והוא עשוי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה.
טיפול תרופתי
בדרך כלל, תאלצו לנטול שילוב של שתי אנטיביוטיקות שונות, יחד עם תרופה נוספת המפחיתה את חומציות הקיבה. הפחתת חומציות הקיבה מייעלת את השפעתה של האנטיביוטיקה. טיפול זה מכונה, לעתים, טיפול משולש.
חלק מהתרופות בהן משתמשים בטיפול משולש הן:
- Clarithromycin
- מעכבי משאבות פרוטונים
- Metronidazole (למשך שבעה עד 14 ימים)
- Amoxicillin (למשך שבעה עד 14 ימים)
הטיפול עשוי להשתנות בהתאם להיסטוריה הרפואית שלכם ולתגובות האלרגיות שלכם לתרופות מסוימות.
לאחר הטיפול, תעברו בדיקה עוקבת להליקובקטור פילורי. ברוב המקרים, יש צורך רק בסבב אחד של אנטיביוטיקה על מנת לרפא את הזיהום, אך יתכן כי תצטרכו לנטול יותר, ולהשתמש בתרופות שונות.
סגנון חיים ותזונה
אין כל ראיות לכך שמזון ותזונה משחקים תפקיד במניעתה או הופעתה של מחלת כיבים פפטיים בקרב אנשים שנדבקו בהליקובקטר פילורי. עם זאת, מזונות חריפים, אלכוהול או עישון עשויים להחמיר כיב פפטי קיים ולמנוע את החלמתו.
באותו נושא: 14 דרכים טבעיות לטיפול בהליקובקטר פילורי
למה אוכל לצפות בטווח הארוך?
אנשים רבים הנושאים את ההליקובקטר פילורי לא יחוו זיהומים כלל. אם אתם חווים תסמינים ומקבלים טיפול, התחזית לטווח הארוך היא די חיובית.
עבור אלו המפתחים מחלות הקשורות לזיהום על ידי הליקובקטר פילורי, התחזית תלויה בבעיה, במהירות שבה אובחנה, ובאופן שבו היא מטופלת. יתכן כי תאלצו לנטול יותר מסבב אחד של תרופות על מנת לחסל את חיידק ההליקובקטר פילורי.
אם הזיהום עדיין נמצא בגופכם לאחר סבב אחד של טיפול, הכיב הפפטי עשוי להופיע שנית או, במקרים נדירים יותר, אתם עשויים לפתח סרטן קיבה. מעט מאוד אנשים הנושאים את ההליקובקטר פילורי מפתחים סרטן קיבה. עם זאת, אם יש לכם היסטוריה משפחתית של סרטן קיבה, עליכם להיבדק ולטפל בזיהום.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל