נשירה ודילול של השיער הם תופעה נפוצה, ולעיתים קרובות אנו נוטים מיד לחפש חסרים תזונתיים כמו מחסור בברזל, אבץ או ויטמינים למיניהם כגורם העיקרי. אולם, בעוד שללא ספק חסרים כאלו עלולים לגרום לבעיות בשיער, ישנם מקרים שבהם מקור הבעיה אינו תזונתי כלל.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
במילים אחרות, גם אם כל הבדיקות מראות שיש לכם רמות תקינות של ברזל, ויטמין D או חומצה פולית, אתם עדיין עלולים לסבול מדילול שיער. במאמר זה נבחן מהם הגורמים באורח החיים – מפתיעים ולא תמיד מובנים מאליהם – שעלולים לגרום להידללות השיער ולנשירה מתמשכת, ונציע דרכים מעשיות להתמודדות איתם.
למה בכלל השיער שלנו נושר?
לשיער מחזור חיים משל עצמו: זקיק השיער גדל (שלב ה”אנגן”), ולאחר תקופת צמיחה הוא מגיע לשלב מעבר (קטגן), ולבסוף לשלב “טלוגן” שבו השערה נושרת בצורה טבעית.
בעיה מתעוררת כאשר יותר מדי שיערות נכנסות לשלב הנשירה בבת אחת או כשיש פגיעה בזקיקים שמקצרת את שלבי החיים שלהן. פעמים רבות, תזונה לקויה פוגעת בשיער, אך ישנם גם היבטים התנהגותיים, סביבתיים וגופניים נוספים המשפיעים על קצב הנשירה והצמיחה.
1. לחץ (סטרס) נפשי מתמשך
אחד הגורמים הנפוצים ביותר לדילול שיער שאינו נובע ממחסור תזונתי הוא לחץ נפשי ממושך. כאשר הגוף נמצא תחת סטרס, הוא מייצר כמויות גדולות של הורמונים כגון קורטיזול ואדרנלין.
אלו משבשים תהליכים הורמונליים רבים בגוף, לרבות אלו האחראיים על צמיחת השיער. מצב זה עלול לעודד מצב שנקרא “טלוגן אפלוביום” – תופעה שבה מספר רב של שערות נכנסות בבת אחת לשלב הנשירה. כתוצאה מכך, האדם עשוי להבחין בכמות רבה של שיער שנותר על המסרק, על הכרית או במקלחת.
מעבר לכך, לחץ נפשי לפעמים מוביל להרגלים לא בריאים אחרים, כמו שינה ירודה, צריכת מזון מהיר והזנחת פעילות גופנית – כולם עלולים להחריף את הנשירה.
2. עיצוב שיער מוגזם ושימוש בחומרים אגרסיביים
כולנו רוצים שיער יפה ומעוצב, אך שימוש יתר בחום (פן, מחליקי שיער, בייביליס), צביעת שיער חוזרת בתדירות גבוהה או חשיפה לחומרים כימיים חזקים עלולים להחליש את השיער ולגרום לשבירה ולנשירה מוקדמת.
חשוב לציין: לא מדובר רק בנזק הנגרם לסיב השערה עצמו, אלא גם בפגיעה אפשרית בקרקפת וזקיקי השיער. לדוגמה, החום העז ממחליקי שיער עלול לגרום ליובש בקרקפת ולסדקים זעירים שעלולים להוביל לדלקות.
תופעות אלו אינן קשורות בהכרח לחוסרים תזונתיים – גם אדם שאוכל נהדר, מתאמן ושומר על אורח חיים בריא, יכול לחוות דילול שיער בגלל שימוש לא נכון במכשירי עיצוב ובחומרים חזקים מדי.
3. משיכת שיער והרגלים כפייתיים
תופעה הידועה בשם “טריכוטילומניה” קשורה לרצון כפייתי למשוך או לתלוש שיערות מהקרקפת (או מאזורים נוספים בגוף). תופעה זו עשויה להיגרם עקב לחץ, חרדה או מצבים נפשיים אחרים. אין כאן בעיה בחומרי הבניין של השיער (כגון ברזל או חלבונים), אלא פגיעה פיזית בשיער ובזקיקים על ידי פעולת התלישה.
גם אם אין טריכוטילומניה באופן קליני, לעיתים אנשים מרבים לגעת בשיער, למתוח אותו בחוזקה או לסובב אותו עקב הרגלי עצבנות, וכל אלה גורמים להיחלשות ולהתנתקות של השיער מהקרקפת.
4. תסרוקות הדוקות מדי
שילוב של תסרוקות מתוחות (צמות מהודקות, קוקו גבוה ומהודק חזק, או תוספות שיער הדוקות) עלול להפעיל לחץ פיזי מתמשך על השיער. מצב כזה נקרא “אלופציה מגנטית” (Traction Alopecia), שבו זקיקי השיער נפגעים עקב מתח מתמיד.
חשוב להכיר שזהו גורם שכיח בקרב אלה שעובדים שעות רבות עם שיער אסוף בחוזקה (לדוגמה, רקדניות, ספורטאיות ועוד), או פשוט מתוך הרגל יומיומי. במצב הזה אין חסר בברזל או בביוטין – אלא עומס מכני על השיער.
5. שינויים הורמונליים שאינם קשורים לתזונה
שינויים הורמונליים לא תמיד נובעים מתזונה לקויה. למשל, תקופות כמו פוסט-לידה (לאחר הריון) ידועות כתקופות בהן חלה נשירה מוגברת, אף על פי שהאם עשויה להיות במעקב רפואי צמוד ולהקפיד על תזונה מאוזנת.
גם שינויים הורמונליים הקשורים לגלולות למניעת היריון, טיפולים הורמונליים או מצבים רפואיים (כגון תסמונת השחלות הפוליציסטיות, חוסר איזון בבלוטת התריס) עלולים לגרום לנשירת שיער ממושכת.
במקרים אלה, אין ברירה אלא לטפל בשורש הבעיה ההורמונלית דרך בדיקות, ייעוץ רפואי ולעיתים איזון תרופתי.
6. דלקות עור בקרקפת
לא רק התפריט משפיע על בריאות השיער, אלא גם מצב העור שעל הקרקפת. אם ישנה דלקת עור סבוראית (Seborrheic Dermatitis), פטרת או דלקת עור אחרת, הדבר עלול להחליש את זקיקי השיער ולהוביל לנשירה מוגברת.
במקרים אלו, טיפול מקומי בקרקפת (למשל, באמצעות שמפו מיוחד נגד פטרת או משחות נוגדות דלקת) יסייע להפחית את הגירוי והדלקת, ויאפשר לשיער לצמוח ביתר חופשיות. כלומר, גם אם נשללו מחסורים תזונתיים, קרקפת לא בריאה היא גורם סיכון גבוה לנשירה.
7. הפרעות שינה וחוסר מנוחה
כדי לשמור על מחזור תקין של צמיחת שיער, הגוף זקוק לזמן מנוחה איכותי. בזמן השינה מתרחשים בגוף תהליכי שיקום ותיקון. כאשר השינה אינה עמוקה, קצרה או מופרעת (למשל עקב דום נשימה בשינה, רעשים חיצוניים, סטרס או שעות שינה לא מספקות), עלולה להיות השפעה שלילית גם על בריאות השיער.
שינה לא תקינה גורמת לעלייה ברמות ההורמון קורטיזול, פוגעת באיזון הורמונים נוספים כמו הורמוני גדילה חיוניים, ואף משבשת את פעילות המערכת החיסונית וההורמונלית. כל אלה יכולים להוביל לנשירת שיער מוגברת.
8. דיאטות “קיצוניות” או הפרעות אכילה שאינן קשורות לחוסרים ספציפיים
לעיתים עולה ההנחה שדיאטה גורמת בהכרח לחוסרים תזונתיים, אבל יש מקרים שבהם התפריט עשוי להיות מאוזן באופן יחסי – ועדיין הקיצוניות או השינוי הפתאומי בכמות הקלוריות יכול ליצור ‘שוק’ לגוף. צמצום מהיר מדי של קלוריות או מאכלים מסוימים עשוי לשבש את מנגנוני הגוף, ולהוביל לנשירה מוגברת בלי קשר ממשי לברזל או ויטמין B12.
למשל, מי ש”קופץ” לתפריט דל מאוד בקלוריות במטרה לרדת מהר במשקל, עלול לשבש את המערכת ההורמונלית ולגרום לנשירה בשל הלם מטבולי, למרות שלכאורה אין לו מחסור חמור בברזל או בוויטמינים אחרים.
איך מזהים שהבעיה אינה בחוסרים תזונתיים?
כמובן, צעד ראשון הוא לבצע בדיקות דם מקיפות: לבדוק פריטין, ברזל, ויטמין D, B12 ועוד. אם כל התוצאות תקינות, ניתן לעבור לבחון את הגורמים האחרים. אם הרופא או הנטורופת שוללים חוסרים משמעותיים, סימן שכדאי להתמקד בגורמים התנהגותיים, סביבתיים והורמונליים.
סימנים כמו נשירה מוגברת לאחר אירוע מלחיץ או שינוי הורמונלי פתאומי (למשל אחרי לידה או הפסקת גלולות), כאבי קרקפת, גירוד מתמשך, שינוי הרגלי שינה או החמרה כתוצאה משימוש תכוף במחליקי שיער – כל אלה רומזים שהנשירה אינה קשורה דווקא לחוסר תזונתי.
חשוב כמובן להישאר במעקב רפואי ולוודא שאכן אין חסרים תזונתיים סמויים.
טיפים מעשיים לניהול אורח חיים ידידותי לשיער
צמצום לחץ והתמודדות נכונה עם סטרס
- הקדישו זמן יומי למדיטציה, תרגילי נשימה או יוגה.
- נסו לאמץ שגרות הרגעה: קריאת ספר, האזנה למוזיקה או הליכה קצרה בחוץ.
- שקלו שיחות עם איש מקצוע (פסיכולוג או מאמן רגשי) במצבי לחץ ארוך טווח.
בחירה נכונה של מוצרים וטכניקות עיצוב
- הגבילו שימוש במכשירי חום לעיצוב השיער ל-2–3 פעמים בשבוע בלבד.
- העדיפו טמפרטורה בינונית ואל תשאירו את המכשיר זמן רב בנקודה אחת.
- הקפידו על צביעת שיער בחומרים עדינים יותר או בצבעים טבעיים כשאפשר.
תסרוקות משוחררות
- נסו לא להשתמש בצמות הדוקות או קוקו צפוף מדי בתדירות גבוהה.
- העדיפו קליפסים עדינים או גומיות רכות שלא מושכות את השיער בצורה מוגזמת.
- אם אתן חובבות צמות, נסו לצמצם את תדירותן במהלך השבוע.
בדיקה וטיפול בקרקפת
- אם יש קשקשת או גירוי מתמשך בקרקפת, שקלו להתייעץ עם רופא עור או להשתמש בשמפו ייעודי.
- שמנים אתריים (כמו שמן עץ התה או שמן רוזמרין) יכולים לעזור להילחם בפטריות או בדלקות קלות.
- לעיתים טיפול מניעתי פשוט, כמו הקפדה על ניקוי עדין של הקרקפת, יכול לעשות שינוי גדול.
שיפור איכות השינה
- השתדלו לישון לפחות 7–8 שעות בלילה, בשעות מסודרות ככל האפשר.
- הרחקת מסכים לפני השינה והפחתת חשיפה לאור כחול יכולים לעזור להירדם טוב יותר.
אם אתם חושדים בדום נשימה בשינה או הפרעות אחרות, התייעצו עם רופא שינה ובצעו בדיקות מתאימות.
הימנעו מדיאטות כאסח
- אם רוצים לרדת במשקל, מומלץ לעשות זאת בהדרגה ובאופן מאוזן.
- העדיפו ליווי מקצועי של דיאטן/ית או מאמן/ת תזונה כדי להימנע משינויים דרסטיים מדי.
- הקפידו על איזון חלבונים, פחמימות ושומנים בריאים, גם אם צמצמתם את הצריכה הקלורית הכוללת.
לסיכום
נשירת שיער אינה תמיד סימן לחוסרים תזונתיים, ובלא מעט מקרים, נמצאים גורמים באורח החיים שלנו שמובילים לדילול שיער. החל מסטרס נפשי, דרך שימוש-יתר במכשירי חום או עיצוב שיער מתוח, וכלה בהפרעות שינה, שינויים הורמונליים או דלקת בקרקפת – כל אלו יכולים להיות מה שהשיער שלכם מנסה לרמוז עליו.
חשוב להתחיל בבדיקות דם כדי לשלול חסרים תזונתיים אפשריים, אך אם הכול תקין, כדאי להתמקד ברמה ההתנהגותית: הפחתת לחץ, שמירה על היגיינת שיער וקרקפת, שיפור השינה והימנעות מדיאטות קיצוניות. אם הבעיה נמשכת לאורך זמן, מומלץ לפנות למומחה שיער או רופא עור לבירור מעמיק יותר.
השיער משקף לא מעט ממה שקורה לנו בגוף ובנפש, אבל לפעמים הטיפול הנכון מצוי בהרגלים היומיומיים שלנו ולא רק בתוספי תזונה. עם הטיפים והידע הנכון, אפשר בהחלט להתמודד ולהשיב לשיער את המראה הבריא והחזק שהוא ראוי לו.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל