אם אתם אוהבים את האקסטרה טעם וניחוח שעשבים טריים מוסיפים לצלחת שלכם, שמרו אותם קרוב אליכם, באדניות מטבח בבית, קרוב לסירים ולבישול.
יש מספר מפתיע של צמחים ועשבי תיבול המתאימים במיוחד לגידול ביתי, ממש בתוך הבית! כל מה שצריך זה חלל מואר, סוגים מסוימים של עשבי תבלין ורוח הרפתקנית.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
כדי להבטיח הצלחה, כדאי להתחיל עם צמחים בריאים ולא בשלב הזרעים. צמחים שכבר גדלו מציבים אותך חודשים ולפעמים שנה קדימה ביחס לצמח בשלב הזרעים, במיוחד בסיטואציה של גידול ביתי.
איך מתחילים?
תצטרכו חלל מואר, כמו חלון שמשי ענק, חדר שמש. בחרו מיקום בו הטמפרטורה היא בין 12 ל-23 מעלות ויש בו זרימת אוויר טובה. האיזור ליד החלון הוא קר מדי עבור סוגי צמחים מסוימים בחורף, אך אביב וקיץ יתאימו לחלוטין. רוב הצמחים צומחים בצורה מירבית בחשיפה של חמש עד שש שעות של אור ביום. חלקם, כמו נענע, פטרוזיליה, עירית יכולים להסתפק בארבע עד חמש שעות.
זכרו שאור טבעי הוא מוגבל בתקופת החורף ולכן כדאי להביט סביב שבוחרים את המקום ולהבין איפה הצל נופל, אם יש עצים מסוככים או גג שמפריע לאור. אם התחלתם בגידול ואתם רואים שהצמחים לא מתפתחים כמו שצריך, יכול להיות שתצטרכו להחליף אותם למיקום עם יותר אור או לתמוך בהם עם נורות פלורסנט.
איך בוחרים כלי גידול ואדמה?
כמעט כל אדנית או קונטיינר בגודל של 15 ס”מ ומעלה, יכול להתאים עבורנו לגידול עשבים, כל עוד יש לאדנית חורי ניקוז בקרקעית. בחרו את העציץ הגדול ביותר האפשרי כדי לאפשר לעשבים שלכם להצמיח שורשים איכותיים שיעניקו לכם צמח גדול ומוצלח יותר. השתמשו בתערובת עפר קלה לאדניות, עפר רגיל לשתילים יכול לחנוק את השורשים.
טיפים לגידול
כמות המים הדרושה תלויה בגודל ובסוג הצמח, בגודל ובסוג האדנית או הקונטיינר וכמובן, עונות השנה. בזמן עונת החורף, התהליך המטבולי של הצמח מאט בשל רמות אור נמוכות וצורך מופחת במים. שמרו על אדמה לחה בגידול עשבים כמו בזיליקום, עירית ופטרוזיליה. הדרך הטובה ביותר לדעת אם צמח צריך מים הוא לדחוף את האצבע כ-2.5 ס”מ לתוך העציץ, אם האדמה מרגישה יבשה, הגיע הזמן להשקות!
כשהצמחים מתחילים לצמוח בתחילת האביב יש להקפיד על השקייה עם חומר דישון פעם בחודש לפי ההעדפה שלכם – חומר דישון אורגני יבש או נוזלי.
הגינה הביתית שלכם תתחזק בעזרת סינון של הצמחים ששרדו פחות והחלפתם בשתילים חדשים. החלק הכי טוב אליו אנו מייחלים הוא הגיזום, ליקוט ושימוש בעשבים שגידלנו במו ידינו בבית!
13 עשבים קולינריים ששווה לגדל בבית
עשבי תבלין שמגדלים בבית מייצרים פחות תוצרים מאשר שתילים הגדלים בחוץ אך יש להם עדיין את אותו טעם נהדר וטרי של עשבי תבלין שגידלתם בעצמכם. באילו עשבים שווה להשקיע?
1.בזיליקום
הצמח גדל כשתיל עונתי או נוטה להיות בעל חיים קצרים יחסית, ישנם מספר זנים – “ג’נובס” שיעניק לכם ארומה וטעם קלאסי, בזיליקום “לימוני” לטעם הדרים מרומז, “עולם חריף” לצמיחה של שתילים קטנים – עד 15 ס”מ בגובהם ו”מלכת סיאם” שתיל שיעניק לכם טעם ייחודי וחריף.
2.עלי דפנה
שתיל המתחיל בצמיחה איטית אבל יוצר שיח של ממש ואפילו עץ קטן ממנו אפשר להפיק עלים רבים. הדרך הפשוטה ביותר היא לקנות שתיל קיים בגודל של עד כחצי מטר וליהנות לראות אותו גודל ומפיק עבורכם תבלינים.
3.תמכה
עשב התיבול שמקורו מקווקז מכונה גם “פטרוזיליה צרפתית” והוא צמח עונתי שדומה לפטרוזיליה בטעם ובמראה אך שונה ממנו בזכות ניחוח וטעם אניס עדין. כדי לגזום את העלים יש לאחוז בעלים יחד ולחתוך כחמש סנטימטרים מעל פני השטח.
4.עירית
השתיל מלא הטעם הזה שנראה כמו דשא הוא בעל טעם בצל עדין. עיריית מסוג גרלאו מתאימה לגידול באדן החלון ועירית שומית היא בעל טעם עדין של שום. כדי לשפר את הגדילה הוסיפו חתיכות קטנות של עלים לתוך האדמה לאחר גיזום העשבים.
5.כוסברה
את העשב הזה מכנים גם פטרוזיליה סינית והוא משלב טעמים של מרווה, פטרוזיליה והדרים. ניתן לגדל אותו בקלות משלב הזרע והוא גדל בקלות אך ברגע שגוזמים אותו לא ניתן להשתמש בשתיל מחדש. כדי ליהנות מאספקה שוטפת, גדלו מספר אדניות בשלבים שונים של הצמח.
6.שמיר
הצמח העונתי ומלא הארומה גדל נהדר בתוך הבית וגם פה יש להשתמש במספר זרעים במספר שלבי צמיחה כדי ליהנות מהמקסימום שיש לצמח להציע. שמיר מסוג “פרנליף” הוא הסוג האידיאלי לגידול ביתי.
7.אזובית
השתיל הזה שמקורו מהמזרח התיכון שייך למשפחת האורגנו אך טעמו מתוק ועדין יותר. אזובית מתוקה היא שתיל קלאסי לגידול בתוך הבית ואזובית איטלקית מעניקה טעם מורכב בין מתוק לחריף.
נענע לסוגיו: פפרמינט, ספרמינט ונענע רגילה הם כולם בחירות מעולות לגידול באדניות. מנטה אנגלית היא סוג מצוין של ספרמינט לגידול. שימו לב – העניקו לנענע מיכל נפרד משום שיש לו נטייה להשתלט על שורשים של צמחים אחרים.
8.נענע
אחת הבחירות הטובות לגידול באדניות. וודאו שאתם נותנים לנענע אדנית משלה, מאחר והיא יכולה להשתלט בקלות על צמחים אחרים.
9.אורגנו
אורגני יווני מעניק טעם טבעי ואותנטי של אורגנו, וגדל עד לאורך של עשרה סנטימטרים באדנית. “קליטרי” הוא זן יווני עשיר בטעמו עם גוון חריף שלא לוקה במרירות אופיינית. קל לעודד צמיחה מחדש על ידי גיזום. אורגנו נשאר יעיל לגיזום ושימוש עד לשנתיים, אז חייבים להחליף את השתיל.
10.פטרוזיליה
גם פטרוזיליה איטלקית וגם פטרוזיליה מסולסלת מצטיינות במיוחד בגידול ביתי. הטעם העמוק של הפטרוזיליה האיטלקית הוא מה שהופך אותו לפופולרי במיוחד. כדאי לגזום את הפטרוזיליה כדי להוריד את העלים ולתת להם לצמוח מחדש, כך תזכו לצמיחה למשך חודשים רצופים ללא שתילה מחדש.
11.רוזמרין
שתיל הרוזמרין מגיע כצמח מטפס או כשתיל עומד שצומח מעלה. זן “בן כחול” ידוע כקטן יחסית לשאר אך הטעם הטוב ביותר משוייך לזנים בשם “הכחול של טיילור” ו”סיילם”. למרות שרוזמרין אוהב ומשגשג בסביבה יבשה, חשוב לדאוג שהאדמה באדנית תמיד תהיה לחה ולא תתייבש לחלוטין. אדמה יבשה לחלוטין תגרום לסיום הקריירה של הרוזמרין שלנו.
12.מרווה
כדי לגדל מרווה באדנית, כדאי להשתמש בצמח בגובה של כ-15 ס”מ – מרווה ננסית, או בזן חסון וחסין שלא מעניק פריחה העונה לשם “בארגאטן”. המרווה הננסית מעניקה את אותו הטעם של מרווה שצומחת בגינה חיצונית אבל צומחת לשליש מהגודל של המרווה מהגינה.
13.טימין
טימין לימוני וטימין צרפתי הם שני סוגים מעולים של טימין היעילים לשימושים קולניריים רבים. יש סוג של טימין עם ניחוח אורגנו שניתן לשתול יחד ולהינות משתיל טימין נהדר ועשיר בטעם.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל