Logo
“זה לא סתם פצע!” – המחלה הכואבת שמסתתרת מתחת לעור

“זה לא סתם פצע!” – המחלה הכואבת שמסתתרת מתחת לעור

Avatar of אגוגו

הידרדרניטיס סופורטיבה (באנגלית: Hidradenitis Suppurativa) היא מחלת עור דלקתית וכרונית, המתבטאת בדרך כלל בהופעת פצעים עמוקים, דלקות מתמשכות ולעיתים אף אבססים.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

המחלה מתמקדת בעיקר באזורים בהם מצויות בלוטות הזיעה האפוקריניות, לרבות בתי השחי, מפשעות, מתחת לשדיים, לעיתים סביב הישבן, ולעיתים רחוקות במקומות נוספים.

רבים אינם מודעים לקיומה של המחלה או סובלים מאבחון מאוחר, למרות שהיא משפיעה באופן משמעותי על איכות החיים ועל התחושה היומיומית. במאמר הבא נסקור את התסמינים הראשונים, גורמי הסיכון, אפשרויות הטיפול והשינויים באורח החיים שעשויים להקל על המטופלים.

מהי הידרדרניטיס סופורטיבה?

הידרדרניטיס סופורטיבה היא מחלת עור הנגרמת ממנגנון דלקתי מורכב שנוגע בבלוטות הזיעה ומערב גם את זקיקי השיער. למעשה, מתפתחת תגובה דלקתית בעומק העור, המובילה להיווצרות נגעים מוגלתיים וכואבים. לעיתים הנגעים מאופיינים בהצטלקויות ובהופעת "תעלות" פנימיות בעור, המכונות סינוסים.

הרקע להידרדרניטיס סופורטיבה איננו חד-משמעי, אך ידוע כי היא מושפעת מרמה גנטית, הורמונים, מצבי סטרס וגירויים חוזרים באזורי עור לחים ומזיעים. למרות שהמחלה עלולה להתפתח בכל גיל, היא מאובחנת במקרים רבים בשנות ההתבגרות או הבגרות הצעירה, ומופיעה יותר אצל נשים מאשר גברים.

תסמינים ראשונים לזיהוי מוקדם

1. הופעת פצעים עמוקים ורגישים

הסימן האופייני והבולט ביותר של הידרדרניטיס סופורטיבה הוא הופעת פצעים או גושים תת-עוריים, כואבים ורגישים למגע. הפצעים עשויים להופיע כגושים אדומים וכואבים, לעיתים עם ראש מוגלתי, ואף להתפתח לאבססים גדולים.

בשלבים הראשונים, אנשים רבים נוטים לחשוב שמדובר בפצע פשוט או "פצע בודד" הנוצר מחיכוך או הזעה מרובה. עם זאת, הופעה חוזרת ונשנית של נגעים באותו אזור יכולה להעיד על תחילתה של המחלה.

2. אבססים והפרשות

אחד המאפיינים הייחודיים למחלה הוא היווצרות אבססים גדולים בעומק העור, שלעתים מתנקזים החוצה ויוצרים הפרשות מוגלתיות או דמיות.

תופעות אלה עלולות להיות מלוות בכאב עז, בתחושת צריבה ובאי-נוחות מתמשכת. נגעים כאלה יכולים להשאיר צלקות משמעותיות ולגרום לשינוי בצבע העור או להיווצרות תעלות תת-עוריות (סינוסים).

3. פצעים חוזרים ונשנים

בהידרדרניטיס סופורטיבה, הפצעים אינם מסתכמים בנגע בודד או יחיד – ישנה נטייה ברורה לחזרתיות, כאשר פצע חדש צץ שוב ושוב באותם אזורים.

אם מתפתח דפוס חוזר של פצעים תת-עוריים, דלקתיים וכואבים, בעיקר באזורים הלחים והמוצנעים (בתי שחי, מפשעות, תחת השדיים ועוד), מומלץ לפנות לבדיקה רפואית ולא להתעלם, מתוך הבנה שהטיפול המוקדם עשוי למנוע החמרה עתידית.

לקריאה על סימני דלקת כרונית בגוף וכיצד לזהות אותה בשלב מוקדם, 8 סימנים שיש לכם דלקת כרונית המשפיעה על המשקל.

גורמי סיכון והשפעה גנטית

1. רכיב תורשתי

על אף שאין נוסחה חד-משמעית המנבאת מי יפתח הידרדרניטיס סופורטיבה, מחקרים מצביעים על רקע גנטי תורשתי מסוים. כ-30% מהחולים מדווחים על קרוב משפחה מדרגה ראשונה או שנייה הסובל מהמחלה. אם ידוע לך על בני משפחה בעלי מחלות עור דלקתיות או חוויות חוזרות של פצעים עמוקים, מומלץ לשים לב לסימפטומים ולאבחן מוקדם ככל האפשר.

2. אורח חיים והרגלים

עישון, עודף משקל, וסטרס נחשב כמעצים את הנטייה להתפרצות ולהחמרת המחלה. מחקרים מעידים שעישון עשוי לפגוע באספקת הדם לעור ולמערכות החיסון, ובכך להגדיל את הסיכון לשגשוג פצעים ודלקות. עודף משקל מגביר את החיכוך וההזעה באזורים הרגישים, מה שעלול לתרום להופעת נגעים חוזרים.

כדי ללמוד עוד על הפחתת סטרס וחרדה, כדאי לעיין במאמר 5 פעולות מיידיות להקלה על מתח וחרדה.

3. השפעות הורמונליות

ידוע שהידרדרניטיס סופורטיבה יכולה להחריף בתקופות של שינויים הורמונליים כמו מחזור חודשי, גיל ההתבגרות או הריון. אצל נשים ישנו דגש מיוחד על שינוי רמות האסטרוגן והפרוגסטרון, שעשוי להשפיע על רגישות העור והבלוטות.

שינויי תזונה שעשויים להקל

1. הפחתת מזונות מעובדים וסוכר

מספר מחקרים ואנקדוטות של חולים מדווחים על שיפור בתסמיני הידרדרניטיס סופורטיבה בעקבות הפחתה משמעותית של מזונות מעובדים וסוכר. מזונות אלו עשויים לתרום לתגובות דלקתיות מוגברות בגוף ולהחמיר את תסמיני המחלה. מומלץ לנסות להפחית בצריכת משקאות ממותקים, ממתקים, דברי מאפה מעובדים ומאכלים עשירים בפחמימות פשוטות.

אם אתם מעוניינים להפחית סוכר בצורה משמעותית ולשפר את הבריאות, תוכלו להיעזר באתגר 10 ימים ללא סוכר.

2. דיאטה דלת חלב

ישנם דיווחים על מטופלים שחוו שיפור לאחר המעבר לדיאטה דלת חלב או דיאטה נטולת חלב. הסברה היא שחלב ומוצריו עלולים להכיל הורמונים או גורמי גדילה המשפיעים על בלוטות העור ועל המערכת החיסונית. יחד עם זאת, טרם קיימת הוכחה חד-משמעית לכך, ולכן מומלץ להתייעץ עם דיאטנית או רופא טרם התחלת דיאטה ספציפית זו.

3. הקפדה על שתיית מים ומזון אנטי-דלקתי

שתיית מים מספקת היא כלי חשוב למניעת התייבשות העור ושמירה על מאזן הנוזלים בגוף. בנוסף, הכנסת מזונות אנטי-דלקתיים כמו ירקות, פירות עשירים בנוגדי חמצון, דגי מים קרים (עשירים באומגה 3) וזרעי פשתן עשויה לתרום להפחתת הדלקתיות הכללית בגוף. ירקות ירוקים, פירות יער וקטניות הם דוגמאות למזונות שיש לשקול להוסיף לתפריט היומי.

להרחבת הידע בנושא, מומלץ לקרוא את המאמר 8 מזונות אנטי-דלקתיים המסייעים לירידה במשקל.

אפשרויות טיפול: מקומי, תרופתי וניתוחי

לא קיים עדיין טיפול בודד ויחיד המתאים לכל החולים בהידרדרניטיס סופורטיבה, שכן המחלה יכולה להופיע בצורות שונות ובדרגות חומרה מגוונות. במקרים קלים, ניתן לעיתים להסתפק בשינוי הרגלים (כמו הפסקת עישון, הקפדה על היגיינה ושינוי תזונתי) ובמשחות מקומיות, בעוד שבמקרים מורכבים וחמורים יותר ייתכן שיידרש שילוב בין מספר גישות טיפוליות.

1. טיפול מקומי

הטיפול המקומי כולל שימוש במשחות אנטיביוטיות או אנטי-דלקתיות, לעיתים גם בשילוב עם חומרי חיטוי. טיפולים אלו יכולים להפחית את הדלקת ולהקטין את הסיכון לזיהום בנגעים. כאשר מופיעים אבססים גדולים, ייתכן כי יהיה צורך בניקוזם תחת הרדמה מקומית. חשוב להקפיד על ההנחיות הרפואיות לגבי משך השימוש במשחות והמשך המעקב.

2. טיפול תרופתי סיסטמי

במקרים בינוניים עד קשים, רופא עור עשוי לשקול טיפול תרופתי מערכתי (סיסטמי). טיפול באנטיביוטיקה פומית לאורך זמן יכול לעזור להפחית דלקות חוזרות ונשנות, בעוד שטיפולים ביולוגיים (כדוגמת נוגדי TNF-alpha) הפכו פופולריים בשנים האחרונות.

טיפולים ביולוגיים ניתנים במרפאות מתמחות, ומטרתם לפגוע במסלולים הדלקתיים בגוף ולהפחית את ההתקפים. בנוסף, במקרים מסוימים רופאים עשויים לשקול מתן תרופות הורמונליות או תרופות נוגדות דלקת מסוגים שונים, בהתאם להיסטוריה הרפואית של המטופל.

3. טיפולים ניתוחיים

במקרים מתקדמים שבהם קיימים נגעים מוגלתיים ענפים, היווצרות תעלות תת-עוריות וצלקות נרחבות, ייתכן שיהיה צורך בטיפול כירורגי. הפרוצדורות האפשריות כוללות ניקוז וניקוי האבססים, כריתת רקמות מודלקות ותפירה מחדש של העור, ולעיתים אף השתלת עור מאזורים בריאים.

הטיפול הניתוחי דורש הערכה מעמיקה ויסודית של רופא העור או הכירורג הפלסטי, ובחלק מהמקרים הוא מתאים לשיפור איכות החיים ולהפחתת סבל מתמשך.

לקריאה על שימוש נכון בתוספי מזון או התאמות תזונתיות במצבי מחלה שונים, תוכלו לעיין ב 10 דברים המזיקים לספיגת המזון שאנו אוכלים (ומה לעשות).

איכות חיים והתמודדות יום-יומית

לצד הטיפולים הרפואיים, אחד האתגרים המרכזיים בהידרדרניטיס סופורטיבה הוא השפעתה המתמשכת על איכות החיים. הפצעים הכואבים, החוזרים והמוגלתיים משפיעים על היכולת ללבוש בגדים מסוימים, לבצע פעילות גופנית, ולעיתים אף מקשים על ישיבה, הליכה או הרמת הידיים כתלות במיקום הנגעים. הכאבים והאי-נוחות המתמשכת עשויים לגרום לירידה בביטחון העצמי, בבידוד חברתי או בדיכאון.

חשוב לזכור כי התמודדות עם המחלה דורשת גישה רב-תחומית הכוללת אנשי מקצוע מעולם הרפואה (רופאי עור, כירורגים, דיאטניות ופסיכולוגים) ותמיכה סביבתית ומשפחתית. חולים רבים מוצאים מקום של נחמה ושיתוף בקבוצות תמיכה ברשת או בקהילה, שם ניתן לקבל טיפים ורעיונות מבוססי ניסיון אישי, לצד עזרה רגשית.

למידע נוסף כיצד לשמור על החוסן הנפשי ולנהל מצבי לחץ, מומלץ לקרוא את 8 סימנים נסתרים של לחץ כרוני שאתם עלולים להתעלם מהם.

טיפים מעשיים להתמודדות

1. לבוש רפוי ואוורירי

כדאי להעדיף בגדים נוחים, עשויים כותנה או בדים טבעיים ונושמים, על מנת להפחית את החיכוך והזעה באזורים הרגישים. בגדים צמודים עלולים להחמיר את החיכוך ולייצר לחץ לא רצוי על הנגעים.

2. היגיינה יומיומית מותאמת

מומלץ להקפיד על רחצה עדינה בעזרת סבון ייעודי, ללא שפשוף חזק. חשוב לייבש את העור בטפיחות עדינות במגבת נקייה ולהחליף באופן תדיר ביגוד ותחתונים, במיוחד לאחר אימון גופני. שימוש בדאודורנט עדין ולא-מגרה יכול לעזור לשמור על האזור יבש, אך רצוי להיוועץ ברופא עור לגבי המוצרים המתאימים ביותר.

3. הפחתת מתח נפשי (סטרס)

סטרס עלול להחריף תהליכים דלקתיים בגוף, ולפיכך מומלץ לאמץ דרכים שונות להפגת מתח כגון פעילות גופנית מתונה (כמו יוגה, הליכה או שחייה), תרגילי נשימה, מדיטציה או טיפול פסיכולוגי במקרה הצורך. גם חלוקה נכונה יותר של שעות מנוחה ושינה משחקת תפקיד משמעותי באיזון המערכות הגוף והעור.

כדי לשפר את איכות השינה שלכם, מומלץ לקרוא על 8 מזונות שמשפיעים על איכות השינה – לטוב ולרע.

4. התייעצות שוטפת עם רופא העור

כיוון שהמחלה כרונית ומתקדמת בשלבים שונים, מומלץ להקפיד על ביקורות תקופתיות אצל רופא העור ולדווח על כל שינוי בתדירות הפצעים או חומרתם. כך ניתן להתאים את הטיפול בכל שלב, ולמנוע סיבוכים או נזקים לטווח ארוך.

סיכום

הידרדרניטיס סופורטיבה היא מחלת עור כרונית המאופיינת בפצעים תת-עוריים כואבים, דלקות חוזרות, אבססים וצלקות באזורי בתי השחי, המפשעות או מתחת לשדיים. נוסף על הפגיעה הפיזית המורגשת, למחלה יש השפעות משמעותיות על הבריאות הנפשית ואיכות החיים.

רבים מתקשים לזהותה בשלבי ההתפתחות הראשונים, כיוון שהסימפטומים עשויים להידמות לאקנה או לפצעונים חולפים. עם זאת, חשוב לזהות את התסמינים הראשוניים ולקבל אבחון מוקדם, שכן טיפול נכון מותאם אישית יכול לעכב החמרה ולהקל על תחושת הכאב.

גורמי הסיכון העיקריים כוללים רקע גנטי, שינויים הורמונליים, עישון ונטייה לעודף משקל. בנוסף, סטרס וחיכוך כרוני במקומות לחים מזיעים עלולים להחריף את התפרצות הנגעים. אפשרויות הטיפול מגוונות וכוללות טיפול מקומי במשחות אנטיביוטיות, טיפול תרופתי סיסטמי (כמו אנטיביוטיקה פומית או תרופות ביולוגיות) ואף התערבות ניתוחית במקרים חמורים.

לצד הטיפולים הרפואיים, מומלץ להקפיד על שינויים בסגנון החיים: הפסקת עישון, בחירה בתזונה מאוזנת ועתירת רכיבים אנטי-דלקתיים (ומופחתת סוכר ומאכלים מעובדים), הפחתת מתח נפשי ושמירה על היגיינה מותאמת. לבוש רפוי, ייבוש עדין של העור והחלפת בגדים לאחר פעילויות מזיעות הם צעדים פשוטים שיכולים להקל על המצב היומיומי ולהפחית התלקחויות.

לסיכום, הידרדרניטיס סופורטיבה היא מחלה מורכבת אך ניתנת לניהול. הטיפול הנכון, לצד מעקב רציף על ידי רופא עור והתייחסות כוללת לגורמים סביבתיים ורגשיים, מאפשרים לחולים רבים לשפר את איכות חייהם באופן משמעותי. אם יש חשד להופעת פצעים חוזרים ונשנים באזורים המועדים, מומלץ לפנות בהקדם לבדיקת רופא ולקבל הדרכה נכונה על האבחון והטיפול המתאים ביותר.

חדש! בינה - היועצת החכמה שלנו!

שאלו שאלה עכשיו וקבלו תשובה מיידית..

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4