אורטיקריה, הידועה גם כסרפדת, היא התפרצות של בליטות אדומות חיוורות ונפוחות או פלאקים על העור, המופיעים בפתאומיות – בין אם כתוצאה מתגובתו של הגוף לאלרגנים מסוימים, או בשל גורם שאינו ידוע.
הסרפדת בדרך כלל גורמת לגירוד, אך היא גם עשויה לשרוף או לעקצץ. היא עשויה להופיע בכל מקום בגוף, לרבות הפנים, השפתיים, הלשון, הגרון או האוזניים. גודלן של הבליטות משתנה (מגודלו של מחק ועד לגודלה של צלחת), והן עשויות להתאחד לכדי אזורים גדולים יותר הידועים כ"פלאקים". הן עשויות להעלם לאחר מספר שעות עד יום אחד.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
האנגיואדמה דומה לסרפדת, אך הנפיחות מתרחשת מתחת לעור, ולא על פני השטח. האנגיואדמה מאופיינת בנפיחות מרובה סביב העיניים והשפתיים, ולעתים אף נפיחות באיברי המין, בידיים ובכפות הרגליים. באופן כללי, היא נמשכת זמן רב יותר, בהשוואה לסרפדת, אך הנפיחות בדרך כלל נעלמת לאחר פחות מ-24 שעות.
לעתים נדירות, אנגיואדמה של הגרון, הלשון או הריאות עשויה לחסום את דרכי הנשימה, ולהקשות על הנשימה. מצב כזה עשוי להפוך למסוכן מאוד.
מה גורם לסרפדת ואנגיואדמה?
סרפדת אלרגית ואנגיואדמה נוצרות כאשר, בתגובה להיסטמינים, פלזמת הדם דולפת מכלי הדם הקטנים שבעור. היסטמין הוא כימיקל אותו משחררים תאים ייחודיים בכלי הדם שבעור.
תגובות אלרגיות, כימיקלים במזונות מסוימים, עקיצות של חרקים, חשיפה לאור השמש, או תרופות, כולם עשויים לגרום לשחרור של היסטמינים. לעתים קרובות, לא ניתן לזהות בדיוק מדוע הופיעה הסרפדת.
קיימים מספר סוגים שונים של סרפדת, לרבות:
אורטיקריה אקוטית: סרפדת שנמשכת פחות משישה חודשים. הגורמים הנפוצים הם מזונות מסוימים, תרופות או זיהומים. עקיצות של חרקים ומחלות פנימיות עשויות גם הן להוות גורם.
המזונות הנפוצים ביותר הגורמים לסרפדת הם אגוזים, שוקולד, דגים, עגבניות, ביצים, פירות יער טריים, וחלב. קיימת סבירות גבוהה יותר לכך שמזונות טריים יגרמו לסרפדת, בהשוואה למזונות מבושלים. תוספי מזון וחומרים משמרים מסוימים עשויים, גם הם, לגרום לסרפדת.
תרופות הגורמות לסרפדת ואנגיואדמה כוללות אספירין, ותרופות נוגדות דלקות שאינן סטרואידים אחרות, כגון איבופרופן, תרופות נוגדות יתר לחץ דם, ומשככי כאבים כגון קודאין.
אורטיקריה ואנגיואדמה כרוניות: סרפדת שנמשכת יותר משישה חודשים. הגורם לסוג זה של סרפדת בדרך כלל קשה יותר לזיהוי, בהשוואה לגורמים לאורטיקריה אקוטית. בקרב רוב האנשים הסובלים מאורטיקריה כרונית, לא ניתן לקבוע את הגורם. עם זאת, במקרים מסוימים, הגורם עשוי להיות מחלת בלוטת התריס, הפטיטיס, זיהום או סרטן.
האורטיקריה והאנגיואדמה הכרוניות עשויות להשפיע על איברים פנימיים אחרים, כגון הריאות, השרירים ומערכת העיכול. התסמינים כוללים כאבי שרירים, קוצר נשימה, הקאות ושלשול.
אורטיקריה פיזית: סרפדת המהווה תוצאה של גירוי פיזי של העור – לדוגמה, קור, חום, חשיפה לשמש, רטט, לחץ, הזעה והתעמלות. הסרפדת בדרך כלל מופיעה במקום שבו העור גורה, וכמעט אף פעם לא מופיעה במקום אחר. בדרך כלל, היא תופיע תוך שעה אחת מרגע החשיפה.
דרמטוגרפיה: זו צורה נפוצה של אורטיקריה פיזית, במסגרתה נוצרת סרפדת לאחר ליטוף או גירוד של העור בחוזקה. הסרפדת הזו עשויה להופיע יחד עם סוגים אחרים של אורטיקריה.
כיצד ניתן לאבחן סרפדת או אנגיואדמה?
הרופא שלכם יצטרך לשאול שאלות רבות, על מנת לגלות את הגורם האפשרי לסרפדת או לאנגיואדמה. כיוון שאין בדיקות ספציפיות לסרפדת – או לנפיחות האנגיואדמה הקשורה אליה – צורת הבדיקה תהיה תלויה בהיסטוריה הרפואית שלכם, ובבדיקה יסודית שתתבצע על ידי רופא המשפחה או רופא העור שלכם.
ניתן יהיה לבצע בדיקות של העור, על מנת לקבוע מהו החומר שאליו אתם אלרגיים. יבוצעו גם בדיקות שגרתיות, על מנת לקבוע האם קיימת מחלה כלל-מערכתית.
כיצד ניתן לטפל בסרפדת או באנגיואדמה?
הטיפול הטוב ביותר לסרפדת או אנגיואדמה הוא זיהוי והסרה של גורם הגירוי, אך זו לא משימה פשוטה. בדרך כלל, הרופא יורה לכם לנטול אנטיהיסטמינים, על מנת להקל על התסמינים. אנטיהיסטמינים עובדים בצורה הטובה ביותר כאשר נוטלים אותם על בסיס קבוע, על מנת למנוע את ההופעה הראשונית של הסרפדת.
כמו כן, ניתן לטפל בסרפדת כרונית באמצעות אנטיהיסטמינים או שילוב של תרופות. כאשר האנטיהיסטמינים אינם מספקים הקלה, יתכן כי הרופא יורה לכם ליטול סטרואידים דרך הפה. כמו כן, קיימת בדיקה ביולוגית, אומליזומאב (קסולייר), המאושרת לטיפול בסרפדת כרונית, בקרב מטופלים בגילאי 12 ומעלה.
לטיפול בהתפרצויות חמורות של אנגיואדמה או סרפדת, יתכן כי יהיה צורך בזריקה של אפינפרין (אדרנלין) או קורטיזון.
כיצד ניתן להתמודד עם הסרפדת?
בעודכם מחכים להיעלמותן של הסרפדת והנפיחות, תוכלו להיעזר בעצות הבאות:
- הצמידו רטיות קרות או בדים רטובים לאזורים המושפעים.
- נסו לעבוד ולישון בחדרים קרירים.
- לבשו בגדים רפויים וקלים.
מתי עליכם להתקשר לרופא בשל הסרפדת?
אם הסרפדת או האנגיואדמה מופיעות יחד עם כל אחד מהתסמינים הבאים, צרו קשר מיידי עם הרופא שלכם:
- סחרחורת
- שריקות בנשימה
- קשיי נשימה
- לחץ בחזה
- התנפחות של הלשון, השפתיים או הפנים
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל