דלקת יכולה להיות טובה או רעה, בהתאם למצב. מצד אחד, זוהי הדרך הטבעית של הגוף להגן על עצמו כאשר אנחנו נפגעים או חולים. זה יכול לעזור לגוף להתגונן מפני פולשים זרים, והיא יכולה לעודד ריפוי. מצד שני, דלקת כרונית ומתמשכת בגוף יכולה להזיק.
דלקת קשורה לסיכון מוגבר של מחלות כמו סוכרת, מחלות לב, השמנת יתר ועוד רבות אחרות. באופן מעניין, המזונות שאנו אוכלים יכולים להיות בעלי השפעה גדולה על דלקת בגוף.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
1.סוכר וסירופ תירס עתיר בפרוקטוז
סוכר שולחן (סוכרוז) וסירופ תירס עתיר פרוקטוז (HFCS) הם שני הסוגים העיקריים של תוספת סוכר בתזונה. סוכר בנוי מ- 50% גלוקוז ו -50% פרוקטוז, בעוד סירופ תירס עתיר פרוקטוז הוא על בסיס 55% פרוקטוז ו- 45% גלוקוז. אחת הסיבות לכך שסוכרים מוספים הם מזיקים, היא דלקת מוגברת שעלולה לגרום למחלות.
במחקר אחד, כאשר עכברים הואכלו בתזונה עתירת סוכרוז, הם פיתחו סרטן שד שהתפשט לריאות שלהם, בין השאר בשל התגובה הדלקתית לסוכר. במקרה אחר, הפעולה האנטי-דלקתית של חומצות שומן אומגה -3 נפגמה בקרב עכברים שהואכלו תזונה עתירת סוכר. ובניסוי קליני אקראי שבו אנשים חולקו ונתבקשו לשתות משקה מוגז, משקה דיאט, חלב או מים, רק אלו אשר היו בקבוצת המשקה המוגז עלו ברמות חומצת השתן, אשר מעורר דלקת ועמידות לאינסולין.
בנוסף, סוכרים יכולים לגרום לנזק כי הם מספקים כמויות גדולות של פרוקטוז. בעוד כמויות קטנות של פרוקטוז בפירות וירקות הם בסדר, לקבל כמויות גדולות כתוצאה מתוספת סוכר זה פשוט רעיון רע. אכילת הרבה פרוקטוז נקשרה בהשמנה, עמידות לאינסולין, סוכרת, מחלת כבד שומני, סרטן ומחלת כליות כרונית. החוקרים גם מצאו כי פרוקטוז גורם לדלקת בתוך תאי האנדותל המצפים את כלי הדם. צריכת פרוקטוז גבוהה גם הוכחה כמגדילה מספר סימנים דלקתיים בעכברים ובבני אדם.
השורה התחתונה: צריכת דיאטה עתירה בסוכר ובסירופ תירס עתיר פרוקטוז, מעוררת דלקת, דבר שעלול להוביל למחלות. היא עשויה גם לנטרל את האפקט האנטי דלקתי של חומצות שומן אומגה -3.
2.שומני טראנס מלאכותיים
כמעט כולם מסכימים ששומני טראנס הם השומן הכי פחות בריא שניתן לאכול. הם נוצרים על ידי הוספת מימן לשומנים לא רוויים נוזליים, על מנת לתת להם את היציבות של שומן מוצק יותר. שומני טראנס לעתים קרובות מופיעים בתור שמנים “מוקשים חלקית” ברשימות המרכיבים שעל גבי תוויות המזון. רוב המרגרינות מכילות שומני טראנס, והן מתווספות לעתים קרובות למזון מעובד בכדי להאריך את חיי מדף.
בניגוד לשומן הטראנס הטבעי שנמצא בחלב ובשר, שומני טראנס מלאכותיים הוכחו ככאלה שיכולים לגרום לדלקת ולהגדיל את הסיכון למחלות. בנוסף להורדת הכולסטרול הטוב HDL, שומני טראנס הוכחו כמחלישים את תפקודם של תאי האנדותל המצפים את העורקים. צריכה של שומני טראנס מלאכותיים נקשרה עם רמות גבוהות של סימנים דלקתיים כגון- אינטרלויקין 6 (IL-6), גידול נרקוזה מקדם (TNF) ו- חלבון מגיב C (בקיצור CRP).
למעשה, רמות ה- CRP היו גבוהות יותר ב- 78% בקרב נשים שדיווחו על צריכת שומן הטראנס הגבוהה ביותר, במסגרת מחקר בריאות האחיות. בניסוי אקראי ומבוקר של נשים מבוגרות עם עודף משקל, שמן סויה מוקשה הגביר דלקת באופן משמעותי יותר משמן דקלים ושמן חמניות. מחקרים על גברים בריאים וגברים עם רמות כולסטרול גבוהות הראו עליות דומות של סימנים דלקתיים בתגובה לשומני טראנס.
שורה תחתונה: צריכת שומן טראנס מלאכותי עשויה להגדיל דלקת ולהעלות את הסיכון למספר מחלות, כולל מחלות לב.
3.שמני ירקות ושמני גרעינים
למרות מה ששמענו במשך שנים, לצרוך שמנים צמחיים זה לא בריא. בניגוד לשמן קוקוס ולשמן זית כתית, שמנים צמחיים ושמנים מגרעינים מופקים לעתים קרובות ממזונות בעזרת ממיסים כמו הקסאן, רכיב של בנזין. השמנים שמופקים בצורה זו כוללים -תירס, חריע, חמניות, קנולה (הידועה גם בשם לפתית), בוטנים, שומשום וסויה. במהלך המאה ה -20, צריכת שמנים צמחיים עלתה ב 130% בעולם המערבי. בשל המבנה של חומצות שומן רב בלתי רוויות בשמנים האלה, הם נוטים חזק מאוד לקלקול על ידי חמצון.
בנוסף להיותם מעובדים מאוד, שמנים אלה מעוררים דלקת כתוצאה מהתכולה הגבוהה מאוד של חומצת שומן אומגה 6. למרות ששומני אומגה 6 הם הכרחיים לתזונה, הדיאטה המערבית הטיפוסית מספקת יותר ממה שאנשים באמת זקוקים לו.
למעשה, אנחנו צריכים לאכול יותר מזונות עשירים באומגה 3, כגון, דגים שומניים, וזאת על מנת לשפר את היחס שבין אומגה 6 לאומגה 3 ו לקבל את היתרונות האנטי-דלקתיים של אומגה 3.
במחקר אחד, חולדות אשר צרכו חומצת שומן אומגה 6 וחומצת שומן אומגה 3 ביחס של 20:1 הגיבו ברמות הרבה יותר גבוהות של סימנים דלקתיים מאשר אלה שצרכו יחס של 1: 1 או 5:1.
שורה תחתונה: בגלל תכולת חומצת השומן אומגה -6 הגבוהה שבהם, שמנים מצמחים ומגרעינים עשויים לעודד דלקת כאשר הם נצרכים בכמויות גבוהות.
4.פחמימות מזוקקות
פחמימות צברו מוניטין רע. אך האמת היא שלא כל הפחמימות הן בעייתיות. אבותינו צרכו פחמימות לא מעובדות ועשירות בסיבים במשך מיליוני שנים בצורה של עשבים, שורשים ופירות. עם זאת, אכילת פחמימות מזוקקות יכולה לעורר דלקת, אשר בתורה עשויה לגרום למחלות.
פחמימות מזוקקות הן כאלה שרוב הסיבים שבהן הוסרו. סיבים מסייעים לתחושת מלאות, משפרים את בקרת הסוכר בדם ומזינים את החיידקים הטובים שנמצאים בבטן. חוקרים מדווחים, כי הפחמימות המזוקקות בתזונה המודרנית שלנו, עשויות לעודד את הצמיחה של חיידקי מעיים דלקתיים, מה שיכול להגביר את הסיכון להשמנת יתר ומחלות מעי דלקתיות.
פחמימות מזוקקות מכילות אינדקס גליקמי גבוה (GI) יותר מאשר פחמימות לא מזוקקות. מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה מעלים את רמת הסוכר בדם במהירות רבה יותר מאשר מזונות בעלי GI נמוך.
במחקר אחד, אנשים מבוגרים שדיווחו שהם צורכים את הכמות הגבוהה ביותר של מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה היו בעלי סיכוי של פי 2.9 למות בשל מחלה דלקתית כמו COPD.
במחקר מבוקר, גברים צעירים ובריאים שהואכלו ב- 50 גרמו פחמימות מזוקקות בצורת לחם לבן הגיבו לכך ברמות סוכר גבוהות יותר בדם ועלייה בסימן הדלקתי NF-kB.
שורה תחתונה: פחמימות לא מעובדות ועשירות בסיבים הן בריאות, אבל פחמימות מזוקקות מעלות את רמות הסוכר בדם ומעודדות שינויים דלקתיים שעלולים להוביל למחלות.
5.צריכה עודפת של אלכוהול
צריכה מתונה של אלכוהול הוכחה כבעלת יכולת לספק כמה יתרונות בריאותיים. עם זאת, כמויות גדולות יותר יכולות להוביל לבעיות חמורות. במחקר אחד, הסימן הדלקתי- CRP, גדל בקרב אנשים שצרכו אלכוהול.
ככל שצרכו יותר אלכוהול, כך רמת ה- CRP שלהם גדלה. אנשים ששותים בכמויות גדלות, מפתחים לעתים קרובות בעיות עם חיידקים אשר נעים החוצה מהמעי גס אל תוך הגוף.
מצב זה, המכונה לעתים קרובות “מעי דולף”, יכול לגרום להתפשטות דלקת, שמובילה לפגיעה באיברים. כדי למנוע בעיות בריאות הקשורות לאלכוהול, צריכתו צריכה להיות מוגבלת לשתי מנות סטנדרטיות ביום לגברים ומנה אחת סטנדרטית ליום לנשים.
שורה תחתונה: צריכת אלכוהול גבוהה יכולה להגביר דלקת ועלולה להוביל ל”מעי דולף” שמעודד דלקת בכל הגוף.
6.בשר מעובד
צריכת בשר מעובד קשורה לסיכון מוגבר למחלות לב, סוכרת, סרטן הקיבה וסרטן המעי הגס. סוגים נפוצים של בשר מעובד כוללים נקניקיות, בייקון, בשר חזיר, בשר מעושן ובקר מיובש. בשר מעובד מכיל יותר תוצרים סופיים (בלתי הפיכים) שנוצרים מסכרור של חומצות אמינו (AGEs) מאשר רוב סוגי הבשרים אחרים.
AGEs נוצר על ידי בישול בשרים וכמה מאכלים אחרים בטמפרטורות גבוהות. הם ידועים כגורמי שינויים דלקתיים שיכולים להוביל למחלות. מכל המחלות הקשורות לצריכת בשר מעובד, הקשר של סרטן המעי הגס הוא החזק ביותר. למרות שגורמים רבים תורמים להתפתחות סרטן המעי הגס, מאמינים כי מנגנון אחד הוא תגובה דלקתית לבשר מעובד על ידי תאי המעי הגס.
השורה התחתונה: הבשר המעובד עשיר בתרכובות דלקתיות, כגון, תוצרים סופיים (בלתי הפיכים) שנוצרים מסכרור של חומצות אמינו (AGEs) והקשר החזק שלהם עם סרטן המעי הגס עשוי להיות בין השאר כתוצאה מהתגובה הדלקתית.
מסר שכדאי לאמץ
דלקת יכולה להתרחש בתגובה לטריגרים רבים. לגבי חלקם לא ניתן לעשות הרבה, כגון זיהום, פציעה או מחלה. עם זאת, יש בידינו שליטה רבה יותר על המזון והמשקאות שנבחר לאכול ולשתות. כדי להישאר בריאים ככל האפשר, שימרו על מניעת דלקת, על ידי הגבלת צריכת מזונות אשר מעוררים אותה.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל