Logo
10 סימנים שקטים שהגוף מאותת על חוסר ברזל (ואיך לתקן את זה)

10 סימנים שקטים שהגוף מאותת על חוסר ברזל (ואיך לתקן את זה)

Avatar of אגוגו

ברזל הוא מינרל חיוני שממלא תפקיד מכריע בבריאותנו. הוא מרכיב מרכזי בהמוגלובין, החלבון בכדוריות הדם האדומות שמעביר חמצן מהריאות לכל תאי הגוף. ללא כמות מספקת של ברזל, הגוף לא יכול לייצר מספיק המוגלובין, מה שעלול להוביל לאנמיה – מצב שבו אין מספיק כדוריות דם אדומות בריאות להעברת חמצן לרקמות.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

חוסר בברזל הוא אחד מהחוסרים התזונתיים הנפוצים ביותר בעולם, ויכול להשפיע על אנשים בכל הגילאים, אך במיוחד על נשים בגיל הפוריות, נשים בהריון, תינוקות, ילדים ומתבגרים.

הסימנים השקטים של חוסר בברזל

בניגוד לחוסרים תזונתיים אחרים, חוסר בברזל מתפתח בהדרגה ויכול להישאר לא מאובחן במשך זמן רב. הנה כמה סימנים שקטים שהגוף שלכם עשוי לאותת על חוסר בברזל:

1. עייפות וחולשה בלתי מוסברות

אחד הסימנים הראשונים והנפוצים ביותר לחוסר בברזל הוא עייפות וחולשה. כשאין מספיק חמצן שמגיע לתאי הגוף, הגוף צריך לעבוד קשה יותר כדי לבצע פעולות יומיומיות פשוטות, מה שמוביל לתחושה של עייפות כרונית. אם אתם מרגישים תשושים גם לאחר שנת לילה טובה, ייתכן שחסר לכם ברזל.

באותו נושא יש לנו את המאמר: זאת הסיבה לכך שאתם תמיד עייפים – מה אפשר לעשות?

2. חיוורון

ההמוגלובין מעניק לדם את צבעו האדום, וכך גם לעור מראה ורדרד בריא. כשרמות הברזל נמוכות, העור יכול להיראות חיוור, במיוחד בפנים, בחניכיים, בציפורניים, ובקפלי העפעפיים התחתונים. אם אתם מבחינים בשינוי בגוון העור שלכם, כדאי לשקול לבדוק את רמות הברזל.

3. קוצר נשימה

כאשר רמות ההמוגלובין נמוכות, הגוף מנסה לפצות על הירידה באספקת החמצן על ידי הגברת קצב הנשימה. אם אתם מרגישים קוצר נשימה במהלך פעילויות רגילות כמו עלייה במדרגות או הליכה קצרה, זה עשוי להעיד על חוסר בברזל. הרגשה זו נובעת מכך שהשרירים והרקמות לא מקבלים מספיק חמצן לתפקוד יעיל.

4. כאבי ראש ותחושת סחרחורת

כשהמוח לא מקבל מספיק חמצן, כלי הדם שלו מתרחבים, מה שעלול לגרום לכאבי ראש. בנוסף, תחושת סחרחורת, במיוחד בקימה מהירה, יכולה להופיע בשל ירידה בלחץ הדם. סחרחורות תכופות, במיוחד ללא סיבה ברורה, הן סימן שכדאי לבדוק.

5. דפיקות לב לא סדירות או מהירות

בתגובה לחוסר בחמצן, הלב עשוי לעבוד קשה יותר ולפעום מהר יותר בניסיון לפצות. זה עלול להוביל לדפיקות לב מהירות או לא סדירות, במיוחד בזמן פעילות גופנית. אם אתם חשים דפיקות לב לא רגילות או פלפיטציות ללא מאמץ משמעותי, זה יכול להיות סימן לחוסר בברזל.

6. עור יבש וסדוק

חוסר בברזל יכול להשפיע על בריאות העור, מה שעלול להוביל ליובש, סדקים, או אפילו לאקזמה במקרים חמורים. תאי העור, כמו כל התאים בגוף, זקוקים לחמצן לתפקוד תקין ולחידוש עצמי, ולכן חוסר בברזל עלול לפגוע בבריאות העור.

אולי תרצו לקרוא את המאמר: עור יבש: גורמים ודרכי טיפול

7. כאבים ודלקות בלשון

סימן פחות מוכר לחוסר בברזל הוא לשון חלקה, אדומה או נפוחה, ולעתים מלווה בכאבים, דלקת, או קשיים בבליעה. מצב זה נקרא גלוסיטיס (Glossitis) ויכול להופיע כשרמות הברזל נמוכות מדי. לשון חלקה מדי, ללא הפטמות הטעם הרגילות, היא סימן מובהק.

8. שברים בציפורניים וכפות (כסיות) ציפורניים

ציפורניים שבירות או ציפורניים עם חריצים הן סימן שכדאי לשים לב אליו. בחוסר ברזל חמור, הציפורניים עלולות להתעוות ולקבל צורה קעורה הדומה לכף (ציפורניים כפיות או koilonychia). שינויים בצורת הציפורניים, בנוסף לשבירות יתר, יכולים להצביע על חוסר בברזל ממושך.

9. תשוקה למזונות לא שגרתיים

תופעה הנקראת "פיקה" (Pica) מתבטאת בתשוקה למזונות לא שגרתיים או לא מזינים כמו קרח, אדמה, נייר או עמילן. תופעה זו קשורה לעתים קרובות לחוסר בברזל, במיוחד בקרב נשים בהריון. רצון עז לאכול קרח (פגופגיה) הוא אחד הסימנים השכיחים של חוסר בברזל.

10. תחושת קור תמידית

אם אתם תמיד מרגישים קר, במיוחד בידיים וברגליים, זה עלול להיות סימן לחוסר בברזל. ללא מספיק המוגלובין, קשה יותר לווסת את טמפרטורת הגוף. הידיים והרגליים נוטות להתקרר ראשונות כשאין מספיק אספקת דם וחמצן לגפיים.

כדאי לכם לקרוא את המאמר: למה תמיד קר לי? – 5 סיבות אפשריות

איך לטפל בחוסר ברזל?

ברגע שאובחן חוסר בברזל, יש מספר דרכים לטפל בו:

תזונה עשירה בברזל

הדרך הטבעית ביותר להעלות את רמות הברזל היא באמצעות תזונה מאוזנת העשירה במזונות המכילים ברזל. מזונות עשירים בברזל כוללים:

מקורות מן החי (ברזל הם): בשר אדום רזה, עוף, דגים, כבד, צדפות וביצים. ברזל מסוג זה נספג בקלות רבה יותר על ידי הגוף.

מקורות מן הצומח (ברזל לא-הם): קטניות (עדשים, שעועית, חומוס), דגנים מלאים, ירקות עליים ירוקים (תרד, כרוב, קייל), פירות יבשים (משמשים, צימוקים), אגוזים וזרעים, וטופו.

באותו נושא יש לנו את המאמר: 10 מזונות עשירים בברזל שישמרו עליכם בריאים וחזקים

שיפור ספיגת הברזל

ישנם גורמים שיכולים לעזור או להפריע לספיגת הברזל:

גורמים המשפרים ספיגה:

  • ויטמין C – צריכת מזונות עשירים בויטמין C (כמו פירות הדר, פלפלים, קיווי, ותותים) יחד עם מזונות עשירים בברזל יכולה להגביר את ספיגת הברזל מהצומח.
  • מזונות המכילים ויטמין A וביתא-קרוטן.
  • בישול במחבת ברזל יכול להוסיף ברזל למזון שלכם.

גורמים המעכבים ספיגה:

  • טנינים הנמצאים בתה ובקפה.
  • סידן (חלב ומוצרי חלב).
  • פיטאטים הנמצאים בדגנים מלאים, קטניות ואגוזים.
  • אוקסלטים הנמצאים בתרד ושוקולד.

רצוי להפריד בין צריכת מזונות עשירים בברזל לבין מזונות המכילים גורמים מעכבי ספיגה. למשל, כדאי להמתין לפחות שעה בין שתיית קפה או תה לאכילת מזונות עשירים בברזל.

תוספי ברזל

במקרים של חוסר משמעותי בברזל, הרופא עשוי להמליץ על תוספי ברזל. חשוב ליטול אותם בהתאם להוראות, שכן עודף ברזל יכול להיות רעיל. תוספי ברזל עלולים לגרום לתופעות לוואי כמו בחילה, עצירות, כאבי בטן ושינוי בצבע הצואה.

כדי למזער תופעות לוואי, ניתן ליטול את התוספים עם אוכל (אף שזה עלול להפחית את הספיגה), להתחיל במינון נמוך ולהעלות בהדרגה, או לבחור בצורות שונות של ברזל (כמו ברזל סוכרוז או ביסגליצינט) שעשויות להיות קלות יותר לעיכול.

מומלץ ליטול תוספי ברזל על בטן ריקה, כשעה לפני הארוחה או שעתיים אחריה, לספיגה מיטבית. שילוב עם ויטמין C (למשל שתיית מיץ תפוזים) יכול לשפר את הספיגה.

מתי לפנות לרופא?

אם אתם חווים סימנים מתמשכים של חוסר בברזל, חשוב לפנות לרופא לבדיקה. הרופא יכול לבצע בדיקת דם פשוטה כדי לקבוע אם יש לכם חוסר בברזל או אנמיה.

חשוב במיוחד לפנות לרופא אם:

  • הסימנים חמורים או מתמשכים.
  • אתם חווים דימום לא מוסבר.
  • יש לכם היסטוריה של בעיות במערכת העיכול.
  • נשים שסובלות מדימום כבד במהלך המחזור.
  • אתם בהריון או מתכננים הריון.

אל תנסו לאבחן את עצמכם או ליטול תוספי ברזל ללא ייעוץ רפואי, שכן עודף ברזל יכול להזיק לא פחות מחוסר בו.

מניעת חוסר בברזל

למניעת חוסר בברזל, חשוב לאכול מגוון מזונות עשירים בברזל באופן קבוע, במיוחד אם אתם שייכים לקבוצת סיכון גבוה. אם אינכם אוכלים בשר, שלבו יותר מזונות צמחיים עשירים בברזל ושלבו אותם עם מקורות ויטמין C לשיפור הספיגה.

נשים בגיל הפוריות, נשים בהריון, תורמי דם קבועים וטבעונים/צמחונים עשויים להזדקק לתוספת ברזל בהנחיית רופא.

סיכום

חוסר בברזל הוא בעיה נפוצה אך טיפול מוקדם יכול למנוע סיבוכים. הקשיבו לגוף שלכם, שימו לב לסימנים, ואל תהססו לפנות לרופא אם אתם חוששים. תזונה מאוזנת ומודעות לצרכי הגוף הם המפתח לשמירה על רמות ברזל תקינות ובריאות אופטימלית.

אולי יעניין אתכם המאמר: 7 חומרי מזון שעשויים להיות חסרים בתזונה שלכם

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.