Logo
10 דברים שפוגעים בתפקוד הכליות שלכם

10 דברים שפוגעים בתפקוד הכליות שלכם

Avatar of אגוגו

ככל שתלמדו על ההשפעה והחשיבות של פעילות הכליות בגופכם כך תהיו מופתעים לגלות יותר ויותר תפקידים שהכליות ממלאות בבריאות הכוללת שלנו ותפקודי הגוף.

לכליות יש תאים מיוחדים המכונים גלומרולים שעובדים כפילטרים זעירים. הפילטרים הללו מסייעים בהסרת רעלנים מהדם ומזרימתו דרך מערכת השתן. הכליות מסננות יותר מ-200 ליטרים של דם בגוף כל יום ומסננות כ-2 ליטר של עודפים ורעלנים מגופנו.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

במקביל, הכליות מסייעות בשמירה על ויטמינים ותוספים במחזור הדם. כלומר, החשיבות על שמירה על כליות בריאות ומתפקדות כראוי היא קריטית להזנה נכונה של הגוף, תפקוד יעיל ופעולות ניקוי רעלים מהגוף.

התזונה שלנו, מה שאנחנו אוכלים ושותים ואורח החיים שלנו משפיע בצורה ישירה על בריאות הכליות שלנו. למעשה, אכילה של מאכלים לא בריאים באופן קבוע יכול ליצור לחץ על הכליות ואפילו לפגוע במבנה של הכליות לאורך זמן.

גם אם יש לכם מחלת כליות, ניתן ליהנות משיפור המצב בעזרת שיפור התזונה ואורח החיים וגם שינוי באורח החיים והפעילות הגופנית. כמובן שיש חשיבות עליונה לשמירה על הוראות הרופאים ושמירה על משטר תרופתי בעת הצורך, אפשר לחיות ככה שנים ארוכות ומתפקדות.

זכרו, אין שני מקרים זהים של מחלת כליות. לפי התזונה האישית של כל אחד נקבעת פעילות הכליות וסוג הפגיעה. עם זאת, ישנם מספר דברים כלליים שיכולים לעזור לאנשים עם בעיות כליות ומחלות בריאות לחוות שיפור.

לפניכם רשימה של 10 הדברים שמשפיעים לרעה על פעילות הכליות שלכם:

1.בשר אדום

דיאטות גבוהות בחלבון ממקור חי כמו בשר אדום, יכולות לגרום לנזק בכליות. למעשה, דיאטה הגבוהה בפרוטאין יכולה ליצור או להרע מצב של בעיות כליות. עיבוד חלבון יוצר עומס על הכליות ולא מאפשר לכליות לסנן רעלנים כראוי. חלבונים מן החי לעיתים משאירים שאריות חומצה בגופנו שלא עוזרות למצב.

אכילת בשר אדום מתקשרת באופן ישיר לכשל בכליות, ניתן היה לראות זאת במחקר של גברים בסינגפור שצורכים בשר באופן קבוע, מחקר שנערך במשך 15 שנה. יותר מכך, דיאטה עשירה בחלבונים מן החי מגדילה את הסיכון לפיתוח אבנים בכליות.

שמרו על כמות מתונה של מוצרים מן החי ושמרו על מוצרים בריאים באיכות גבוהה. כל תזונאי יכול לעזור לכם לבחור את הכמות הנכונה והמתאימה עבורכם.

2.אלכוהול

משקה פה ושם לא יזיק לכם, שתייה מתונה היא לגמרי בסדר. לעומת זאת, שתייה מוגזמת יכולה להזיק לגופכם ובמיוחד לכליות שלכם.

שתיית כמויות גדולות של אלכוהול גורמת לשינוי בתפקוד הכליות וחוסמות את הכליות מסינון רעלים בדם. בנוסף, אלכוהול מייבש את הגוף, עוד פקטור שמשפיע על התפקוד הנורמלי של תאים ואיברים.

צריכת אלכוהול, במיוחד שתייה תדירה בכמות גבוהה יכולה להוביל אתכם בקלות לפיתוח מחלת כליות ולפי מחקרים רבים, לפיתוח מצב של אי-ספיקת כליות. צריכת אלכוהול בכמות גבוהה היא גורם ישיר לפגיעה קשה בכליות והיווצרות תופעות חמורות משום שלכליות יש תפקוד כל כך חשוב בשמירה על נוזלים, אלקטרוליטים ואיזון חומצי. לבעיות כליות יש השפעות גורפות וארוכות טווח וכשל בכליות משפיע ופוגע בתפקוד הגוף כולו.

אם אתם אוהבים לשתות, בחרו לשתות משקה אחד ליום לכל היותר. אם יש לכם חשש, עדיף להתייעץ עם הרופא שלכם.

3.מלח שולחן

הגוף שלנו צריך סודיום כדי לשמור על כמות נוזלים נכונה ומאוזנת בגוף אבל עודף מלחים יכול להיות בעייתי לכליות. כשאוכלים יותר מלח, הכליות מגיבות בשמירת נוזלים ומים בגוף כדי לדלל את כמות האלקטרוליטים בגוף ובדם על מנת לשמור את פעילות הלב שלנו. הלחץ על הכליות במקרה כזה הוא אדיר.

צריכת מלח שולחן בכמות גבוהה גם מעלה את כמות החלבון שיוצא מהגוף בשתן. יחד עם הכליות, כמות גבוהה של מלח יכולה לפגוע בלב ובמערכת העורקים.

הכמות המומלצת של מלח היא לא יותר מחמישה גרם ביום (כפית של מלח היא בערך 6 גרם) כמות גבוהה יותר משפיעה על תפקוד הכליות לרעה. אם חייבים להוסיף מלח, השתמשו במלח איכותי יותר כמו מלח הימלאיה או מלח אטלנטי.

4.קפאין

קפאין הנמצא בקפה וגם בתה, סודה ומאכלים אחרים מפריעים ומכבידים על הכליות. קפה הוא חומר מעורר שמגביר את זרימת הדם, מעלה את לחץ הדם ומגביר את הלחץ על הכליות.

צריכת קפאין לאורך זמן מגבירה את הסיכוי לאי-ספיקת כליות וכשל בכליות במחקר בו נבדקו עכברים עם עודף משקל ועכברים עם סוכרת. צריכת קפאין, במיוחד על בטן ריקה, גם קשורה להיווצרות אבני כליות.

קפאין יכול גם לסייע ליצירת אבני כליות הנוצרות מסידן הנקשר יחד. מעבר לכך, קפאין הוא חומר מייבש ומשתן, עוד דרך להגיע להתייבשות ופגיעה בכליות בקלות.

קפה בכמויות סבירות לא יגרום לבעיות בריאותיות לרוב האנשים. ניתן לשתות 1-2 כוסות קפה או 3 כוסות תה בלי בעיה. בנושא קפאין כדאי גם להתרחק גם ממשקאות קלים, משקאות אנרגיה, שוקולד, קקאו ותרופות בעייתיות עם קפאין.

5.ממתיקים מלאכותיים

אם החלפתם לממתיקים מלאכותיים במחשבה שאתם מוותרים על סוכר ונהיים בריאים יותר – כנראה שטעיתם. סוכר לבן הוא לא טוב עבורנו וגם לא ממתיקים מלאכותיים – יש לממתיקים הללו השפעה שלילית ישירה על הכליות. אנשים שצורכים ממתיקים ברמה גבוהה יותר ותדירות גבוהה יותר הם בעלי סיכון גבוה יותר ללקות במחלות כליות והידרדרות בתפקוד הכליות.

למעשה, צריכה של 2 מנות או יותר של משקה ממותק בממתיקים מלאכותיים מתקשר במיוחד להידרדרות פעילות כליות אצל נשים. מחקרים נוספים גילו שצריכה כזו מובילה גם למצב של מחלת כליות כרונית ויש לצמצם כל האפשר את הכמות הנצרכת.

על מנת לעזור לכליות שלך לתפקד באופן בריא, דלגו על הממתיקים המלאכותיים ודבקו לדוגמה בדבש כדי להוסיף מתיקות למשקאות ולמזון שלכם.

6.מוצרי חלב

הבעיה עם מוצרי חלב שבדומה לחלבונים אחרים מן החי, הצריכה של המוצרים הללו מגדילה את ההפרשה של סידן בשתן, תופעה שקשורה לסיכון גבוה יותר להתפתחות אבנים בכליות.

מוצרי חלב הם מקור נהדר לחלבונים אך כאשר סובלים ממחלת כליות – חשוב לאזן את כמות החלבונים וסוג החלבונים שצורכים. הידרדרות במצב הכליות יכול ליצור עודפי חלבון בגוף שמסכנים את הגוף. כאשר סובלים מכך הגוף סובל מחסימה שנוצרת על ידי עומס החלבונים. נוצרת כמות זרחן גבוהה בגוף שיכולה לגרום לעצמות שלנו לאבד סידן או להתמודד עם בעיות עור. האשלגן במוצרי החלב יכול ליצור משקעים בדם כאשר יש בעיה בתפקוד הכליות וחלילה להוביל משם לבעיות בלב ובשרירים.

לפי התופעות שעוברות על אנשים עם בעיות כליות הצורכים מוצרי חלב עדיף להגביל את הכמות של מוצרי חלב בתזונה.

7.משקאות מוגזים

משקאות מוגזים כמו משקאות קלים ומשקאות אנרגיה קשורים ישירות להיווצרות אבני כליה. למשקאות בהם ריכוז גבוה של סוכר או ממתיקים מלאכותיים, קפאין וזרחן מזיקים לכליות בכל כך הרבה צורות.

שתייה של קולה אחת או יותר ביום לדוגמה, מתקשרת במחקרים לסיכון מוגבר לסבול ממחלת כליות כרונית. במקביל, שתייה משקאות ממותקים תורמת לעלייה במשקל ומגבירה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 – עוד פקטור שיכול להוביל למחלת כליות. במקום, שתו מים עם מיץ לימון אורגני או תה קר תוצרת ביתית.

8.עישון

הרי כולנו יודעים שלעישון יש השפעה שלילית על הריאות ועל הלב אך עישון מזיק גם לכליות, יש בטבק רעלנים ורעלים שאותם ניתן להאשים בבעיה. עישון הוא בעייתי לאנשים בשלבים שונים של מחלת כליות וכמובן שהיא מסייעת להיווצרות חוסר בתפקוד כליות.

בנוסף, מחלות שמשפיעות על הכליות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה קשורות גם לעישון.

עישון הוא לא טוב אף פעם וגרוע לכל חלק בגוף. אם אתם עדיין מעשנים, כדאי לנסות להיגמל – היעזרו בחברים, משפחה או מקצוענים בתחום כדי להיפטר מההרגל ההרסני של העישון ותרוויחו רק בריאות.

9.מוצרים מהונדסים גנטית

כל מאכל מהונדס גנטית כמו למשל סוגים שונים של תירס, סויה, אורז, קנה סוכר וקנולה, כלולים בקטגוריה הזו. מאכלים אלו יכולים להשפיע על היווצרות רמות גבוהות של חומצה אקסולית שקושרת את הסידן להיווצרות אבנים בכליות.

במחקר בו ניתחו 3 סוגים שונים של תירס מונסנטו, גילו שיש להם השפעות שליליות על הכליות והכבד של עכברים. החוקרים גילו שכל תירס מהונדס גנטית שנבדק יצר חומציות בכבד וכליות.

יחד עם מזונות מהונדסים גנטית חייבים להיזהר ממאכלים עשירים בחומצות אקסוליות כמו: ענבי קונקורד, תותים, בטטות, תרד, דלעת, כרישה, תה, קפה, סלק, אגוזים וטופו. דבקו באוכל אורגני ככל האפשר, זה רק יכול לעזור!

10.צריכת נוזלים

אחד מהדברים הכי חשובים בתפקוד של הכליות הוא איזון הנוזלים בגוף. עם מחלת כליות, הגוף לא יכול להיפטר מנוזלים עודפים שהוא צובר. למרות שזה נשמע לא מזיק, עודף מים בגוף יכול לגרום ללחץ דם גבוה ולגרום למחלת לב.

שסובלים ממחלת כליות, צריך לשתות את הכמות הנכונה של מים כל יום ובאופן קבוע. אנשים שבטיפול דיאליזה צריכים לשתות הרבה פחות מים.

הכמות המומלצת של מים משתנה, הכל תלוי בנזק של הכליות שלך ובמצבם. יש לקבל ייעוץ רפואי לגבי כמות המים המומלצת ולדבוק במשטר יציב כדי לגרום לשיפור המצב.

טיפים נוספים

  • אם יש לך משקל עודף, הגיע הזמן לנסות ולהפחית את המשקל במהירות האפשרית בצורה בריאה ונכונה.
  • שלבו פעילות גופנית בשגרה היומית שלכם. התייעצו עם הרופא שלכם לגבי סוג הפעילות שתתאים ותשפר את המצב הגופני שלכם.
  • חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת, במקרים של מחלת כליות קשה, כדאי לבחור בדיאטה מותאמת אישית שנבנתה במיוחד עבורכם על ידי תזונאי/ת.
  • אם יש לכם סוכרת או לחץ דם גבוה, שים לב שלחץ הדם שלך ורמות הסוכר שלכם בשליטה וברמות נורמליות, זה יכול רק להיטיב עם מצב הכליות שלכם.
  • שמרו על רמות הכולסטרול שלכם תחת שליטה.
  • נטלו את התרופות שניתנו לכם על ידי הרופא המטפל.
  • יש לצרוך מים באופן קבוע אלא אם כן ניתנה הוראה שונה על ידי הרופא המטפל.
  • חשוב לקבל חיסונים נגד שפעת ודלקת ריאות משום שמחלת כליות שמה חולים בסיכון גבוה יותר ללקות בשפעת ודלקות שונות.

ראו גם: 7 דרכים לשמירה על בריאות הכליות

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4