Logo
מחלת ליים – גורמי סיכון, אבחון, טיפול ומניעה

מחלת ליים – גורמי סיכון, אבחון, טיפול ומניעה

Avatar of אגוגו

מחלת ליים היא מחלה שנגרמת על ידי עקיצה של קרציות, אשר נגועות על ידי החיידק שנקרא בורליה אפזילי (Borrelia afzelii) ובורליה גאריני (Borrelia garinii) שניהם נמצאים באירופה או בורליה בורגדורפרי (Borrelia burgdorferi) מארה"ב. המחלה לא נפוצה בישראל.

עקיצות אלה משפיעות על המפרקים, העור, מערכת העצבים ואפילו על הלב. מחלת ליים מתפתחת בכמה שלבים ויכולה להוביל לבעיות חמורות אם לא מטפלים בה.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מכיוון שלעתים קרובות קשה למנוע את המחלה, היכרות עם המחלה יכולה להקל באופן משמעותי את הסימפטומים ולסייע לתהליך ההתאוששות.

מהי מחלת ליים?

מחלת ליים, היא מחלה הנגרמת על ידי חיידק הספירוכטה.

החיידק מתפשט על ידי קרציות נגועות. קרציות אלו נושכות את העור, אפילו הנגיסה הזעירה ביותר מקדמת את העברת החיידק דרך העור ובאופן מיידי כל הגוף נדבק.

למרות שהמחלה לא מדבקת, מאוד קריטי לזהות ולטפל במחלת הליים בהקדם האפשרי מכיוון שהיא גורמת לליקויים במערכת העצבים, המפרקים והלב.

מחלת ליים לא מדביקה את העובר אצל נשים בהריון.

האם המחלה נפוצה בישראל?

תפוצת מחלת הליים בישראל היא נדירה מאוד. מחלה זו נפוצה בעיקר באירופה וצפון אמריקה. אך המחלה נוטה להתפשט בכל העולם גם ליבשות אחרות, כמו אפריקה, אסיה ואוסטרליה.

מהם גורמי הסיכון של המחלה?

מחלת ליים יכולה להשפיע על כולם, אך ילדים בין הגילאים 5 עד 14 ומבוגרים בשנות ה-40 וה-50 לחייהם נוטים יותר להיות חשופים לזיהום.

גורם הסיכון הגדול ביותר במחלה הוא החשיפה לקרציות באזורים בהם יש סיכון גבוה להיתקל בקרציות עם החיידק, כמו יערות, פארקים, שדות, ואזורי בילוי אחרים.

הסיכוי להיתקל בקרציות תלוי באיפה כל אחד גר, אפשר להידבק במחלת ליים כאשר משחקים בחוץ, עוסקים בגינון, או פשוט בזמן טיול בפארק.

לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה יש סיכון גבוה יותר לפתח מחלת ליים מאשר אלה עם מערכת חסינות חזקה.

מהם הסימפטומים הנפוצים ביותר של מחלת ליים?

מחלת ליים יכולה להשפיע על אזורים שונים של הגוף בדרגות שונות בזמן שהיא מתפתחת. האזור שבו נעקצים הוא המקום הראשוני שבו החיידקים מתחילים להיכנס למערכת דרך העור.

אם לא מטפלים מיד, החיידקים מתחילים להתפשט בעוד אזורים חוץ ממקום הנשיכה.

אם הקרצייה נמצאת על העור במשך יומיים, הזיהום משדר וגורם לפריחה אדומה שהולכת וגוברת בדרך כלל חווים תסמינים דומים לשפעת.

אנשים רבים עם מחלת ליים – במיוחד אלה עם מערכת חיסונית חזקה – אינם מודעים לעקיצה במשך שבועות וחודשים בגלל כמות קטנה של סימפטומים שמופיעים אצלם.

יכול להיות מסובך לאבחן מחלת ליים, במיוחד בשלב מוקדם שלה. ישנם שלושה שלבים למחלה:

1.מחלת ליים מקומית מוקדמת

לאחר עקיצות הקרציה, הסימפטומים המוקדמים מתחילים להופיע בין 7 עד 14 ימים.

הפריחה הקרויה "עין השור" היא אחד הסימפטומים המוקדמים ביותר של מחלת ליים. זהו סימן אזהרה כי החיידקים מתחילים להתרבות בדם. המיגרנים האריתמיים, המהווים פריחה ראשונית קלאסית, מתרחשים באזור של העקיצה בצורה של נקודה אדומה מרכזית עם נקודה ברורה המקיפה אותה ונקודה אדומה בקצה.

למרות שהיא לא גורמת לכאב, פריחת עין השור היא בדרך כלל חמה ועלולה לגרד. יש אנשים שיש להם פריחה אדומה מוצקה ואילו למי שיש עור כהה ניתן לראות נקודה של פריחה הדומה לחבורה קטנה.

האדמומיות של העור יכולה להיות מלווה בנוקשות ובכאב בשרירים, במפרקים, עייפות קלה, כאבי ראש, ולעיתים בחום.

אנשים רבים מאמינים שיש להם זיהום ויראלי כמו שפעת. הפריחה נעלמת, בתוך כחודש ללא טיפול.

מספר שבועות לאחר אדמומיות העור הראשונית, החיידקים מתחילים להתפשט בכל הגוף, משפיעים על המפרקים, מערכת העצבים והלב. זהו תחילת השלב השני.

2.מחלת ליים מופצת מוקדמת

כמה שבועות או חודשים לאחר עקיצת הקרציה, כאשר הייתה התעלמות מהשלב הראשון, מחלת הליים המוקדמת מתפשטת ומתפתחת. בשלב זה קשה להתעלם מהסימפטומים הם ממשיים ורציניים יותר בגלל שהחיידקים מתפשטים בכל הגוף.

סוגים שונים של כאבי ראש, כאבי שרירים, עייפות קשה, שינויים בראייה, כאב גרון, בלוטות לימפה מוגדלות, חום וצמרמורות הם הסימפטומים הנפוצים ביותר של מחלת ליים מוקדמת.

האדמומיות עלולה להתרחש באזורים הרחוקים מהעקיצה הראשונית וזה מגרד מאוד. ברגע שהמחלה לא טופלה בזמן, בעיות נוירולוגיות כמו שיתוק על שם בל, עקצוץ וקהות יכולים להופיע.

במקרים קיצוניים וקשים, הפרעות הולכה ללב ודלקת קרום המוח עלולות להתרחש ולסבך את הסימפטומים של מחלת ליים המוקדמת ולהוביל למחלות קשות.

הסימפטומים של המחלה המקומית המוקדמות והמחלה המתפרצת המוקדמות נוטות לחפוף בהשפעותיהן במידה והראשונה לא מטופלת בזמן.

3.מחלת ליים מופצת מאוחרת

השלב האחרון במחלת ליים הוא אחד המסוכנים ביותר שכן הוא יכול להוביל לאי ספיקת לב ואפילו למוות.

מחלת ליים מאוחרת יכולה להתרחש לאחר שבועות, חודשים, ובמקרים נדירים, שנים לאחר ששני שלבי המחלה לא טופלו בזמן. פרק הזמן תלוי מאוד עד כמה חזקה המערכת החיסונית או מה המצב הפיזי והגופני של כל אחד.

התסמינים השכיחים ביותר בשלב זה הם קהות בידיים, בזרועות ו/או ברגליים, בעיות בדיבור, ערפול נפשי, ריכוז לקוי, אובדן זיכרון לטווח קצר, אנצפלופתיה (הפרעות במוח) הכוללת מצבי רוח, זיכרון ושינה, הפרעות בקצב הלב, דלקת פרקים וכאבי ראש קשים.

בנוסף המחלה יכולה לגרום לשיתוק של בל (שיתוק שריר הפנים), התקף לב, בלבול, דלקת קרום המוח, נוירופתיה היקפית (תחושה חריגה).

לעיתים קרובות מבלבלים בין מחלת ליים מופצת מאוחרת עם דלקת מפרקים. אנשים עם מערכת חיסונית חזקה יכולים לסבול ממחלת ליים כרונית הקשורים לתסמינים.

חוקרים שונים קשרו את מחלת ליים מופצת מאוחרת להפרעות חרדה ודיכאון. אבל יש צורך במחקרים נוספים כדי להוכיח עובדה זו.

איך מחלת ליים מאובחנת?

רוב הפעמים, לרופאים אין בעיה לאבחן את השלב הראשון של מחלת ליים. הם יכולים לקבוע אבחנה ללא בדיקות ספציפיות.

עם זאת, כאשר מדובר בשלבים השני והשלישי, בדיקת דם נדרשת כדי לזהות את הנוגדנים הקשורים לחיידקים של מחלת הליים. בדיקות אלו עשויות להיות הכרחיות גם בשלבים מאוחרים יותר של המחלה:

  • בדיקה לגילוי נוכחות חלבונים או אנטיגן בדגימה (ELISA) מסייעת לחשוף נוגדנים נגד בורילה בורגדורפרי (Borrelia burgdorferi);
  • כאשר בדיקת ELISA חיובית, הרופא מזמין את בדיקת תספיג חלבון כדי לאשר את התוצאה של ELISA. זה נועד לבדוק את נוכחותם של נוגדנים ספציפיים לחלבונים של בורילה בורגדורפרי.
  • בדיקת PCR (תגובת שרשרת של פולימראז) נדרשת כדי להעריך את החולים עם מערכת עצבים עיקשת או בעלי סימפטומים של דלקת מפרקים של מחלת ליים. הבדיקה מתבצעת בדרך כלל על נוזל השדרה או נוזל מהמפרקים.

כיצד מטפלים במחלת ליים?

מחלת ליים מטופלת בדרך כלל עם מגוון סוגים של אנטיביוטיקה.

הטיפול אנטיביוטי הנפוץ עבור המחלה הוא שילוב של דוקסיציקלין, ספרוקסים אקסטיל (cefuroxime axetil) או אנטיביוטיקה מסוג אמוקסיצילין, שלוקחים במשך 2 עד 4 שבועות.

אנטיביוטיקה עוזרת להילחם בכל עקבות הזיהום, אבל הם לא עוזרים לכולם. חלק מהחולים אינם מגיבים היטב לאנטיביוטיקה הנ"ל, במיוחד אלו עם זיהומים שכבר התפשטו דרך מערכת העצבים.

אנשים שלא מקבלים טיפול רפואי, אנטיביוטיקה לא בהכרח תעזור לגמרי. האנטיביוטיקה מטפלת רק בזיהום עצמו, המהווה חלק קטן של מחלת ליים. היא לא עוזרת לטפל במצב כולו ובסיפטומים שלו.

ייתכן שיהיה צורך בטיפולים נוספים כדי לרפא את בעיות הבריאות הקשורות למחלת ליים, כולל דלקת, כאבי ראש, כאבי פרקים, מפרקים נפוחים, הפרעות שינה, הפרעות בקצב הלב, דלקת קרום המוח ועוד.

9 תרופות טבעיות לטיפול במחלת ליים

מכיוון שאנטיביוטיקה יכולה להוביל לשורה של תופעות לוואי, אנשים מסוימים לא יכולים להשתמש בה, כמו נשים בהריון, נשים מניקות, או אנשים שרגישים לאנטיביוטיקה.

הרופא יכול להמליץ ​​לכם לנסות תרופות טבעיות. שלא כמו אנטיביוטיקה שמחלישה את המערכת החיסונית, תרופות טבעיות יכולות לעזור לחזק אותה.

הבעיה היא שאנטיביוטיקה משפיעה לרעה על חיידקי המעיים, במיוחד אם כבר נוטלים אותה במשך יותר משבועיים. מלבד חיסול חיידקים מזיקים, אנטיביוטיקה יכולה להרוס חיידקים טובים גם כן.

הדבר יכול להוביל למערכת חיסונית חלשה יותר ולגרום לתסמינים של מחלת הליים להחמיר אצל חלק מהסובלים ממנה.

אפשר למנוע חלק מתופעות הלוואי על ידי ניסיון של הטיפולים הטבעיים והביתיים הבאים – ברשות רופא בלבד, כמובן:

1.כורכום

כורכום מגדיל את התכונות האנטיבקטריאליות ואנטי-דלקתיות והוא נוגד חמצון רב עוצמה שנלחם בכמה זיהומים, כולל זיהום הנגרם על ידי מחלת ליים.

כורכום מסייע לסלק רעלים מזיקים מהגוף ולהפחית את התהליך הדלקתי.

ישנן שני דרכים בהם ניתן להשתמש בכורכום לטיפול במחלת ליים. מומלץ לשלב אותו בתוך הארוחות כל יום או כל כמה ימים.

לחלופין, מערבבים כורכום עם מים כדי להפוך אותו למשחה ומורחים אותו על האזורים הנגועים פעמיים עד 3 פעמים במהלך היום במשך שלושה ימים.

חשוב להתייעץ עם רופא לפני השימוש בשיטה השנייה.

2.שום

האנטיביוטיקה הטבעית הטובה ביותר, השום עשיר בנוגדי חמצון כמו גם תכונות אנטי-פטרייתיות, אנטי-מיקרוביאליות, ואנטי-ויראליות.

צריכה רגילה ועדיין מתונה של שום עוזרת לשפר את המערכת החיסונית, להילחם בחיידקים לא ידידותיים, להקל על הכאב של רדיקלים חופשיים.

מחקר שנעשה על ידי מכון ויצמן למדע מצא כי רכיב פעיל של השום הנקרא אליצין הוא בעל יכולות אנטי-מיקרוביאליות אשר הורגות כל חיידק ומטפלות בזיהומים באופן טבעי.

3.פטריות ריישי

ניתן להשתמש בפטריות ריישי לטיפול במחלת ליים רק אם את לא בהריון או אין הפרעת דימום מוכרת.

פטריות אלו שימשו לטיפול בדלקות חיידקיות ויראליות במשך מאות שנים. ישנם תוספי פטריות ריישי אם לא ניתן למצוא אותם טריים.

4.אכינצאה

האנטיביוטיקה הטבעית מהחזקות ביותר, הוכח כי אכינצאה הורגת את הצורות המזיקות ביותר של חיידקים.

כמו כן, יש בה תכונות ממריצות ומחזקות למערכת החיסונית, שנותנות למערכת מספיק כוח להתנגד ולהילחם בחיידק בורילה בורגדורפרי.

ניתן לקחת תמצית אכינצאה או תוסף לטיפול במחלת ליים.

5.ציפורני החתול

נקרא גם אונקריה טומנטוז, ציפורני החתול הוא צמח שמשמש לעתים קרובות כדי להילחם בבורילה בורגדורפרי.

מלבד תכונות אנטי-מיקרוביאליות ותכונות אנטי-ויראליות, ציפורני החתול עוזר להקל על הסימפטומים של מחלת ליים, כולל עייפות.

ישנם תמציות ותוספי ציפורני חתול כדי לטפל במחלת ליים מקומית או פנימית. אבל מכיוון שיש לו תופעות לוואי רבות, חשוב להתייעץ עם רופא.

6.חותם זהב וברברית

ברברין נמצא בחותם זהב ולברברית מאפיינים בעלי תכונות אנטי-מיקרוביאליות, אנטי-דלקתיות ואנטי-בקטריאליות, המעכבות את התפתחותן של מחלות חיידקיות, כולל מחלת ליים. הם זמינים בצורה של תוספים.

7.תמצית זרעי אשכולית

עם ריכוז בין 0.165% ל-0.00032%, תמצית זרעי אשכולית נחשבת לתרופה אפקטיבית, יעילה לטיפול מקומי עבור בורילה בורגדורפרי.

בדרך כלל שמים את התמצית על פני השטח הנגוע כדי להקל על הפריחה והגרד הנגרמת על ידי החיידקים.

8.קדד

ברפואה הסינית המסורתית, קדד שימש כתרופה טבעית לטיפול במספר מחלות פתוגניות, כולל מחלת ליים.

יש לו יכולות אנטיבקטריאליות חזקות ותכונות מחזקות למערכת החיסונית המסייעות להקל על הסימפטומים של המחלה.

9.לענה חד-שנתית

עוד עשב סיני, לענה חד-שנתית הוא סוכן אנטי-מלריה שהראה פעילות חיובית ורבת עוצמה נגד חיידקים, כולל בורילה בורגדורפרי, שיכול לגרום למחלת ליים. לענה חד-שנתית זמין בצורה של תוספים.

כיצד ניתן למנוע את התפתחות מחלת ליים

אחת הדרכים היעילות ביותר שיש כדי להדוף את החיידקים היא לזהות ולהסיר את הקרצייה עם פינצטה הכי מוקדם שאפשר.

בכל פעם שאתם מבלים זמנכם הפנוי בפארק או ביער, חשוב לבדוק את הגוף אם יש קרציות או סימנים לא מזוהים. אם ילדים וחיות מחמד מבקרים באזורים מיוערים או שיש לכם חצר מיוערת, הקפידו לבדוק אותם באופן קבוע.

גם אם כבר סבלתם ממחלת ליים בעבר, אתם עדיין בסיכון להידבק בחיידקים שוב. אז בפעם הבאה שאתם הולכים לאזור מיוער, מומלץ ללבוש חולצה עם שרוולים אורגים, מכנסיים ארוכים וכובע. חשוב להשתמש בדוחה חרקים או שמן של אקליפטוס לימון כדי להגן על גופכם מפני קרציות.

הכי חשוב, ודאו שהדיאטה שלכם מורכבת מכל חומרי ההזנה החיוניים ונוגדי חמצון כדי לשמור על מערכת חיסונית חזקה. אנשים עם מערכת חסינות חלשה נוטים יותר לסבול ממחלת ליים.

למרות כל פעולות המניעה, עדיין אפשרי להידבק בבורילה בורגדורפרי, אז אם אתם שמים לב סימנים מוקדמים של מחלת ליים, גשו לראות רופא מיד.

[mks_toggle title="מקורות למאמר" state="close "]

https://draxe.com/natural-strategies-to-cure-lyme-disease/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10594976

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/arthritis-lyme-disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4876775/

[/mks_toggle]

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4