Logo
איך מה שאנחנו אוכלים משפיע על מצב הרוח?

איך מה שאנחנו אוכלים משפיע על מצב הרוח?

Avatar of אגוגו

תחשבו על זה: המוח שלנו תמיד "פעיל". הוא אחראי על המחשבות והתנועות שלנו, על הנשימה ופעימות הלב, על החושים שלנו – הוא עובד 24/7, אפילו בזמן השינה. משמעות הדבר היא שהמוח זקוק לאספקה קבועה של דלק. ה"דלק" הזה מגיע מהמזון שאנו אוכלים – ומה שנמצא בדלק הזה עושה את כל ההבדל.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

בדיוק כמו מכונית, המוח מתפקד הכי טוב כשהוא מקבל דלק איכותי. אכילת מזונות איכותיים המכילים ויטמינים רבים, מינרלים ונוגדי חמצון מזינה את המוח ומגנה עליו מפני עקה חמצונית – ה"פסולת" (רדיקלים חופשיים) המיוצרת כאשר הגוף משתמש בחמצן, עלולה לפגוע בתאים.

הקשר בין המעיים למוח

האם ידעתם שכ-95% מהסרוטונין בגופכם מיוצר במערכת העיכול? סרוטונין הוא מוליך עצבי המסייע בוויסות השינה והתיאבון, בתיווך מצבי רוח ובעיכוב כאב. מערכת העיכול מרופדת במאה מיליון תאי עצב, או נוירונים, ולכן הגיוני שהפעילות הפנימית של מערכת העיכול לא רק מסייעת לעכל מזון, אלא גם משפיעה על מצב הרוח.

חיידקים טובים והנפש

תפקוד הנוירונים הללו – וייצור מוליכים עצביים כמו סרוטונין – מושפע מאוד ממיליארדי החיידקים "הטובים" המרכיבים את המיקרוביום המעי שלכם. חיידקים אלה:

  • מגנים על רירית המעיים
  • מבטיחים מחסום חזק מפני רעלים וחיידקים "רעים"
  • מגבילים דלקות
  • משפרים את ספיגת חומרי התזונה מהמזון
  • מפעילים נתיבים עצביים הנעים ישירות בין המעיים למוח

השפעת התזונה המסורתית על הבריאות הנפשית

מחקרים השוו תזונה "מסורתית", כמו התזונה הים-תיכונית והתזונה היפנית המסורתית, לתזונה "מערבית" טיפוסית והראו כי הסיכון לדיכאון נמוך ב-25% עד 35% אצל אלה האוכלים תזונה מסורתית. מדענים מייחסים הבדל זה לכך שתזונות מסורתיות אלה:

  • עשירות בירקות ופירות
  • מכילות דגנים לא מעובדים
  • כוללות דגים ופירות ים
  • מכילות כמויות מתונות של בשר רזה ומוצרי חלב
  • נטולות מזון מעובד וסוכרים מזוקקים

מה זה אומר עבורכם?

התחילו לשים לב כיצד אכילת מזונות שונים גורמת לכם להרגיש – לא רק ברגע האכילה, אלא גם למחרת. נסו לאכול תזונה "נקייה" במשך שבועיים עד שלושה – כלומר להימנע מכל המזונות המעובדים והסוכר. שימו לב איך אתם מרגישים. לאחר מכן החזירו לאט מזונות לתזונה שלכם, אחד אחרי השני, וראו כיצד אתם מרגישים.

רבים מדווחים כי כאשר הם עוברים לתזונה "נקייה", הם מופתעים לגלות עד כמה טוב יותר הם מרגישים הן מבחינה פיזית והן מבחינה רגשית, וכמה פחות טוב הם מרגישים כאשר הם מחזירים מזונות הידועים כמגבירי דלקת.

לסיכום

המדע של פסיכיאטריה תזונתית ממשיך להתפתח, וההבנה שלנו לגבי הקשר בין תזונה לבריאות הנפש מתחזקת. אימוץ תזונה בריאה ומאוזנת עשוי להיות צעד משמעותי בדרך לשיפור לא רק בריאותכם הפיזית, אלא גם הנפשית.

יש לכם שאלה?

בינה, היועצת הבריאותית החכמה שלנו, תשמח לענות!

לשאול את בינה

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4