Logo
הרמב"ם – טיפים לבריאות טובה יותר

הרמב"ם – טיפים לבריאות טובה יותר

Avatar of אגוגו

הרמב"ם היה פילוסוף בתקופת ימי הביניים, איש אשכולות, רופא וחוקר, הוא קנה לעצמו שם לא רק במסגרת היהדות, אלא גם בכל רחבי העולם. כינויו הנודע הוא "הנשר הגדול". 

לרמב"ם הייתה תפישה מיוחדת בקשר לבריאות הגוף והנפש של האדם והוא העלה אותה בכתביו. גילוייו נחשבים מדהימים ואף מקדימים את זמנם בהתחשב בתקופה בה חי הרמב"ם, מרבית קביעותיו נכונות וטובות לבריאותנו גם היום.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

אכילה

הרמב"ם ממליץ לנו לא לאכול בעמידה, אלא בישיבה בהטייה לצד שמאל. האכילה עצמה צריכה להתבצע רק כאשר אנו רעבים וכשהגוף חם אחרי פעילות גופנית.  כמו כן יש להימנע מאכילה עד לשובע מוחלט, כלומר יש לאכול עד כדי שלושת רבעי מקיבולת הקיבה שלנו, ולא עד כדי "התפוצצות", כמו שחלקנו עושים.

הרמב"ם ממליץ על אכילת מספר מצומצם של מאכלים בזמן הארוחה, הוא מייחס לסגנון אכילה זה עיכול טוב יותר ומזין ובכך עוזר להתפנות מהירה יותר.

כמו כן, הוא המליץ לאכול במהלך הארוחה קודם מאכלים קלים הנוחים להתעכל ולאחר מכן את המאכלים הכבדים הקשים יותר לעיכול.

שתייה

גם כאן הרמב"ם ממליץ על שתייה רק בעת תחושת צמא, וגם אז השתייה לא צריכה להיות מרובה. השתייה של המים צריכה להיות בטמפרטורה נוחה כשהמים לא קרים מדי.

יש לציין כי קביעה זו של הרמב"ם לא כל כך רווחת היום, בעולם בו האדם הממוצע לא צורך מספיק מים, לכן כיום המלצת הרופאים היא להקפיד על שתיית מים בכמות מספקת ולא לחכות לתחושת צמא.

הרמב"ם ממליץ כי בזמן הארוחה יש להימנע משתיית מים, בכדי לא לגרום לדילול מיצי הקיבה ולפגוע בעיכול האוכל. אם בכל זאת מוכרחים לשתות, אז המים צריכים להיות מהולים ביין או בדבש.

שינה

הרמב"ם ממליץ על כמות שינה של שליש מהיממה שהם 8 שעות שינה. השינה צריכה להיות מתוזמנת כך שהיקיצה תהיה עם הזריחה. על פי הרמב"ם השינה צריכה להתחיל על צד שמאל ולהסתיים על צד ימין, בכל אופן הרמב"ם מציע להמנע משינה על הבטן או הגב.

חלקנו יצטערו לקרוא כי הרמב"ם ממליץ לנו לא לישון אחרי הארוחה, אלא רק כעבור כ-4 שעות אחרי האכילה. כמו כן הרמב"ם מציע לנו להמנע משינה במשך היום, אך הוא מסייג זאת בכך כי ייתכן ואנשים המורגלים לשינת צהריים לאחר ארוחה עיכולם טוב יותר.

מקלחת

הרמב"ם בתקופתו קבע כי יש להתרחץ פעם בשבוע, לא להיבהל חברים.., כנראה שהדבר נבע מהרגלי ההייגנה באותה תקופה. אך בכל אופן אפשר להתרשם שהרמב"ם התכוון לכך שיש להתרחץ לעיתים תכופות. הוא המליץ על מקלחת קרה אותה יש להתחיל במים חמים, לעבור דרך המים פושרים ולסיים במים קרים.

הרמב"ם מוסיף שיש להמנע ממקלחות ארוכות שרק מעייפות את הגוף. לאחר המקלחת יש לנוח ואף לישון, אין להתרחץ לאחר האכילה וכמו כן אין לאכול מיד לאחר המקלחת.

ספורט ופעילות גופנית

הרמב"ם ייחס חשיבות רבה לפעילות גופנית בכך שהיא מניעה את מערכות הגוף. הוא ייחס תועלת לפעילות גופנית לפני אכילה בכך שהפעילות מחממת את הגוף ובכך מקלה על עיכול האוכל. כמו כן הרמב"ם הזהיר מפני פעילות מאומצת מידי, הוא המליץ על הליכה מפני ריצה. לאחר הפעילות הגופנית הוא המליץ להתרחץ במים חמים, ואכילה רק לאחר מנוחה קצרה. עוד מוסיף הרמב"ם כי אדם חולה צריך להמנע מפעילות גופנית עד אשר יבריא ממנה.

בריאות הנפש

הרמב"ם ייחס חשיבות רבה לבריאות נפשו של האדם. הוא טען שבנוסף לכך שהאדם צריך לחזק את גופו באמצעות מזון, הוא צריך לחזק גם את נפשו. הוא ממליץ לעשות זאת באמצעות ריחות טובים (בשמים, פרחים), הקשבה למוזיקה, מפגש עם חברים ושמיעת סיפורים משעשעים, מצחיקים ומרחיבי נפש.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4