תסמונת הרגליים חסרות המנוחה (RLS), או תסמונת הרגליים העצבניות, היא הפרעת נוירולוגית סנסורית המאופיינת בדחף בלתי נשלט להזיז את הרגליים כשהם במנוחה. קראו על הגורמים לתסמונת ודרכי הטיפול.
הדחף להזיז את הרגליים בדרך כלל, אם כי לא תמיד, מלווה בתחושות לא נעימות. פחות נפוץ, אבל עדיין אפשרי, לסבול מסימפטומי RLS בזרועות, בפנים, פלג גוף עליון ובאזור איברי המין.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
תסמיני RLS מתרחשים במהלך חוסר- פעילות והם מוקלים זמנית על ידי תנועה או לחץ. תסמינים של RLS מוחמרים יותר בערב ובשעות הלילה ויכולים לשבש עמוקות את שנתו של החולה ואת חיי היום יום.
RLS משפיעה על כ 10% מהמבוגרים בעולם המערבי. חוקרים מאמינים כי RLS, באופן נפוץ למדי, אינה מאובחנת או מאובחנת באופן שגוי כנדודי שינה או כבעיה נוירולוגית, שרירית או אורתופדית אחרת. ניתן לבלבל גם בין RLS לבין דיכאון. לדברי הקרן לתסמונת הרגליים חסרות מנוחה, כ -40% מהאנשים עם RLS מתלוננים על סימפטומים שיצביעו על דיכאון אם מעריכים ללא ידע מספק או שוקלים הפרעת שינה.
RLS היא תורשתית וייתכן שישנו מרכיב גנטי. במחקר שנערך לאחרונה, גן RLS ראשון התגלה והוצג כאחראי על כ 50% ממקרי RLS. עם זאת, החוקרים שזיהו את גן ה- RLS הזהירו כי הנשאות אינה בהכרח מבטיחה לחלות ב RLS. במקום זאת, יש ככל הנראה גורמים רפואיים, סביבתיים או אחרים המעורבים בתרגום רגישות גנטית ל- RLS ולסימפטומי RLS ממשיים.
גם מחקר אחר על RLS שנערך לאחרונה מצא כי וריאנט גנטי עשוי להסביר כמחצית מהמקרים של RLS וגילה קשר בין RLS וגן של פיתוח איברים, דבר המצביע על האפשרות כי ל- RLS יש מרכיבים של הפרעה התפתחותית.
RLS גם משפיעה על 2% מהילדים, על פי מחקר שנערך לאחרונה על יותר מ -10,000 משפחות בארה”ב ובבריטניה גם נמצא מרכיב גנטי חזק של RLS; ליותר מ -70% מהילדים עם RLS היה לפחות הורה אחד עם הבעיה. יש גם ראיות המצביעות על כך שילדים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD) והיסטוריה משפחתית של RLS נמצאים בסיכון ל- ADHD חמור יותר.
RLS משפיעה על גברים ונשים כאחד והיא יכולה להתחיל בכל גיל. הבעיה יכולה להיות מבולבלת עם כאבי גדילה או אי שקט כאשר ילדים חווים אותה. בנוסף, נראה כי חומרת ההפרעה עולה עם הגיל. מבוגרים הלוקים בבעיה חווים תסמינים בתדירות גבוהה יותר ולפרקי זמן ארוכים יותר.
הגורם המדויק של RLS אינו ידוע, אך יש לו צורה ראשונית, ולא קשורה בהפרעות אחרות, וצורה משנית הקשורה במצב בסיסי כגון אי ספיקת כליות, הריון, או אנמיה מחוסר ברזל. הבעיה גם עלולה להיגרם או להחמיר על ידי תרופות מסוימות. וזה נחשב ל- RLS משני. כאשר לא מוצאים סיבה אחרת לסימפטומי RLS, זה נחשב להפרעה ראשונית. RLS ראשוני מהווה 40-60% מכלל האבחנות ל-RLS.
לאחרונה, מספר צוותי מחקר התבוננו מקרוב על מה עלול לגרום ל- RLS ראשוני. בפרט, מחקרים שנעשו לאחרונה באוניברסיטאות ג’ונס הופקינס ופנסילבניה, מצאו עדויות לכך שמחסור בברזל במוח הינו גורם ל- RLS ראשוני. זה הוצג לראשונה במחקרי נוזל השדרה ולאחרונה על ידי הניתוח הראשון אי פעם במוחם של אנשים עם RLS. מחקרי הנתיחה דיווחו כי תאים מן החלק של המוח הנקרא סובסטניה ניגרה, הראו חוסר באחד החלבונים המווסתים רמת ברזל. עם זאת, ראיות אלה מצביעות על כך שאי-ספיקת הברזל במוח של חולי RLS מגיעה ישירות מכשל של רגולצית ברזל רגילה. מבחינת מציאת תרופה, מדובר בחדשות טובות. התוצאות של מחקר זה מראות כי אין נזק מוחי אצל אנשים עם RLS וכי תרופות המתמקדות בבעיית ספיגת ברזל יכולות להיות דרך אחת להתקרב להתפתחויות עתידיות של טיפול.
יותר מ -80 אחוזים מהאנשים עם RLS גם סובלים ממצב הידוע בשם הפרעת תנועת איבר תקופתית (PLMD). מאפייני PLMD כוללים- עוויתות רגל לא-רצוניות או תנועות קפיצה במהלך השינה המתרחשות שוב ושוב במשך כל הלילה וגורמות לשינה טרופה.
בנוסף לאיכות ירודה שינה וקצרה בלילה, מחקרים הוכיחו כי אנשים עם RLS בדרך כלל חווים ירידה באיכות החיים כאשר הם אינם מקבלים טיפול. הסימפטומים של RLS יכולים להשתנות במשכם וחומרתם מאדם לאדם. חלק מהאנשים חווים סימפטומים קלים לסירוגין, ואילו אחרים עשויים לחוות תופעות חמורות יותר עם כל אפיזודה. ללא קשר לרמת הכאב, ישנן כמה תרופות ביתיות שעשויות לסייע לשליטה בבעיה.
שינויים באורח החיים
עדיין לא מובן היטב מה גורם ל- RLS, אבל חוקרים יודעים שיש קשר בין אורח חיים לבין תדירות התרחשות התסמינים. ישנם כמה שינויים באורח החיים שניתן לבצע על מנת להקל על הכאב.
דיאטה
תזונה בריאה יכולה לסייע לשינה טובה. הקפידו על הגבלת צריכת אלכוהול וקפאין, ועל הימנעות מהם לפני השינה. ניתן גם להימנע מכל מזון אחר שאתם יודעים שמעורר אתכם בלילה.
עישון
עישון יכול להפוך את הגוף לעצבני ויכול להשפיע על שינה. נסו להפחית את העישון או אפילו להיגמל לחלוטין.
תרופות
לפעמים תרופות שלוקחים לבעיות אחרות, יכולות להקשות על השרירים להירגע או עלולות לגרום לנדודי שינה. הקפידו לבדוק את התרופות שאתם נוטלים ביחד עם הרופא ובדקו אם כל אחת מאלה עלולה לתרום לבעיה זו.
הפחתת כאב
הסימפטומים של RLS יכולים לנוע בין מעצבנים למאוד כואבים. נסו לסירוגין קומפרסים חמים וקרים על הרגליים כדי להפחית את הכאב. ניתן גם לעשות אמבטיה חמה, או לעסות את השרירים כדי להרגיע אותם.
פעילות גופנית
אחת התרופות היעילות ביותר היא מניעתית: ספורט. לדברי קרן המחלות וויליס-אקבום, אנשים עם RLS שמבצעים פעילות גופנית מדי יום במשך 30 עד 60 דקות מדווחים על פחות עייפות וסימפטומים, ועל הרגליה שינה טובים יותר. הפעילות הגופנית לא חייבת להיות אינטנסיבית, ואין צורך להתיש את עצמכם. הליכה, ריצה, או כל סוג של כושר יעזור לרגליים, וישפר את הסיכויים לשינה טובה יותר.
יוגה בפרט הוכחה כבעלת יתרונות עבור אנשים עם תסמונת רגל חסרת מנוחה. על פי מחקר שפורסם בכתב העת לרפואה אלטרנטיבית ומשלימה, נשים עם RLS שתרגלו יוגה חוו פחות סימפטומים חמורים ופחות מתח. הן דיווחו על מצבי רוח והרגלי שינה טובים יותר.
הרגלי שינה
RLS יכולה למנוע הירדמות, אז זה חשוב לעשות כמה שיותר כדי להעלים את כל הבעיות האחרות שיכולות למנוע שנת לילה טובה. יש ללכת לישון באותו זמן בכל לילה כדי לקדם שינה. הקפדה על שגרת שינה מסייעת בהירדמות. אם אתם מתקשים להבין מה עוזר לכם לישון, נסו לכתוב יומן שינה כדי לראות מה עובד ומה לא.
להפחית לחץ
מתח לעתים קרובות משחק תפקיד בעירור RLS, ולכן כל טיפול שעוזר להפחית מתח יכול לעזור להקל על התסמינים. טכניקות הרפיה, כגון נשימה ומדיטציה, יכולות לעזור להפחית את רמת המתח.
תוספי תזונה
אמנם יש עדיין צורך במחקר נוסף בנוגע לתוספים עבור תסמונת רגל חסרת מנוחה, מספר מחקרים נראים מבטיחים. מחקר אחד מצא קשר בין מחסור בויטמין D ו RLS. כאשר תוספים ניתנו למשתתפים במחקר, הסימפטומים של תסמונת רגל חסרת מנוחה השתפרו. RLS גם נקשר עם רמות נמוכות של ברזל או ויטמין E ו- ויטמין C.
התייעצו עם הרופא
ישנם טיפולים ביתיים רבים ושינויי אורח החיים, אשר ניתן לעשות על מנת להתמודד עם RLS. הקפידו לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם הרופא לפני נטילת תוספים או ביצוע שינויים כלשהם.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל