בשנים האחרונות הולך ומתברר הקשר בין התזונה שלנו לבין הסיכון להתפתחות מחלות שונות, ביניהן גם מחלות ממאירות. מחקר חדש, שפורסם לאחרונה בכתב העת Gut ונערך באוניברסיטת דרום פלורידה, בחן באופן מעמיק את השפעת סוגי השומנים בתזונה על סביבת גידולי סרטן המעי הגס.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
תוצאות המחקר מצביעות על כך שצריכה מוגזמת של חומצות שומן מסוג אומגה-6, המצויות בריכוז גבוה בשמני זרעים נפוצים, עשויה לתרום להתפתחות תהליכים דלקתיים כרוניים העלולים להעלות את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס.
ממצאי המחקר
החוקרים ניתחו 81 דגימות גידולים מהמעי הגס והשוו אותן לרקמות מעי תקינות שנלקחו מאותם המטופלים. בבדיקה מקיפה של ריכוזי השומנים נמצא כי בגידולים קיים עודף של חומרים פרו-דלקתיים, במיוחד חומצות שומן מסוג אומגה-6. חומצות אלו, המצויות בשפע בשמני זרעים שונים, נמצאו ברמות גבוהות יותר בגידולים בהשוואה לרקמה התקינה.
שמני זרעים נפוצים עשירים באומגה-6
- שמן סויה
- שמן תירס
- שמן חמניות
- שמן קנולה
- שמן שומשום
- שמן בוטנים
על פי המחקר, עודף חומצות אומגה-6 ועומס פרו-דלקתי בסביבת הגידול עלולים לפגוע ביכולת הגוף להגיע ל"פתרון" דלקתי תקין – תהליך ביולוגי הנקרא "חילוף מחלקת השומנים" (Lipid Class Switching).
במקום שהגוף יתקדם משלב דלקתי מוקדם לשלב "רוגע" שומני-נוגד-דלקת, הוא נותר במצב דלקתי מתמשך. כך נוצר מעגל בעייתי: במקום שהדלקת תרוסן ותסתיים, היא ממשיכה להזין את תהליך הגדילה של התאים הסרטניים.
כיצד נוכל לצמצם את הסיכון?
הקפדה על איזון בין אומגה-6 לאומגה-3
אומגה-6 כשלעצמה אינה "רעה", אך הבעיה נוצרת כאשר צריכתה מוגזמת ואינה מלווה באומגה-3 במינון מאוזן. ההמלצה המקובלת היא לשאוף ליחס של כ-2:1 עד 4:1 בין אומגה-6 לאומגה-3. אומגה-3, המצויה בדגים שמנים כמו סלמון וסרדינים, זרעי פשתן ואגוזי מלך, תורמת להפחתת דלקתיות ולהשגת איזון בריא יותר בסוגי השומנים.
שמנים מומלצים לבישול
- שמן זית: עשיר בחומצות שומן חד-בלתי רוויות, נחשב למקור יציב ובריא יותר.
- שמן אבוקדו: בעל נקודת עישון גבוהה, עשיר בשומנים איכותיים וטעמו נייטרלי יחסית.
הפחתת מזון מעובד
הבעיה העיקרית אינה בהכרח בכמות הקטנה של שמני זרעים בשימוש ביתי, אלא בכמות הגדולה שלהם הנמצאת במזון מעובד ומתועש. מוצרים מוכנים, חטיפים, רטבים תעשייתיים ומאפים מסחריים עשירים בשמנים מעובדים, שלרוב מקורם בזרעים זולים ועתירי אומגה-6.
עלייה בצריכת המזון המעובד במערב מקושרת גם לעלייה בשיעורי סרטן המעי הגס, במיוחד בקרב אוכלוסייה צעירה יותר.
טיפים מעשיים לשיפור הרגלי התזונה
- העדיפו בישול בשמן זית בכבישה קרה או בשמן אבוקדו.
- שלבו בתפריט מקורות לאומגה-3 כגון דגים שמנים, זרעי פשתן ואגוזי מלך.
- צמצמו רכישת מזון מעובד כמו חטיפים, מאפים מתועשים ורטבים מוכנים.
- הוסיפו יותר ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים לתפריט.
סיכום
המחקר החדש מדגיש את חשיבות האיזון בין חומצות השומן אומגה-6 לאומגה-3 בתזונה, כמו גם את הצורך להפחית את צריכת המזון המעובד העשיר בשמנים מזיקים. אין צורך להימנע לחלוטין משמני זרעים, אך חשוב לשמור על מתינות ולהעדיף שימוש בשמנים איכותיים ובריאים.
שילוב הרגלי תזונה אלה עשוי לסייע בשמירה על סביבת מעי מאוזנת יותר, להפחית דלקתיות ולצמצם את הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס. לעיון במחקר המקורי
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל