Logo
איך לחץ נפשי משפיע על העור שלנו

איך לחץ נפשי משפיע על העור שלנו

Avatar of אגוגו

מחקרים הראו כי הן לחץ אקוטי והן לחץ כרוני עלולים להשפיע שלילית על חיוניות העור, כמו כן, להחמיר מספר מצבים בריאותיים כמו: פסוריאזיס, אקזמה, אקנה ונשירת שיער.

דבר מפתיע הוא שלא מדובר בדרך חד-סטרית בלבד. כלומר, גם לחץ סביבתי על העור עלול לגרום ללחץ למוח. מחקר הראה כי העור וזקיקי השערה מכילים מכניזם מורכב המייצר אותות יוזמי-לחץ, אשר נעים אל המוח ומעוררים את תגובת הלחץ.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

הדרך הדו-סטרית בין העור למוח

רוב הסיכויים שחוויתם כבר את הקשר בין העור למוח, האם אי-פעם הייתם לחוצים כל כך עד כדי שהתחלתם להזיע או להאדים? במידה וכן, חוויתם לחץ אקוטי, תגובה של לחץ זמני.

חשיפה חוזרת ללחץ פסיכולוגי או סביבתי עלולה להשפיע באופן כרוני על העור, ואף עלולה להשפיע באופן שלילי על הבריאות הכללית.

שימו לב, ציר המוח-עור הוא מסלול דו-כיווני מחובר זה לזה שיכול להתבטא במתח נפשי מהמוח לעור ולהיפך.

לחץ נפשי מפעיל את ציר ההיפותלמוס-יותרת המוח-אדרנל (HPA), שלישיית בלוטות הממלאות תפקידי מפתח בתגובת הגוף ללחץ.

אירוע כזה עלול לגרום לייצור גורמים מעוררי דלקת, כמו קורטיזול והורמוני לחץ אחרים – הנקראים קטכולאמינים, שיכולים להפנות תאים חיסוניים מזרם הדם לתוך העור או ולעורר תאי עור פרו-דלקתיים.

תאי פיטום הם סוג של תאי עור פרו-דלקתיים בציר המוח-עור; הם מגיבים להורמון הקורטיזול באמצעות איתות הקולטנים, ותורמים ישירות למספר בעיות עור, כמו למשל, גירוד.

מכיוון שהעור חשוף כל הזמן לעולם החיצון, הוא רגיש יותר ללחצים סביבתיים יותר מכל איבר אחר, ולכן, מייצר הורמוני לחץ בתגובה לאור אולטרה-סגול וטמפרטורה, ושולח את האותות בחזרה למוח.

לכן, לחצים נפשיים עלולים לגרום ל"עור לחוץ", וגורמי לחץ סביבתיים, דרך העור, עלולים לגרום ללחץ נפשי, ולהנציח את מעגל הלחץ.

דרכים נוספות בהן לחץ משפיע על העור

לחץ נפשי יכול גם לשבש את מחסום האפידרמלי – החלק העליון של שכבת העור הנועלת לחות ומגינה עלינו מפני חיידקים מזיקים – ולהאריך את השיקום שלו, על פי מחקרים קליניים באנשים בריאים.

מחסום אפידרמלי שלם ובריא במבנה שלו, חיוני לעור בריא; כאשר הוא מופרע, הדבר עלול להוביל לעור מגורה, כמו גם למחלות עור כרוניות כמו אקזמה, פסוריאזיס או פצעים.

לחץ נפשי נקשר ישירות להחמרה של מצבים אלו במחקרים תצפיתיים קטנים. התפרצויות אקנה נקשרו גם ללחץ, אם כי ההבנה של מערכת היחסים הזו עדיין בהתפתחות.

ההשפעות השליליות של לחץ נפשי מתבטאות גם בשיער. סוג אחד של נשירת שיער, הידועה בשם טלוגן אפלוביום, עלולה להיגרם על ידי מתח נפשי, שעלול לעכב את שלב צמיחת השיער.

לחץ נפשי גם נקשר להאפרת השיער במחקרים על עכברים. המחקר הראה שמתח מלאכותי גרם לשחרור של נוראדרנלין (סוג של קטכולמין), שדלדל את תאי הגזע המייצרים פיגמנטים בתוך זקיק השערה, וכתוצאה מכך להאפרה.

איך ניתן להתמודד עם לחץ נפשי המשפיע על העור?

בעוד שהפחתת רמות הלחץ אמורה לעזור תיאורטית בהקלה על השפעות מזיקות על העור, ישנם רק נתונים מוגבלים לגבי היעילות של התערבויות שונות להפחתת מתח.

ישנן עדויות לכך שמדיטציה עשויה לסייע בקרב אנשים שעושים זאת באופן קבוע.

באופן דומה, טכניקות מדיטציה והרפיה הוכחו כמסייעות לפסוריאזיס. נדרשים מחקרים נוספים כדי להראות את התועלת של טכניקות אלו במצבי עור אחרים.

הרגלי חיים בריאים, לרבות תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, עשויים גם הם לסייע בוויסות הורמוני הלחץ בגוף, אשר אמורים להיות בעלי השפעות חיוביות על העור והשיער.

אם אתם חווים מצב עור הקשור ללחץ, פנו לרופא עור לבדיקה ונסו כמה טכניקות להפחתת הלחץ נפשי.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4