ההשפעות המזיקות של סוכר הן הרבה מעבר לקלוריות ריקות. תוספת סוכר היא כל כך לא בריאה עד כי זה ככל נראה המרכיב הגרוע ביותר בתזונה המודרנית.
אגוגו-מגזין בריאות | Agogo | פורסם 18/9/16
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
לפניכם 9 הסיבות העיקריות להhמנע מסוכר, כאילו החיים שלכם תלויים בכך (והם אכן תלויים!):
1.סוכר מוסף מספק כמות גדולה של פרוקטוז
הסיבה שתוספת הסוכר (והתאום הרשע שלו … סירופ תירס עתיר פרוקטוז) הוא רע בשבילנו, נעוץ בכך שהוא מספק כמות גדולה מאוד של פרוקטוז. סוכר (וסירופ תירס עתיר פרוקטוז) הם חצי גלוקוז וחצי פרוקטוז. הגלוקוז הוא חיוני ויכול לעבור חילוף חומרים כמעט בכל תא בגוף. אם אנחנו לא מקבלים את זה מהמזון אותו אנו צורכים, גופנו מקבל אותו מחלבונים ושומן.
פרוקטוז, לעומת זאת, אינו חיוני לתפקוד שלנו בכל דרך שהיא. האיבר היחיד שיכול לעכל פרוקטוז הוא הכבד, כי רק לכבד יש טרנספורטר עבורו. כאשר כמויות גדולות של פרוקטוז נכנסות לכבד, והוא כבר מלא גליקוגן, רוב הפרוקטוז נהפך לשומן. תהליך זה הוא כנראה אחד הגורמים המובילים של מגיפות של מחלות כרוניות, מערביות רבות.
חשוב לציין כי זה אינו חל על פירות, אשר הם מזון אמיתי עם ויטמינים, מינרלים, סיבים, הרבה מים וקשה מאוד לאכול מהם יתר על המידה. (ראו: 8 מזונות עתירים בסוכר שאתם כנראה אוכלים כל יום)
2.הסוכר אינו מכיל כלל ויטמינים או מינרלים (קלוריות ריקות)
סוכר הוא קלוריות ריקות. אין ספק לגבי זה. רוב המזונות עתירי הסוכר כמו מאפים, משקאות מוגזים וממתקים מכילים מעט מאוד חומרים מזינים חיוניים. אנשים שאוכלים אותם במקום לאכול מאכלים מזינים אחרים, יותר סביר להניח שיהיו להם חוסרים ברכיבים תזונתיים חשובים רבים.
3.סוכר גורם לאגירת שומן בכבד
כאשר אנו אוכלים פרוקטוז, הוא מגיע אל הכבד. אם הגליקוגן בכבד הוא נמוך, כגון אחרי ריצה, פרוקטוז ישמש כדי למלא אותו שוב. עם זאת, רוב האנשים אינם צורכים פרוקטוז לאחר אימון ארוך, ולכן הכבד שלהם כבר מלא בגליקוגן ממילא. כאשר זה קורה, הכבד הופך את הפרוקטוז לשומן.
חלק מהשומן נפלט החוצה, אבל חלק ממנו נשאר בכבד. השומן יכול להצטבר לאורך זמן, ובסופו של דבר להוביל למחלת כבד שומני לא-אלכוהולי.
עוד בריאות: כבד שומני: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול
4.סוכר פוגע בכולסטרול ובטריגליצרידים
רוב השומן שנוצר בכבד, יוצא החוצה בצורת חלקיקי ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה מאוד (VLDL). חלקיקים אלו עשירים בטריגליצרידים ובכולסטרול. במחקר מבוקר, אנשים נתבקשו לשתות 25% מכמות הקלוריות בצורת משקה ממותק גלוקוז או משקה ממותק פרוקטוז במשך 10 שבועות.
בקבוצת הפרוקטוז נצפו:
- עליות טריגליצרידים בדם
- עליות ב-LDL קטן ודחוס וב-LDL מחומצן (מאוד, מאוד רע)
- גלוקוז גבוה יותר בצום ואינסולין
- ירידה ברגישות לאינסולין
- הגברת שומן בחלל הבטן (שומן קרביים)
בעיקרון, צריכת 25% קלוריות בצורת פרוקטוז פגעה באופן משמעותי בשומנים בדם וגרמה לסממנים אופייניים לתסמונת המטבולית, המהווה קרש קפיצה לקראת השמנה, מחלות לב, סוכרת ותקופת חיים (קצרה) של בריאות לקויה.
5.סוכר גורם לתנגודת אינסולין
עיקר תפקידו של האינסולין הוא להניע את הגלוקוז ממחזור הדם לתאים. אבל כשאנחנו אוכלים דיאטה מערבית, התאים נוטים להיות עמידים להשפעות האינסולין. כאשר זה קורה, הלבלב מתחיל להפריש אפילו יותר אינסולין כדי להסיר את הגלוקוז ממחזור הדם, כי הגלוקוז בדם הוא רעיל. כך תנגודת לאינסולין מובילה לרמות אינסולין גבוהות בדם.
אבל לאינסולין יש גם עוד תפקיד חשוב.. הוא מורה לתאי השומן לאסוף שומן ממחזור הדם ולהיאחז בשומן שהם כבר נושאים. כך אינסולין גורם להשמנה. כאשר הגוף הופך להיות אפילו יותר עמיד בפני אינסולין, תאי בטא בלבלב בסופו של דבר ניזוקים ומאבדים את היכולת לייצר מספיק אינסולין. ככה מקבלים סוכרת סוג 2, אשר כעת פוגעת בכ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם. עודף פרוקטוז הוא גורם ידוע לתנגודת לאינסולין ולרמות אינסולין גבוהות בדם.
ראו גם: 9 דרכים מוכחות לאיזון ההורמונים השולטים על המשקל שלך
6.סוכר מעלה את הסיכון למחלות מערביות
צריכת סוכר עודפת נמצאת כקשורה למחלות מערביות רבות, היא הגורם התורם הגדול ביותר לבריאות לקויה במדינות עשירות. בכל פעם שסוכר (וקמחים ושמנים מזוקקים) מזינים את הדיאטה של האוכלוסייה, האנשים האלה נעשים חולים.
סוכר נקשר עם:
- השמנה. סוכר גורם לעלייה במשקל באמצעות מנגנונים שונים, הכוללים אינסולין גבוה והתנגדות ללפטין.
- סוכרת. סוכר הוא ככל הנראה הגורם המוביל ביותר של סוכרת.
- מחלת לב. סוכר מעלה את הכולסטרול הרע, הטריגליצרידים, וגורם לבעיות שונות ומגוונות אחרות שבסופו של דבר יכולות להוביל למחלות לב.
7.סוכר אינו גורם לרמת שובע ראויה
אזור במוח הנקרא היפותלמוס אמור להסדיר את צריכת המזון שלנו. במחקר שפורסם בשנת 2013, שתי קבוצות שתו או משקה ממותק גלוקוז או משקה ממותק פרוקטוז. בקרב שותי הגלוקוז נצפתה ירידה בזרימת הדם בהיפותלמוס והרגשת שובע, בעוד בקרב שותי הפרוקטוז עלתה זרימת הדם באזור זה של המוח. שותי הפרוקטוז הרגישו פחות שבעים ונשארו רעבים.
מחקר אחר גילה כי פרוקטוז לא מפחית את רמות הגרלין, הורמון הרעב, כמו גלוקוז. ככל שיש יותר גרלין, אנו רעבים יותר.
8.סוכר הוא ממכר
כאשר אנו אוכלים סוכר, דופמין משתחרר במוח, ומעניק לנו תחושה של הנאה. כך למעשה סמים ממכרים כמו קוקאין מתנהגים. המוח שלנו מחפש פעילויות רבות המשחררות דופמין. ופעילויות המשחררות כמות עצומה מהדופמין הן רצויות במיוחד. אצל אנשים מסוימים עם נטייה מסוימת להתמכרות, זה גורם להתנהגות המחפשת תגמול, הטיפוסית להתמכרות לסמים ממכרים.
בניסויים שנערכו בעכברי מעבדה, הוכח כי הם יכולים למעשה להתמכר פיזית לסוכר. קשה להוכיח זאת בבני אדם, אך אנשים רבים צורכים סוכר וג’אנק-פוד בדפוסי התנהגות האופייניים לתרכובות ממכרות.
9.סוכר גורם להתנגדות להורמון לפטין
לפטין הוא הורמון המופרש על ידי תאי השומן שלנו. ככל שיש לנו יותר שומן, מופרש יותר לפטין. זה אמור לתפקד כאיתות, המורה למוח שאנחנו שבעים וצריכים להפסיק לאכול.
כמו כן הוא אמור להגדיל את ההוצאה האנרגטית שלנו. לאנשים שמנים יש למעשה רמות גבוהות של לפטין, אבל הבעיה היא שהלפטין אינו פועל. זה נקרא התנגדות ללפטין, וזוהי אחת הסיבות העיקריות למדוע אנשים אוכלים יותר קלוריות ממה שהם שורפים והופכים לשמנים.
פרוקטוז הוא סיבה ידועה להתנגדות ללפטין, הן בגלל שאינסולין חוסם את הלפטין מלאותת למוח, ובגלל שהפרוקטוז מעלה טריגליצרידים בדם, אשר גם כן חוסמים את השפעת הלפטין. זה גורם למוח לחשוב שתאי השומן ריקים וכי צריך להמשיך לאכול. כוח הרצון חלש מאוד לעומת אות הרעב המונחה על ידי הלפטין.
זו הסיבה שאנשים לא יכולים פשוט “לאכול פחות ולהתעמל יותר” ולחיות באושר ועושר. כדי למנוע התנגדות לפטין ולגרום למוח לרצות פחות אוכל, הסוכר צריך ללכת!
אז איך מפסיקים לצרוך סוכר?
אתם מוזמנים לקרוא את הכתבות הבאות שיסייעו לכם בתהליך הורדת הסוכר מהתזונה: אתגר 10 ימים ללא סוכר לניקוי הגוף והרזיה ו-5 דברים שקורים לגוף כשאנחנו מפסיקים לצרוך סוכר.
אהבתם את המאמר? פרגנו בלייק!
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל