הסרת שקדים, או בשמה הרפואי כריתת שקדים (טונסילקטומי), היא אחד מהניתוחים השכיחים ביותר בקרב ילדים בעולם המערבי.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
בארצות הברית לבדה, כ-300,000 ילדים עוברים ניתוח זה מדי שנה, בעיקר במטרה לשפר את הנשימה בזמן השינה או להפחית זיהומים חוזרים. עם זאת, מחקרים חדשים מצביעים על כך שחשוב לשקול את ההשפעות האפשריות לטווח הארוך, במיוחד בכל הנוגע להתפתחות מערכת החיסון וגם לסיכונים הקשורים לבריאות הנפש.
תפקיד השקדים במערכת החיסון
השקדים ממלאים תפקיד משמעותי במערכת החיסון, בייחוד בשנים הראשונות לחיים. הם משמשים כקו הגנה ראשוני מפני פתוגנים הנכנסים דרך הפה והאף, ותורמים לבניית מערכת חיסון איתנה. תפקידיהם העיקריים כוללים:
- סינון חיידקים ווירוסים החודרים לגוף דרך חלל הפה והאף
- ייצור נוגדנים המסייעים במניעת זיהומים
- תמיכה בפיתוח מערכת החיסון בגיל הצעיר
סיבות נפוצות להסרת שקדים
בעיות נשימה
הפרעות נשימה, כגון דום נשימה בשינה (Obstructive Sleep Apnea) ומצבים דומים, הן בין הסיבות העיקריות להסרת שקדים. שקדים מוגדלים עלולים לחסום את נתיבי האוויר ולהוביל להפרעות משמעותיות במהלך השינה.
זיהומים חוזרים
ילדים הסובלים מדלקות שקדים חוזרות או זיהומים תכופים שעלולים לפגוע באיכות חייהם ובהתקדמותם הלימודית וההתפתחותית, עשויים להיות מופנים לניתוח הסרת שקדים כאמצעי לצמצום תדירות הזיהומים והחמרתם.
נתונים ממחקר עוקבה שוודי רחב היקף
מחקר גדול שנערך בשוודיה (פורסם ב-JAMA Network Open, דצמבר 2024), עקב אחרי יותר ממיליון ילדים ומבוגרים צעירים והשווה בין אלה שעברו הסרת שקדים או אדנואידים לבין אלה שלא עברו ניתוח דומה.
במחקר נבדקה במיוחד השאלה האם כריתת השקדים עשויה להגביר את הסיכון להפרעות הקשורות ללחץ נפשי (Stress-Related Disorders).
- עלייה בסיכון להפרעות הקשורות ללחץ נפשי: במחקר נמצא יחס סיכון (HR) של כ-1.43 להפרעות הקשורות ללחץ נפשי בקרב מי שעברו כריתת שקדים, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
- סיכון מוגבר ל-PTSD: הסיכון להפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) היה גבוה עוד יותר (HR ~ 1.55) בהשוואה לקבוצת הביקורת.
- התמדה לאורך זמן: עלייה בסיכון נצפתה גם שנים רבות לאחר הניתוח, ללא תלות משמעותית בגיל המטופל או בהשפעות סוציו-אקונומיות.
- אימות בסביבת אחים: החוקרים ביצעו השוואה גם בין אחים במשפחה, כדי לנטרל גורמי סיכון סביבתיים ותורשתיים משותפים. גם בקבוצת האחים נמצא סיכון מוגבר (HR ~ 1.34).
- חשיבות תפקיד מערכת החיסון: אחת ההשערות היא שהסרת שקדים, החיוניים למערכת החיסון, עשויה להשפיע על היכולת להתמודד עם מצבים דלקתיים ומצבי סטרס.
השלכות נוספות ארוכות טווח
- סיכון מוגבר למחלות נשימה בהמשך החיים
- האפשרות לפגיעה בהבשלה תקינה של מערכת החיסון
- עלייה בסיכוי לאלרגיות ומחלות אוטואימוניות
שיקולים לפני הניתוח
לאור הממצאים, מומלץ לשקול בקפידה את נחיצות הניתוח מול הסיכונים האפשריים לטווח ארוך. יש להעלות לדיון ולבדיקה:
- חומרת התסמינים והשפעתם על איכות החיים (למשל, מידת הפרעת השינה או מספר הדלקות החוזרות בשנה)
- התייעצות עם מספר מומחים (רופא אף-אוזן-גרון, רופא ילדים, ולעיתים גם מומחה למערכת החיסון)
- בדיקת גישות טיפול שמרניות (כגון תרופות או פיזיותרפיה נשימתית), כאשר הדבר מתאפשר
סיכום
למרות שהסרת שקדים נחשבת לפרוצדורה נפוצה ולעיתים גם חיונית, יש לתת את הדעת על המשמעויות האפשריות לטווח הארוך, כולל קשר אפשרי להתפתחות הפרעות הקשורות ללחץ נפשי.
הבנה טובה יותר של תפקיד השקדים במערכת החיסון והדיון על הסיכונים הפוטנציאליים, יחד עם התייעצות מקיפה עם אנשי מקצוע, יסייעו בקבלת החלטה מושכלת ומותאמת אישית למטופל.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל