מעי בריא הוא המפתח לשמירה על גוף ונפש בריאים! מערכת עיכול המתפקדת כראוי חיונית לבריאות הכוללת שלכם. עשרת הסימנים הבאים יכולים להעיד על בעיה בתפקוד המעי שלכם.
מערכת העיכול מלאה בחיידקים שמסייעים לביצוע תפקידים רבים וחשובים. בין השאר, החיידקים הטובים האלו מסייעים לשיפור המערכת החיסונית, מייצרים את כימיקל ההרגשה-הטובה סרוטונין, הופכים מזון לאנרגיה, ונפטרים מחומרים זרים ורעלים שנמצאים בגוף.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
אך אם חיידקים רעים מכניעים את החיידקים הטובים במערכת העיכול, הדברים עשויים להשתבש. חוסר איזון בחיידקי המעי עשוי להשפיע על האופן שבו שאר האיברים והמערכות הגופניות שלכם מתפקדים.
למעשה, נמצא קשר בין חוסר איזון במעי לחוסר איזון הורמונלי, מחלות אוטו-אימוניות, סוכרת, עייפות כרונית, פיברומיאלגיה, חרדה, דיכאון, אקזמה, רוזציאה, ובעיות רפואיות כרוניות אחרות.
רוב האנשים כלל לא מודעים לבעיות בחיידקי המעי שלהם, ולכן הם לא מטפלים בבעיה. אם תדעו מהם הסימנים למעי שאינו בריא, תוכלו לזהות את הבעיה ולטפל בה.
אלו הם עשרת הסימנים העיקריים המצביעים על בעיות במעי.
1.בעיות עיכול
נפיחות, גזים, שלשול או פעולת מעיים שאינה סדירה, מהווים סימנים ברורים לחוסר איזון בחיידקי המעי.
בדרך כלל, כאשר חיידקי המעי פועלים על מנת לעכל ולפרק מזון, משתחררים גם גזים. אך גזים חמורים, נפיחות או גיהוקים עשויים להוות סימן למערכת עיכול שאינה מאוזנת.
הגזים המיותרים עשויים להצטבר במערכת העיכול בשל עיכול לקוי של מזון. בסופו של דבר, המזון הזה מותסס על ידי החיידקים במעי הגס, שבו נוצרים הגזים.
תחושת אי-הנוחות במערכת העיכול עשויה להחמיר לאחר אכילת ארוחות עשירות בפחמימות.
נמצא קשר בין בעיות רפואיות כגון רפלוקס קיבתי ושטי, מחלות מעי דלקתיות, תסמונת המעי הרגיז וקוליטיס, ובין חוסר איזון בחיידקי המעי.
בכך שתטפלו בבעיות במעי, תוכלו להיפטר מתחושת אי-הנוחות הזו במהירות ובקלות.
2.מחסור במינרלים וויטמינים
התפקיד העיקרי של מערכת העיכול הוא פירוק המזון שאתם אוכלים, ואספקת חומרים מזינים לכל תאי הגוף. החומרים המזינים האלו משמשים את התאים לצורך גדילה, תיקון ואנרגיה.
כאשר תהליך העיכול אינו פועל כשורה בשל חוסר איזון בחיידקי המעי, הגוף לא יכול לספוג את החומרים המזינים בצורה הרצויה. לאורך הזמן, תופעה זו עשויה לגרום לחוסרים תזונתיים.
לעתים קרובות, מעי שאינו בריא גורם למחסור בויטמינים D, K, B12 ו-B7, כמו גם למחסור במגנזיום.
הרופא שלכם יוכל לקבוע האם אתם סובלים ממחסור בחומרים מזינים, והאם המחסור הזה הוא תוצאה של מעי שאינו בריא או בעיה רפואית אחרת.
3.חוסר באנרגיה
אם אתם מתקשים לעבור את היום, אף שישנתם מספיק ואכלתם בצורה בריאה, יתכן כי אתם סובלים מבעיות במעי.
חילוף חומרים הוא תהליך מורכב שמצריך פירוק כימי של מזון לכדי דלק, והוא תהליך שמבוצע על ידי מיקרובים במעיים. חוסר איזון בחיידקי המעי עשוי למנוע מהגוף לספוג מהמזון את החומרים המזינים שלהם הוא זקוק, ולכן אתן חשים עייפים כל הזמן.
כמו כן, בעיה זו מאפשרת לרעלים לעבור דרך דפנות המעי ולתוך מערכת העיכול, ולכן להשפיע על רמות האנרגיה שלכם.
מעבר לכך, מעי שאינו בריא עשוי לגרום לעלייה ברמות הצטוקינים, חומרים דלקתיים שקשורים באופן ישיר לעייפות.
מחקר שפורסם ב-2012 בכתב העת "Nutrition in Clinical Practice" מדגיש את תפקידם החשוב ואת השפעתם של חיידקי המעי על ספיגת חומרים מזינים וויסות של אנרגיה. עם זאת, עדיין לא ניתן לקבוע מהם התפקידים הספציפיים שממלאים חיידקי המעי האינדיבידואליים בייצור אנרגיה.
מחקר נוסף בנוגע לחיידקים שפורסם ב-2016, זיהה את חיידקי המעי ואת הגורמים החיידקיים הדלקתיים בדם כסמנים ביולוגיים של תסמונת העייפות הכרונית.
4.דלקת הקשורה למחלות אוטו-אימוניות
בריאות המעי קשורה גם למחלות אוטו-אימוניות כגון דלקת מפרקים שיגרונית, מחלת קרוהן וזאבת. חוסר איזון בחיידקי המעי עשוי לעורר תגובה אוטו-אימונית, שבתורה תגרום לדלקת אצל אנשים הסובלים ממחלות אוטו-אימוניות.
מחקר שפורסם ב-2013 במגזין "eLife" מצא כי אנשים הסובלים מדלקת מפרקים שיגרונית נטו יותר לסבול מחיידק מעי המכונה פרבוטלה קופרי, בהשוואה לאנשים שלא חולים במחלה זו.
המחקר הציג גם כי נוכחותו של חיידק פרבוטלה קופרי קשורה לאובדן של חיידקים בריאים במעי. אובדן החיידקים האלו עשוי לתרום לתסמינים אחרים, או להיות קשור למצבים רפואיים אחרים.
5.בעיות עור
עשוי להיות קשר בין בעיות עור כגון אקנה, רוזציאה, אקזמה או עור יבש ומתקלף ובין בריאות מעי לקויה. למעשה, מומחים זיהו את משולש המעי-מוח-עור, שמסביר מדוע בריאות המעי משפיעה על דלקות בכל הגוף, כולל העור.
מצבים דלקתיים קשורים לבעיות עור רבות, ובמיוחד לאקנה ופסוריאזיס.
מחקר שפורסם ב-2011 בכתב העת "Gut Pathogens" מציע כי חיידקי מעי, ושלמותה של מערכת העיכול עצמה, מהווים גורמים התורמים לתהליך התפתחותה של אקנה.
אם אתם סובלים מהתפרצויות חמורות או תכופות יותר של בעיות עור דלקתיות כגון אקנה, רוזציאה, פסוריאזיס, דרמטיטיס או אקזמה, יתכן כי הן מהוות סימן למעי דולף.
6.הופעתה של סוכרת
קיים קשר חזק בין כמות גדולה של חיידקים במעי ונוכחותה והתפתחותה האפשרית של סוכרת מסוג 2. מצבור החיידקים במעי של אנשים עם סוכרת מסוג 2 כולל כמות גדולה של חיידקים עוינים שאינם מועילים לבריאות המעי.
מחקר שפורסם ב-2016 בכתב העת "Nature" מציע כי יתכן וניתן לטפל בחיידקי המעי בהתערבות טיפולית עבור אנשים הנמצאים בסיכון להתפתחות של סוכרת.
בהרכב המיקרוביאלי במעי קיימים חומרים מסוימים המכונים חומצות אמינו מסועפות שרשרת, העשויים לגרום, בסופו של דבר, לעמידות לאינסולין. המחקר מצא כי פעולתם של חיידקים מזיקים בפלורה של המעי גורמת לעמידות לאינסולין, המהווה סימן מבשר להתפתחותה של סוכרת.
7.משקל עיקש
אם אתם מתקשים לרדת במשקל למרות נסיונות רבים, סביר להניח שתוכלו להאשים את המעי הלא בריא שלכם.
לאנשים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר יש איזון שונה של חיידקים במעי, בהשוואה לאנשים בעלי משקל בריא. למעשה, מומחים מאמינים כי איזון החיידקים שנמצא בגוף האדם כאשר הוא נולד, עשוי לקבוע את משקלו לאורך כל חייו.
כמויות גבוהות של חיידקים שאינם בריאים במעי הדק עשויות להפריע לספיגת שומן, מינרלים וויטמינים.
כאשר הגוף שלכם לא מסוגל לעכל ולספוג שומן בצורה רגילה, אתם עשויים לעלות במשקל.
8.ריח רע מהפה
באשת הנשימה, או ריח רע מהפה, היא בעיה מביכה וסימן נוסף לכך שהמעי שלכם אינו בריא.
חוסר איזון בחיידקי המעי עשוי לגרום לגדילה של חיידקים מזיקים בפה, ולכן לגרום לריח רע מהפה. קשה לטפל בסוג כזה של ריח באמצעות מי פה או היגיינת פה תקינה.
כמו כן, תנודות בפלורה של המעי עשויות להוביל לבעיות רפואיות שגורמות להופעתו של ריח רע מהפה, כמו סוכרת או מחלת כליות.
9.בעיות במצבי הרוח
שינויים פתאומיים במצב הרוח, נרגנות, חרדה, לחץ ודיכאון גם הם קשורים לבריאות המעי.
חיידקים מזיקים במעי מפיקים רעלים שיכולים לנוע אל המוח דרך זרם הדם. הרעלים האלו עשויים להפריע לייצור הסרוטונין ונוירוטרנסמיטרים אחרים במוח, ולהשפיע באופן שלילי על מצב הרוח שלכם.
קראו על הקשר בין הבטן למוח: ואיך לשפר את המצב
מעבר לכך, 70% או יותר מהסרוטונין בגופכם מגיע מהמעי, וחוקרים מגלים כי חיידקי המעי עשויים להשפיע על רמות הסרוטונין במעיים ולהשפיע באופנים שונים ומרובים על הבריאות שלכם.
מחקר שפורסם ב-2013 בכתב העת "Cell" מדווח כי החלפת חיידקי המעי של עכברים חרדים בחיידקים שהגיעו ממעיהם של עכברים פחות חרדים, גרמה לעכברים להפוך פחות חרדים ויותר חברותיים.
לפיכך, חוסר איזון בחיידקי המעי עשוי לשנות את רמות הסרוטונין במוח ובמעיים שלכם, ולהשפיע על מצבי הרוח, ההתנהגות והבריאות הנפשית שלכם, כמו גם על מערכת העיכול ובעיות רפואיות קוגניטיביות וגופניות אחרות.
10.קשיי שינה
קושי בהירדמות או בשינה עשוי להוות סימן נוסף למעי שאינו בריא.
המעי מאחסן ומווסת את הסרוטונין, נוירוטרנסמיטר חיוני שממלא תפקיד מרכזי בוויסות וייצור דפוסי שינה. מעי שאינו בריא מוציא גם את רמות הסרוטונין מאיזון, ולכן עשוי לגרום לנדודי שינה או להקשות עליכם להירדם.
למעשה, המערכת האקולוגית המיקרוביאלית משפיעה על השינה באמצעות שינוי השעון הביולוגי ומחזורי הערות-שינה של הגוף.
מעבר לכך, איכות שינה לקויה עשויה להשפיע על בריאותכם, כמו גם על גיוון החיידקים שבגופכם.
עצות מהירות לשמירה על בריאות המעי:
- אכלו מזונות מזינים ומלאים על מנת לספק לגוף שלכם את החומרים המזינים שלהם הוא זקוק כדי לתפקד כראוי.
- נסו לאכול כמה שיותר מוצרי מזון אורגניים.
- אכלו פחות סוכר, כיוון שסוכר גורם לגדילתם של חיידקי מעי שאינם בריאים.
- לעסו את המזון שלכם ביסודיות על מנת לאפשר עיכול בריא.
- הימנעו מהתייבשות. כך תוכלו לסייע לבריאות המעי שלכם.
- פעם בחודש, עקבו אחר תכנית ניקוי רעלים עדינה שתנטרל רבים מהגורמים לדלקות, לרבות מעי שאינו בריא.
- צרכו יותר מזונות פרוביוטיים או התחילו לנטול תוספים פרוביוטיים על מנת לנסות ולאזן את תכולת החיידקים במעיים שלכם.
- הפסיקו לשתות אלכוהול ולעשן באופן מוחלט.
באותו נושא:
קראו בהרחבה על 9 דרכים מוכחות לריפוי המעי באופן טבעי
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל