העיניים שלכם, כמו כל איבר אחר בגופכם, מועדות ללקות במחלות. דלקת עיניים, הידועה גם כאוביאיטיס (Uveitis), הינה אחת מהשכיחות ביותר. במאמר זה נרחיב על הסימפטומים, הגורמים לדלקת ועל הטיפולים השונים.
אף על פי שכל איבר בגוף מיוחד בדרכו הייחודית, העיניים ממלאות תפקיד מרכזי בתפקוד הגוף. עליהן מוטלת משימת יצירת המראות המופיעים לנגד עיניו של כל אדם, לצד הכוח לקשר בינן ובין המידע שהמוח מעבד.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
להלן יוצגו כל התסמינים והגורמים לדלקת עיניים והסבר על האופן שבו ניתן להימנע ממנה בעזרת טיפול תרופתי קונבנציונלי או טבעי.
מהי אובאיטיס?
העין הינה איבר מורכב שאינו מכיל רק את גלגלי העיניים שלנו. על חלקי העין האנושית נמנים הקשתית/אישון, קרנית, לובן העין, כתם, רשתית ועוד. בחלקה החיצוני, ישנם העפעף העליון והעפעף התחתון. כל אחד מהחלקים המודגשים הללו ממלאים את תפקידיהם, וכמו שרכב נוסע מתמודד עם תקלות מדי פעם, כך גם אותם החלקים.
במצב של הזנחה, כל חלק קטן בעין הופך חשוף לזיהומים שיכולים לגרום לאובאיטיס בסופו של דבר.
המונח אובאיטיס בדרך כלל מתייחס לקבוצה של מחלות דלקתיות הגורמות להתנפחות בעיניים, אשר גם הורסת את רקמות העיניים הכה חשובות.
התוצאה הסופית של אובאיטיס עלולה להיות חמורה לעיתים. היא יכולה לצמצם דרמטית את איכות הראיה שלכם, או לאמיתו של דבר, לגרום לאובדן ראיה מוחלט במקרים מסוימים.
אובאיטיס הינה סוג דלקת שפוגעת בענביה (uvea), שכבת כלי הדם בעין הממוקמת בין הרשתית ובין לובן העין.
הענביה מורכבת מהקשתית (העיגול הצבעוני שניתן לראות בתוך העין), גוף ריסי (טבעת שריר מאחורי הקשתית, מקבץ רקמות המאפשר את חיבור הקשתית אל הדמית, וזהו גם החלק השומר על בהירות עדשת העין ושכבת כלי הדם, שתפקידם העיקרי הוא לספק חומרים מזינים וחיוניים לרשתית.
פרט לענביה, אובאיטיס עשויה להשפיע על חלקים אחרים בעין, כגון העצב האופטי, הרשתית וגם העדשה. זאת, משום שאלו החלקים המרכיבים את הענביה, כאמור.
הסטטיסטיקה מצביעה על כך שאובאיטיס הינה הגורם הרביעי בשכיחותו בארה"ב לאובדן ראיה. הוא שכיח בקרב אנשים בגילאי 20-60. אם כי, ישנם ארבעה סוגי אובאיטיס אשר יכולים לפגוע בכל אדם, ללא קשר לגיל.
הגורמים העיקריים לאובאיטיס
אין עשן בלי אש. במילים אחרות, אף תגובה אינה מופיעה ללא סיבה.
פעולה, או אי-פעולה, תמיד יעוררו תגובה. על פי עקרון זה, הגוף שלנו מפתח דלקת כתגובה טבעית למחלה או לזיהום.
אף כי המדד הנפוץ לאובאיטיס הינו דלקת בעין, הרי שנרשמו מקרים, גם אם נדירים, שבהם החולה מעולם לא הראה סימני דלקת נראים לעין.
ישנם גורמים שונים, אך הגורמים השכיחים ביותר הינם כדלקמן:
- פציעות: פציעה בעין הינה אחד הגורמים השכיחים ביותר לאובאיטיס, ואם לא יטופלו, יוכלו לגרום לבעיות חמורות. זו הסיבה שחשוב לעבור בדיקת עיניים בקביעות.
- בעיה אוטואימונית: זהו, אולי, הגורם השכיח ביותר לאובאיטיס. במצב רגיל, הגוף יכול להגן עלינו מפני נגיפים, חיידקים ושאר סוגי זיהומים. ברגע שהגוף חש בפלישתם של אחד מהגורמים הזרים הללו, הוא, באופן טבעי, יציב מספר תאים שיתנגדו למתקפה.
- מצב אוטואימוני יופיע כאשר התאים שאמורים להלחם בגופים הזרים מתחילים להלחם בתאי הגוף הבריאים.
- זיהומים: לזיהומים יש היכולת לגרום להתנפחות ולנזק לרקמות העין החיוניות. ללא מעקב וטיפול, הוא יכול להחמיר את ההשפעות החמורות על העין, כגון אובדן ראיה בעין אחת או בשתיהן.
ישנם מצבים בהם לא ניתן לייחס את דלקת העיניים לאף אחת מהקטגוריות המוצגות לעיל. במקרים אלו, הגורם לאובאיטיס עשוי להיות כזה המעיד על מצבים רפואיים מסויימים שאנחנו לא מודעים להם.
במקרים אחרים, ישנם סוגי סרטן מסויימים, כגון לימפומה, שעשויה לגרום להשפעות מסויימות על העיניים ועלולות לגרום לאובאיטיס.
תסמיני דלקת עיניים (אובאיטיס) השכיחים ביותר
ישנם תסמינים רבים שאדם עשוי להרגיש בהקשר לאובאיטיס, אף כי רובם עשויים להיות קשורים בקשר הדוק לבעיות עיניים אחרות. על אחדים מתסמיני אובאיטיס השכיחים ביותר נמנים:
- אדמומית בעין
- כאב קל/חמור בעין
- רגישות יתר לאור
- טשטוש ראיה
- כתמים או נקודות המערפלים את העין הפגועה
אף על פי שאלו התסמינים השכיחים ביותר, במקרים מסויימים, ייתכן שתחוו אחד מהתסמינים הבאים:
- ירידה באיכות הראיה
- בשלבים המתקדמים והחמורים: אובדן ראיה
- נפיחות חמורה באיזור העין
כאמור, אובאיטיס עלולה להופיע באיזורים שונים של העין ואף כי התסמינים עשויים להיות דומים, לפעמים, בהתאם למיקום הדלקת, התסמינים יהיו שונים מחולה לחולה.
לדוגמה, אובאיטיס קדמית משפיעה בדרך כלל על חלקה הקדמי של העין, ואובאיטיס אחורי משפיע על חלקה האחורי.
התסמינים העשויים ללוות אובאיטיס קדמי הם כאב בעין, אדמומית בעין, רגישות לאור, אישון מוקטן ובמקרים מסויימים, טשטוש ראיה.
אובאיטיס אמצעי, להבדיל, במקרים רבים אינו מלווה בכאב. הוא כרוך רק בטשטוש ראיה, וייתכן שתראו כתמים שישפיעו על בהירות הראיה.
תסמיני אובאיטיס אחורי עשויים לכלול אובדן ראיה. לא נמצאו תסמינים אחרים המאפיינים סוג זה של אובאיטיס אך באופן כללי, בדיקות עיניים הינן הכרחיות כדי לקבוע ולסווג את התסמינים מהם אתם סובלים.
לא ניתן לאפיין את התקדמות התסמינים באופן מיוחד. גם אין תיעוד לגבי אופן הופעתם. התסמינים עשויים להופיע פתאום, או להיות הדרגתיים. המחקרים מצביעים על כך שברוב מקרי האובאיטיס, התסמינים מתחילים לאט בעין אחת, ואם לא יהיו תחת מעקב או טיפול, יתקדמו גם אל העין האחרת.
לפיכך, אם אתם חווים אחד או יותר מהתסמינים המוצגים לעיל, אל תהססו לגשת לבדיקת עיניים, וזאת על מנת להרגיע את הפחדים ולאשש כי מצב העיניים שלכם הוא מושלם. אבחון מוקדם עוזר במניעת סכנות רבות.
כיצד לרפא אובאיטיס?
אם אתם שמים לב לתסמינים הראשונים לדלקת עיניים, יש לראות רופא בהקדם האפשרי.
ישנן תרופות קונבנציונליות וטבעיות לטיפול באובאיטיס, אך ידעו את הרופא המטפל שלכם לגבי התרופות הטבעיות שבכוונתכם לנסות. כך תוכלו למנוע סיבוכים אפשריים ולרפא את הדלקת בהצלחה.
תרופות קונבנציונליות
חולה הסובל מאובאיטיס, אשר מקבל טיפול מיידי מרופא יחלים מהר יותר מאשר אם יקבל טיפול בבית. ברם, האבחנה המוקדמת הינה חיונית למניעת סכנות. אחרת, ישנו סיכון למחלת הגלאוקומה, לבצקת, או אפילו לירוד (קטרקט) ולאובדן ראיה בלתי הפיך, במקרים חמורים.
להלן מספר תרופות קונבנציונליות:
- אנטיביוטיקה או תרופה אנטי-נגיפית: כאשר אובאיטיס נגרמת כתוצאה מזיהום, הכרחי לטפל בזיהום באמצעות אנטיביוטיקה. במקרים שבהם מדובר בנגיף, ניתן לטפל בהם באמצעות תרופות אנטי-נגיפיות.
- מדכאי חיסון: ייתכן כי התרופות הללו יומלצו במקרים בהם התסמינים חמורים מאוד והחולה נמצא בסיכון לאובדן ראיה, או במקרים בהם החולה לא הגיב טוב לטיפולים תרופתיים שניתנו לו. פעולת התרופות הללו ממוקדת בשליטה על מערכת החיסון ובשיבוש תהליך התפתחות הדלקת.
- ניתוח: במקרים נדירים, יהיה צורך בניתוח עיניים בכדי לטפל בדלקת עיניים. ברם, תהליך זה אינו מומלץ בדרך כלל, אם כי יעיל כאשר החולה סובל מאובאיטיס חמור, או חוזר ונשנה. התהליך כרוך במיצוי הנוזל הזגוגי (חומר דמוי ג'לי הנמצא בתוך העין). במהלך הניתוח, נוזל העין מוחלף זמנית בבועת אויר או גז, ובמקרים מסויימים, בשילוב של שניהם. התוצאה הסופית היא שהנוזל הזגוגי יחדש את עצמו באופן טבעי.
- תרופות קורטיקוסטרואידיות: בתרופות אלו נעשה שימוש רק במצבי סיכון לאובדן ראיה חמור וכאשר זריקות או טיפות עיניים לא הועילו. הן משמשות גם במקרי אובאיטיס אחורי. תרופות קורטיקוסטרואידיות זמינות בגלולות או בכמוסות (לנטילה דרך הפה) והם צורת הקורטיקוסטרואידים החזקה ביותר בעולם מכיוון שהשימוש בהן מלווה בתופעות לוואי רבות, הן ניתנות רק במקרי סיכון לאובדן ראיה.
- טיפול עין מרחיבות אישונים: חולים הסובלים מאובאיטיס קדמי מקבלים בדרך כלל טיפות עיניים המרחיבות את האישונים, בנוסף לתרופות סטרואידיות. טיפות העיניים מסייעות בהרחבת האישון, ותוך כדי כך, מרפים את שרירי העין, דבר שעוזר בשיכוך הכאב ובמניעת הידבקות האישון אל עדשת העין. טיפות העיניים מפחיתות את הסיכונים לגלאוקומה. השימוש בטיפות עלול לגרום לטשטוש ראיה זמני.
תרופות טבעיות
אף על פי שיש לבחון תחילה את התרופות הקונבנציונליות לצורך טיפול באובאיטיס, הרי שישנן תרופות טבעיות שיש לקחת בחשבון:
אמנם התרופות הקונבנציונליות יעילות יותר ועוזרות בטיפול בבעיות הגורמות לדלקת בעין, יש בצידן גם תופעות לוואי חמורות, לרבות בעיות עיכול והיחלשות מערכת החיסון.
התרופות הטבעיות עוזרות בניהול תסמיני אובאיטיס השכיחים, אך אין בהן כל תועלת אם אתם חווים את התסמינים החמורים:
- הרכיבו משקפי שמש בכדי להגן על העיניים מפני האור.
- טלו מולטי-ויטמינים מדי יום, תוך שמירה על מינון בריא.
- השתמשו ברטיות קרות (או חמות, במקרים מסויימים) בכדי להרגיע את הנפיחות או לשכך את הכאב במהירות.
- הקפידו על תזונה מאוזנת, התורמת לבריאות העין (עגבניות, פלפלים, אוכמניות כחולות וכו')
- נהלו בקרה על בעיות אוטואימוניות או על מצבים דלקתיים, אם אתם סובלים מהם.
- שלבו כורכום בתפריט שלכם, או שקלו ליטול תוסף כורכום. הכורכום מחזק במידה רבה תכונות נוגדות חמצון, אשר יגנו על תפקוד מערכת החיסון שלכם ואף ישפרו אותו, וכן יעזרו לכם להתגבר מהר יותר על דלקת עיניים. מחקרים רבים הוכיחו כי כורכום בכל צורה שהיא עשוי לעזור בהקלה על תסמיני אובאיטיס כרוניים.
קראו בהרחבה: 10 דרכים טבעיות לטיפול בדלקות עיניים
כיצד להתגבר על דלקת עיניים?
מניעה הינה הטיפול האולטימטיבי. בין אם סבלתם מדלקת עיניים בעבר אם לאו, ניתן לנקוט בכמה פעולות בכדי למנוע אובאיטיס:
- צמצמו את החשיפה לגורמים דלקתיים לאובאיטיס, ביניהם שחפת, מחלת ליים, עגבת וטוקסופלזמוסיס.
- פציעה בעין הינה אחד הגורמים השכיחים ביותר לדלקת עיניים, ולכן יש להגן על העיניים לפני עיסוק שעלול לסכן את העיניים ולפצוע אותן.
- צרכו מזון עשיר בנוגדי חמצון. הם יעילים במלחמה בדלקות ובמניעתן בגוף, תוך צמצום הסיכון לדלקת עיניים.
- חזקו את מערכת החיסון שלכם על בסיס יומיומי. אכלו פירות וירקות על מנת לחזק את מערכת החיסון שלכם ולהפחית את הסיכון לדלקת. מערכת חיסון מוחלשת מהווה קרקע פוריה למגוון דלקות חוזרות וכרוניות.
אמנם אובאיטיס אינה מסכנת חיים, אך יכולה להיות בעלת השפעה שלילית על בריאות העין. למרבה הצער, מרבית מקרי האוביאיטיס הם כרוניים, משום שחולים נוטים להתעלם מתסמיני המחלה או מנסים לרפא אותם בבית.
כאשר מתעלמים ממנה, דלקת עיניים גורמת לאי אילו סיבוכים קשים, לרבות ירוד (קטרקט), ערפול הקרנית, גלאוקומה, לחץ תוך עיני מוגבר, ניתוק רשתית העין או התנפחותה. הימנעו מהסיבוכים הללו בכך שתראו רופא עם הופעת סימני הדלקת הראשונים.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל