מהי חרדה? איזה סוגים של חרדה יש? מה הגורמים לחרדה? איך מאבחנים אותה? מה דרכי הטיפול בה? ואיך ניתן למנוע אותה? הכל על חרדה במאמר מקיף זה.
אגוגו- מגזין בריאות | Agogo | פורסם 24/3/15
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
מהי חרדה?
חרדה היא מונח כללי המתאר מספר הפרעות נפשיות הגורמות לעצבנות, פחדים, חששות ודאגות. הפרעות אלו משפיעות על התחושות וההתנהגות שלנו, ובנוסף לכך הן יכולות להתבטא גם בתסמינים פיזיים בגופנו. בעוד שחרדה קלה היא בעלת תחושה לא ברורה ומטרידה, חרדה קשה עלולה להיות מתישה מאוד ובעלת השפעה משמעותית על איכות החיים שלנו.
אנשים חווים לעיתים קרובות תחושה של דאגה או פחד לפני התמודדות עם אתגרים שונים כמו מבחנים, ראיונות עבודה, בדיקות רפואיות והופעה בפני קהל. תחושות אלו הן טבעיות ונורמליות. החרדה נחשבת לבעיה כאשר היא מפריעה ליכולת של האדם לתפקד בצורה תקינה. באופן כללי, החרדה היא תגובה חסרת פרופורציות לאירוע מסוים הקורה בחיינו.
להלן הסוגים הכי נפוצים של החרדה
מהי הפרעת חרדה מוכללת?
היא הפרעת חרדה כרונית המתאפיינת בחרדה רבה ודאגות לגבי אירועים לא מוגדרים בחיינו. הסובל מחרדה זו בדרך כלל חש פחדים ודאגות לגבי בריאות, כסף, משפחה, עבודה או לימודים, אך יש להם בעיה לזהות את המקור הגורם להם לאותם פחדים ואשר שולט בדאגותיהם. לעיתים קרובות מאוד, הפחד הוא לא מציאותי וחסר פרופורציות ביחס לנורמלי. ההשפעה היא כל כך גדולה עד כדי גרימת נזק לתפקוד היומי התקין של הסובל מהחרדה,בעיות בעבודה, בלימודים, בפעילות חברתיות ובמערכות יחסים.
מהי הפרעת פאניקה?
פאניקה היא סוג של הפרעת חרדה המתאפיינת בהתקפות פתאומיות וקצרות של פחד חזק וחששות גדולים, אשר עלולים להתבטא ברעידות, בילבול, סחרחורות, בחילות וקשיי נשימה. התקף פאניקה בדרך כלל מגיע לשיא לאחר 10 דקות, אך לאחר מכן יכול להישאר שעות. הפרעת פאניקה בדרך כלל קורית כתוצאה מחוויה של אירועים מפחידים או לחץ נפשי מתמשך, אך הם יכולים להיות ספונטנים לגמרי.
מהי פוביה?
פוביה היא פחד לא הגיוני והימנעות מאובייקטים ואירועים מסוימים. הפוביות הן שונות מהפרעות החרדה המוכללת בגלל שסיבת הפחד כאן ידועה ומזוהה. הפחד אולי יכול להיות לא הגיוני ולא נחוץ, אך האדם עדיין איננו יכול לשלוט בחרדה הנגרמת לו כתוצאה מכך. הסיבות לפוביה מגוונות מאוד, והן יכולות להתבטא בפוביה ממצבים מסוימים כמו פוביה ממקומות הומים ופתוחים, חיות, או אוביקטים שונים בחיי היום יום. לדוגמא, אגורופוביה (פחד ממקומות פתוחים) מתבטא כאשר האדם נמנע ממקום או מצב הגורם לו לחרדה או להתקף פאניקה. הלוקים מאגורופוביה חוששים משהייה במקומות פתוחים כמו שווקים או שדות תעופה, מחשש שלא יוכלו לקבל סיוע ועזרה באותו מקום.
מהי חרדה חברתית?
הפרעת חרדה חברתית היא סוג של פוביה חברתית המתאפיינת בפחד מביקורת שלילית על ידי אנשים אחרים, או פחד ממבוכה חברתית כתוצאה ממעשיהם. חרדה חברתית יכולה להתבטא בפחד במה, פחד מאינטימיות ופחד מהשפלה. הפרעה זו עלולה למנוע מהלוקה בה מצבים וקשרים חברתיים עד לרמה שהיא פוגעת ממשית באיכות חייו.
מהי הפרעה טורדנית כפייתית?
הפרעה טורדנית כפייתית היא הפרעת חרדה המתאפיינת במחשבות ופעולות פולשניות וטורדניות החוזרות על עצמן. הלוקים בחרדה זו לרוב מבינים את ההתנהגות הכפייתית והלא הגיונית שלהם, אך היא נועדה בכדי להקל את החרדה שלהם. חרדה זו עלולה להתאפיין בניקוי אובססיבי של אוביקטים או ידיים או בדיקה מתמדת של דלת נעולה, תנורים או מתגים של אור.
מהי הפרעת דחק פוסט טראומטית?
הפרעת דחק פוסט טראומטית היא תוצאה של חווית טראומה בעבר כמו קרב בשירות הצבאי, אונס, או תאונה. לעיתים קרובות לחרדה זו מתלווים פלאשבקים ושינויי התנהגות בכדי להימנע מגירויים מסוימים.
מהי חרדת נטישה?
חרדת נטישה מתאפיינת ברמה רבה של חרדה כאשר נפרדים מאדם או מקום מסויים הגורם לתחושת ביטחון. לפעמים הפרידה מתבטאת בפאניקה, והיא נחשבת להפרעה כאשר התגובה היא מוגזמת ולא הגיונית.
מהם הגורמים לחרדה?
הפרעות החרדה עלולות להיגרם כתוצאה מגורמים סביבתיים, גורמים רפואיים, גנטיקה, איזון כימי, שימוש בסמים או שילוב של הגורמים. לרוב היא מופעלת על ידי הלחץ הנפשי בחיינו. לפעמים, החרדה היא תגובה לכוחות חיצוניים, אך ישנה אפשרות גם להשפעה פנימית כמו ההרגל לדבר לעצמנו בצורה שלילית ולחשוב שהכל רע.
הגורמים הסביבתיים והחיצוניים לחרדה
- טראומה מאירועים כמו התעללות או מוות של אהוב
- לחץ נפשי במערכות יחסים, נישואים, חברות וגירושים
- לחץ בעבודה
- לחץ בלימודים
- לחץ כלכלי
- לחץ מאסונות טבע
- מחסור בחמצן בשהייה במקומות גבוהים
הגורמים הרפואיים לחרדה
החרדה קשורה לבעיות רפואיות כמו אנמיה, אסטמה, זיהומים ובעיות לב.
- לחץ נפשי כתוצאה ממחלה קשה
- תופעות לוואי למחלה
- תסמינים של מחלות מסוימות
- מחסור בחמצן
שימוש בסמים וחומרים אחרים
ההערכה היא כי חצי מהסובלים מבעיות חרדה כמו פאניקה או חרדה חברתית הם כתוצאה משימוש ותלות באלכוהול או בבנזודיאזפינים. כמו כן, החרדה עלולה להיגרם כתוצאה משימוש בסמים כמו קוקאין, או גמילה מסמים כמו הירואין.
גנטיקה
חלק מהמחקרים מראים כי גנטיקה משפחתית עלולה להשפיע על הסיכוי ללקות בחרדה, כלומר, היסטוריה משפחתית של חרדה מגבירה את הסבירות ללקות בחרדה.
איזון כימי במוח
מחקרים הראו כי אנשים עם רמה לא נורמלית של מוליכים עצביים במוח, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול מהפרעת חרדה מוכללת.
איך מאבחנים חרדה?
בדרך כלל פסיכיאטר או פסיכולוג קליני מוסמכים לאבחן חרדה ולזהות את הגורמים לה. הפיזיולוג עורך בדיקות רפואיות מקיפות ובדיקות מעבדה נחוצות. אומנם אי אפשר לאבחן חרדה על ידי בדיקות מעבדה, אך בדיקות אלו עשויות לספק מידע על המצב הבריאותי, אשר עלול לגרום למחלה ולתסמיני חרדה שונים.
בכדי להיות מאובחן בהפרעת חרדה מוכללת, האדם צריך להיות:
- תחת דאגה רבה כתוצאה מאירועים שונים ופעילויות שונות לפחות חצי שנה
- קושי בשליטה על הדאגה
- סובל לפחות משלושה תסמינים מששת התסמינים לחרדה: חוסר מנוחה, תשישות, עצבנות, מתח בשרירים, קשיים בשינה, קשיים בריכוז.
בדרך כלל התסמינים גורמים ללוקה בחרדה להחמיץ ימי עבודה או לימודים ופוגעים באיכות חייו.
מהם התסמינים הנפוצים ביותר לחרדה?
אנשים הלוקים בהפרעות חרדה מתאפיינים בתסמינים גופניים מגוונים בנוסף לתסמינים לא גופניים. חלק מהתסמינים יכולים להופיע גם באנשים הסובלים מבעיות רפואיות אחרות כמו התקף לב או שבץ. התסמינים הגופניים הבאים קשורים לסובלים מהפרעת חרדה מוכללת:
- רעידות
- בטן מתהפכת
- בחילות
- שילשולים
- כאבי ראש
- כאבי גב
- דפיקות לב מואצות
- חוסר תחושה או עיקצוצים בזרועות, ידיים ורגליים.
- הזעה, סומק
- חוסר מנוחה
- מתעייפים בקלות
- קשיים בריכוז
- עצבנות
- שרירים מתוחים
- תכיפות במתן שתן
- קשיים בהירדמות או אי קשיים בשמירה על שינה ממושכת
אלו הסובלים מהפרעת פאניקה עלולים לחוות תסמינים גופניים דומים להפרעת חרדה מוכללת. בנוסף הם עלולים לחוות כאבים בחזה, קשיים בנשימה וסחרחורות.
להפרעת דחק פוסט טראומטית יש מגוון של תסמינים הייחודים לסוג זה של חרדה:
- פלאשבקים או סיוטים המשחזרים את הטראומה
- הימנעות מאנשים, מקומות ודברים הקשורים לאירוע הטראומתי
- קשיים בריכוז ובשינה
[wp_ad_camp_1]
איך מטפלים בחרדה?
אפשר לטפל בחרדה בדרך רפואית, ביעוץ פסיכולוגי או בצורה עצמאית. דרך הטיפול תלויה בגורמים לחרדה ובהעדפותיו של המטופל. לעיתים ישנו שילוב בין הטיפול התרופתי לטיפול הנפשי וההתנהגותי.
לפעמים מצבים מסוימים בעברו של המטופל כמו אלכוהוליזם או דיכאון הם בעלי השפעה מכרעת, לכן ישנו צורך לטפל קודם בהם לפני התחלת הטיפול בחרדה.
הטיפול העצמי
במקרים מסוימים, ניתן לטפל בחרדה בבית, ללא השגחה רפואית. אבל, טיפול זה הוא מוגבל למצבים בהם תופעת החרדה היא קצרה והסיבה לחרדה ידועה וניתן להימנע ממנה. ישנם מספר פעולות שאנו יכולים לעשות בכדי להתמודד עם סוג זה של חרדה:
- לימדו לנהל את הלחץ בחיים שלכם, ולימדו גם לקחת הפסקות בעבודה או בלימודים.
- החליפו “דיבור עצמי שלילי” ב”דיבור עצמי חיובי”. עשו לכם רשימה של הדברים השליליים בחייכם והחליפו אותה ברשימה של דברים חיוביים.
- דמיינו את עצמכם מצליחים להתגבר ולשלוט על פחד אחד שיש לכם.
- דברו עם אדם תומך.
- לימדו לעשות מדיטציה.
- התאמנו.
- פנקו את עצמכם במקלחת ארוכה וחמה.
- נוחו בחדר חשוך ונעים.
ייעוץ פסיכולוגי
עוד דרך טובה לטיפול בחרדה היא ייעוץ פסיכולוגי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פסיכותרפיה, או שילוב של הטיפולים יחדיו.
טיפול קוגנטיבי הכרתי מכוון להכיר ולשנות את דפוסי החשיבה של המטופל הקשורים לחרדה שלו. טיפול זה בעל שני חלקים: החלק הקוגנטיבי, אשר בא להגביל את החשיבה המעוותת והחלק ההתנהגותי, אשר בא לשנות את הדרך בה אנשים מגיבים לאוביקטיבים או מצבים שונים המעוררים את החרדה.
לדוגמא, אדם אשר עובר טיפול קוגנטיבי-התנהגותי להפרעת פאניקה, לומד להבין כי התקפי הפאניקה הם לא באמת התקפי לב. אלו הלוקים בהפרעה טורדנית כפייתית לגבי נקיון, יעברו תירגול ללכלוך הידיים והמתנה ממושכת יותר לפני שיוכלו לנקות אותם.
עוד שיטה לטיפול בהפרעות חרדה באמצעות ייעוץ היא הפסיכותרפיה. בהם הטיפול נעשה על ידי אנשי מקצוע שונים כמו פסיכיאטרים, פסיכולוגים, עובד סוציאלי או יועץ אחר. סוג טיפול זה בא לחקור את הסיבות לחרדה והדרכים האפשריות להתמודד עם התסמינים שלה.
טיפול תרופתי
הטיפול התרופתי בהפרעות החרדה כולל מגוון רחב של תרופות. אם הסיבה לחרדה היא מחלה גופנית, הטיפול יהיה במטרה להסיר את אותה בעיה באמצעות ניתוח או טיפול תרופתי. בעבר נעשה שימוש נרחב בטיפול בחרדה באמצעות בנזודיאזפינים. השימוש בהם פחת, בגלל תכונתם הממכרת ותופעות הלוואי שלהם.
איך מונעים חרדה?
למרות שלא ניתן למנוע לגמרי את הפרעות החרדה, ישנם מספר דרכים להפחתת הסיכוי ללקות בה.
- הפחתת שתיית קפאין, תה, קולה ושוקולד.
- התייעצות עם רופא או רוקח לפני צריכה של מוצרים טבעיים כדי לשלול תכולת כימיקלים אשר עלולים לעודד חרדה.
- פעילות גופנית.
- שמירה על תזונה נכונה ובריאה.
- שמירה על דפוסי שינה קבועים.
- קבלת ייעוץ ותמיכה מיד לאחר אירועים טראומטיים.
- הימנעות מאלכוהול, קנביס.
המאמר הועיל לכם? שתפו אותו!
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל