Logo
אי סבילות לפחמימות: הגדרה, תסמינים וטיפול

אי סבילות לפחמימות: הגדרה, תסמינים וטיפול

Avatar of אגוגו

רבים מאיתנו כבר שמענו על "אי סבילות ללקטוז" והשפעותיה על הגוף. יחד עם זאת, מעט מאוד אנשים יודעים על בעיה הנקראת "אי סבילות לפחמימות" וכמה מסוכנת היא עלולה להיות.

אי אפשר לאבחן אי סבילות לפחמימות ללא בדיקה והתסמינים עשויים להיות דומים לבעיות עיכול אחרות ונפוצות יותר.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

הדבר הכי מורכב באי סבילות לפחמימות הוא שזו עלולה להתרחש גם כאשר אוכלים אוכל בריא או תזונה צמחונית. במאמר זה נדון בכל מה שצריך לדעת על אי סבילות לפחמימות וכיצד להתמודד.

מהי אי-סבילות לפחמימות?

חוסר יכולתו של הגוף לעכל פחמימות נקרא אי-סבילות לפחמימות. בעיה זו עשויה להתרחש בגלל צריכה מוגברת של סוכרים ופחמימות או מחסור גנטי באנזימים המסייעים בעיכול פחמימות מסוימות.

כאשר הגוף מתקשה לעכל פחמימות, הוא מאפשר למצבים של היפראינסולינמיה, הידוע גם כעמידות לאינסולין. לרוב ברגע שצורכים פחמימות, הן מגרות את הייצור של רמה מקבילה של אינסולין לזרימת הדם, כדי לעזור להפחית את רמת הגלוקוז בדם, כך שתהיה שוב ברמה הבסיסית.

עם זאת, אכילת יתר של פחמימות במהלך היום על בסיס קבוע מאטה את תהליך פירוק הפחמימות. זה גורם לתאי הגוף להתנגד לאפקט האינסולין, מה שעלול לגרום לעלייה כרונית ברמת הגלוקוז בדם.

כאשר מתעלמים וממשיכים בתזונה עשירה בפחמימות, היא עלולה לגרום לגוף לשחרר יותר אינסולין, על מנת לנסות לשפר את תגובת התאים. במהלך התהליך, אתם עלולים להתחיל לחוות סימפטומים של אי סבילות לפחמימות. עם זאת, יש אנשים שדבקים בדיאטה עשירה בפחמימות ואינם סובלים מסימפטומים דומים. זה תלוי במטבוליזם ובבריאות העיכול הכללית.

מהם התסמינים של אי סבילות לפחמימות?

כל בעיות העיכול עשויות להצביע על כך שישנה אי סבילות כלשהי – בין אם מדובר בלקטוז או בפחמימות – אז וודאו שאתם פונים לבדיקה רפואית במהרה. בסך-הכל, התסמינים של אי סבילות ללקטוז דומים יחסית לתסמינים של אי סבילות לפחמימות. יחד עם זאת, ישנן כמה אינדיקציות ייחודיות לאי סבילות לפחמימות.

שימו לב לסימפטומים הבאים ושקלו מחדש את תוכנית התזונה שלכם כדי להימנע מהם:

1.עליית רמות הסוכר בדם

עליית רמות הסוכר בדם היא בין התסמינים העיקריים לאי סבילות לפחמימות. רמת הגלוקוז בדם מתחילה לעלות כאשר הגוף אינו מצליח לפרק ולעכל פחמימות כראוי. כאשר הפחמימות נשארות בזרם הדם, זה גורם לרמת הגלוקוז בדם לעלות.

יחד עם זאת, עליה בסוכר בדם אינה תמיד אינדיקציה לאי סבילות לפחמימות. היא עשויה להצביע על בעיות בריאותיות אחרות או שמדובר פשוט בעליה זמנית.

הקפידו לבדוק את רמות הסוכר בדם באופן קבוע – במיוחד אם מישהו מהמשפחה הקרובה שלכם הוא סוכרתי.

2.בעיות במשקל

האם שמתם לב שאתם יותר ויותר מתקשים לשלוט במשקלכם? האם אתם מעלים קילוגרמים מיותרים? אנשים שיש להם אי סבילות לפחמימות יכולים לעלות במשקל גם לאחר שצרכו אוכל בריא כמו קינואה או בטטות. הסיבה לכך היא שיש יותר מדי גלוקוז וסוכר בזרם הדם.

על פי סקירת מחקרים, כאשר הגוף משתמש בפחמימות ליצירת אנרגיה מיד לאחר צריכתן (במקום לפרקן) המערכת עושה הכל כדי לפלוט אותן מזרם הדם. לעתים קרובות, עודפי פחמימות נאגרות כשומן, מה שמגדיל את הסיכון להשמנה. ה

רבה אנשים שמנסים לרדת במשקל שוגים להאמין שאכילת פחמימות בריאות יותר טובה לשמירה על משקלם. אך למעשה, אם יש לכם בעיות במשקל, עליכם לפקח על צריכת הפחמימות הבריאות והלא בריאות.

3.חשק עז למתוקים

אמנם חשק עז למתוק עשוי להצביע על כך שאתם לא צורכים מספיק קלוריות במהלך היום, אך זה יכול להיות גם סימן לאי סבילות לפחמימות.

סוכר נותן לנו אנרגיה מהסוג הלא מומלץ, ובכל זאת זו אנרגיה שהגוף צריך כדי לצלוח את היום. כאשר הגוף לא מצליח לעכל פחמימות ביעילות, התאים מתחילים לדרוש יותר גלוקוז בכדי לספק אנרגיה למוח ולגוף.

כאשר הגוף אינו מצליח להשתמש בפחמימות לאנרגיה, מתחילים להרגיש חשק חזק לאכילת מתוק וזה עלול לגרום לחוות גם תסמינים אחרים של אי סבילות לפחמימות, כמו נפיחות או בחילות.

חשק עז למתוק עשוי גם להוות אינדיקציה לתזונה לקויה, צריכת מלח מוגברת או אפילו אנמיה. במקום לאכול הרבה עמילן, שלבו אותו עם חלבון ושומן כדי להתמודד עם החשק למתוק.

4.גזים ונפיחות

אנשים עם אי סבילות לפחמימות חווים כמעט תמיד גז ונפיחות, במיוחד במהלך הלילה. זה קורה מכיוון שהגוף אינו מסוגל לפרק בצורה יעילה פחמימות שנאכלות במהלך היום. אז כל אותן פחמימות נשארות לא מעוכלות במעי הגס או בבטן ומעוררות נפיחות וגורמות למצב הנקרא מטאוריזם.

החלק הגרוע ביותר בכך הוא שפחמימות לא מעוכלות יוצרות סביבה טובה לחיידקים מזיקים היוצרים ופולטים גזים. כמובן, ישנן גם סיבות אחרות לתחושת נפיחות מתמדת. אך אם אתם חווים מטאוריזם לאחר אכילת פחמימות, רוב הסיכויים שמדובר באי סבילות לפחמימות.

5.עייפות כרונית

אם אתם ממהרים לרוץ לאכול משהו מתוק בכל פעם שאתם חשים ירידת אנרגיה קלה, עייפות כרונית עשויה להפוך לחבר "הכי טוב" שלכם על בסיס יומי. מכיוון שירידות ועליות חדות ברמות הגלוקוז בדם נגרמות על ידי ספיגת פחמימות לקויה, אי סבילות לפחמימות משפיעה לרעה על רמות האנרגיה של הגוף ומביאה לעייפות כרונית.

בין אם אתם מרגישים עייפות אחרי כל ארוחה עיקרית או שאתם מרגישים עייפות כרונית במשך כל שעות היום – שימו לב למה שאתם אוכלים. האם יש בו מספיק מיקרו ומאקרו נוטריינטים? אפילו חוסר האיזון הקל ביותר בחומרים מזינים יכול לגרום לחולי.

מחקרים רבים מצאו כי יכולתו של הגוף לעבד ולעכל פחמימות ולהשתמש בהן כדי להגביר את רמת האנרגיה קשורה לעייפות כרונית. כאשר המטבוליזם של הגלוקוז מאט, אי סבילות לפחמימות עשויה להיות הסיבה לכך. על פי סקירה מדעית, אנשים המאובחנים כחולי סוכרת נוטים לחוות יותר עייפות כרונית.

גורמים נוספים הגורמים לעייפות כרונית הם מתח, נדודי שינה, חוסר שינה ותת תזונה. אך זה לא מספיק להפסיק לאכול פחמימות כדי לטפל בעייפות כרונית. גם אורח החיים קובע.

6.בעיות עיכול

שלשול, כאבים במערכת הבטן העליונה, וכאבי בטן עמומים וקשיי עיכול- הם תסמינים נוספים של אי סבילות לפחמימות. התכווצויות בטן אינטנסיביות הן נדירות אך עם זאת הן דורשות טיפול רפואי מיידי.

כיצד לטפל באי סבילות לפחמימות

ברגע שתאובחנו ב-אי סבילות לפחמימות, יש כמה צעדים קריטיים שעליכם לנקוט כדי להתרפא.

קודם כל, שימו לב לתוכנית התזונתית שלכם. אם אתם סובלים מהשמנת יתר או סובלים מעודף משקל, מרגישים חשק עז למתוק, תחושת רעב תכופה או לחץ דם גבוה – שקלו להגביל את צריכת הפחמימות שלכם – לא משנה כמה הן בריאות. אך כמובן אין זה אומר שאתם צריכים להפסיק לאכול פחמימות, חשוב לשמור על איזון.

תזונה דלת פחמימות ידועה בהשפעתה החיובית על מערכת העיכול ובריאות העור. יתר על כן, זה עשוי להעניק לכם מספיק אנרגיה כדי לעבור את היום מבלי שתרצו לאכול שוקולד כל עשר דקות.

צמחונים וטבעונים נוטים פחות לחוות את הסימפטומים של אי סבילות לפחמימות, ובכל זאת עליהם לצרוך שומנים בריאים יותר שנמצאים במזונות כמו שמן זית, אגוזים או אבוקדו.

מוצרי חלב עשירים בפחמימות, לכן נסו גם להפחית את צריכת החלב, הגבינה והחמאה למינימום ההכרחי. אך הדבר העיקרי שעליכם לעשות כשאתם מתמודדים עם אי סבילות לפחמימות הוא לחתוך בצריכת הסוכר. זה מורכב ודורש מאמץ. במקרים מסוימים, זו הדרך היחידה לטפל בסימפטומים של אי סבילות לפחמימות.

במקום לאכול מתוקים, שלבו בתזונה שלכם יותר פירות טריים ופירות יער קפואים. אתם יכולים גם לאכול גמבה אדומה כדי לשלוט בתשוקה למתוק. כשמדובר בירקות וקטניות – הימנעו מאכילת יותר מדי פחמימות מורכבות שנמצאות בקינואה, כוסמת, שעועית, דגנים וירקות עמילניים. מספיקות רק כמה מנות בשבוע.

גם משקאות אלכוהוליים – במיוחד בירה – יכולים לעודד אי סבילות לפחמימות. זה בסדר לשתות כוס יין יבש ביום שישי, אבל נסו להתרחק מאלכוהול, קוקטיילים ומשקאות מתוקים עתירי סוכר. בין אם אתם שותים תה או קפה, צמצמו או הורידו לגמרי את כמות הסוכר שאתם שמים בו.

ברוב המקרים, מספיק שינוי תזונתי כדי לטפל באי סבילות לפחמימות. יחד עם זאת, חשוב גם להפחית את רמת הסטרס, לישון מספיק, להתעמל ולהיגמל מהרגלים רעים כמו שתייה ועישון.

למרות שהרגלים רעים אינם הגורם לאי סבילות לפחמימות, הם עלולים להשפיע על תפקודים מסוימים בגוף, כולל על תפקוד מערכת העיכול.

השורה התחתונה

אי סבילות לפחמימות אולי לא נשמעת כמו מחלה קשה, אך עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הפיזית והנפשית. מכיוון שקשה לאבחן בעיה זו, וודאו שאתם פונים לרופא ברגע שאתם מתחילים לחוש את הסימפטומים שהוזכרו לעיל.

זכרו, בריאותכם תלויה מאוד בהרגלי האכילה שלכם. אמנם דיאטות עשירות בפחמימות הפכו פופולריות בעשור האחרון, אך חשוב מאוד לבדוק שתזונה זו אכן מתאימה לכם.

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4