לזרעי השומר, המזכירים מאוד את טעמם של השוש (ליקוריץ) והאניס – יתרונות בריאותיים רבים, ממניעת מחלות רציניות עד בסילוק ריחות רעים מהפה.
אם נלך אחורה לאורך ההיסטוריה – זרעי השומר היו בשימוש עוד בתקופתם היפוקרטס ודיוסקורידס באזור הים התיכון, כתרופה של ממש. הטכנולוגיה המתקדמת של היום אפשרה מחקר נוסף על זרעים אלה. לפיכך, מדענים הצליחו להקים דו"ח יציב המציין יתרונות בריאותיים חיוניים של זרעי שומר.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
ההרכב הכימי של זרעי השומר מורכב מ-28 רכיבים, והעיקריים שבהם: אנתול, אסתרגול ופנצין. שלושת המרכיבים הללו מיוחסים לתועלות הבריאות של זרעי השומר:
1.זרעי שומר הם מקור עשיר של נוגדי חמצון
הגוף האנושי מייצר נוגדי חמצון, אבל לא מספיק בכדי להילחם נגד ההשפעות המזיקות של הרדיקלים החופשיים.
אז מה הם רדיקלים חופשיים ובאיזה אופן הם מזיקים לגוף? התאים בגופנו מורכבים ממולקולות בעלות אטומים שהאלקטרונים שלהם שליליים וחיוביים. האלקטרונים הטעונים במטען חיובי ושלילי נמצאים בתנועה מתמדת. במהלך התנועתיות שלהם – חלקם יוצאים מהאטום בטעות. האלקטרונים התועים מזוהים כרדיקלים חופשיים. כאשר רדיקלים חופשיים אלה מצטרפים למולקולות שונות מלבד מולקולות האב שלהם, הם יוצרים תגובה הפוגעת במולקולות אלה. תגובה זו ידועה מדעית במושג – מתח חמצוני.
הפונקציה של נוגדי החמצון היא להפוך את ההשפעה של הלחץ החמצוני על מולקולות אלה. כאמור, תאי הגוף וכל מה שקיים בגוף מורכב ממולקולות. אם מולקולות ניזוקות, אז תאי הגוף ינזקו בהתאם.
זרעי השומר מכילים כמות משמעותית של נוגדי חמצון המסוגלים למנוע מתח חמצוני. סרטן וסוכרת הם חלק מהמחלות הניווניות הנגרמות על ידי מתח חמצוני. שילוב זרעי שומר בתזונה יגן מפני מחלות אלה. סימנים של הזדקנות מוקדמת – כגון שיער אפור ושינוי צבע של הקשתית, הם סימנים למתח חמצוני. זרעי שומר יעכבו אותם ויעניקו מראה מלאה חיוניות.
2.זרעי שומר הם בעלי פעילות מיקרוביאלית חזקה
חיידקים בגוף מסווגים לשתי קטגוריות: חיידקים ידידותיים וחיידקים מזיקים. לשני סוגי החיידקים יש פפטידוגליקן (מעין שכבת הגנה) עבה – אך לאלו המזיקים יש שכבה חיצונית נוספת שהופכת אותם לפחות רגישים לאנטיביוטיקה.
פפטידוגליקן, הוא מעטפת תא המורכבת מחומצות אמינו וסוכרים המכסים את ממברנת (קרום) הפלזמה של החיידקים. השמן האתרי של זרעי השומר פועל על ידי הפיכת דופן התא של מיני חיידקים כגון – ריזוקטוניה סולאני לנקבובי יותר, כך שהחומר המרכיב את אותם החיידקים נפלט החוצה ובסופו של דבר מת.
מחלות כגון כבד רעיל וטיפוס, הן חלק ממחלות חיידקיות אשר מטופלות בהצלחה באמצעות שמן אתרי של זרעי שומר. האנתול שבזרעי השומר הוא המרכיב המפעיל את היעילות המיקרוביאלית של זרעי שומר.
3.זרעי השומר פועלים כנוגדי עוויתות
אם אתם חווים נפיחות וכאב בטן לאחר אכילה – בוודאי תסכימו איתנו שמדובר בתחושה ממש לא נעימה!
תנועת המזון במעיים מתאפשרת עקב התכווצות והרגעת שרירי הבטן בצורה קצבית. התכווצות שרירים אלה נגרמת על ידי כימיקלים אשר נצמדים לקולטנים של שרירי הבטן. התכווצות מופרזת של השרירים האלה גורמת לכאב, ולכן נוצרים תסמינים כגון כאבי בטן ונפיחות. נוגדי עוויתות פועלים ידי היצמדות לשרירי הבטן וחסימת התקשרות של כימיקלים אלה לדופני המעיים. פעולה זו מקדמת את הרפיית השרירים, ולכן מקלה על הסימפטומים שהוזכרו לעיל.
מספר ניכר של אנשים מצאו הקלה ב- IBS (תסמונת המעי הרגיז) לאחר שלעסו זרעי שומר לאחר ארוחה. פנצין, הוא מרכיב בתמציות זרעי שומר שהופך את השומר לנוגד עוויתות מצוין.
קראו על 15 דרכים להיפטר מבטן נפוחה
4.זרעי השומר מעוררים תנועתיות במערכת העיכול
תנועתיות במערכת העיכול מוגדרת כתנועות במערכת העיכול ובזרימת התוכן שבתוכה.
בעיות בתנועתיות המעיים, עשויות להתעורר כאשר עצבים או שרירים מפסיקים לתפקד ולפעול בהתאמה. כמה תסמינים של הפרעות אלה כוללים גסטרופרזיס, דיספפסיה תפקודית, תסמונת הקאה מחזורית, עצירות ובריחת שתן. זרעי שומר מכילים תרכובת המכונה אנתול – אשר מגרה תחושות המקדמות תיאום ותפקוד של עצבים ושרירים המעורבים בתנועתיות במערכת העיכול.
5.עירור ייצור חלב לאמהות מניקות
תמצית זרעי השומר פועלת כחומר המסייע לייצור חלב. זרעי השומר פועלים כמו ההורמון אסטרוגן. הם מכילים פיטואסטרוגנים, אשר אחראים על הצמיחה של רקמת השד ובכך מגרים ייצור חלב אצל אמהות מניקות. היתרונות של זרעי השומר מועברים לתינוק דרך ההנקה. ילדים שאימהותיהם משתמשות בתמצית זרעי שומר, סובלים לעיתים רחוקות מסימפטומים של גזים וקוליק.
6.זרעי שומר מכילים נחושת, ברזל, אשלגן וזרחן
מינרלים אלה חיוניים להיווצרות של תאי דם. הם נחוצים בתהליכי הגוף ועבור הומאוסטזיס – כגון איזון של נוזלי הגוף ושמירה על עצמות בריאות. אכילת זרעי שומר תרחיק את רוב המחלות הכרוניות ותשמור על תפקוד תקין של תאי הגוף והאיברים. בשל כל אלה, יהיה נכון להסיק שזרעי שומר תורמים לאריכות ימים.
7.לסילוק ריח רע מהפה
לעיסה של מספר זרעי שומר לאחר ארוחה תרענן את ריח הפה שלכם ותמנע ריחות רעים מהפה. הרכיבים האנטי-מיקרוביאליים נלחמים בחיידקים הגורמים את הריח הרע.
במידה ואתם לא מעוניינים ללעוס את הזרעים, אתם יכולים לגרגר מים פושרים של תה זרעי שומר כדי להיפטר מהריח הרע בפה.
דרכים לשימוש בזרעי שומר
את הזרעים ניתן ללעוס בצורתם החיה או להשתמש בתמצית כדי למקסם את היתרונות שלהם. כדי ליהנות מהיתרונות של זרעי השומר, יש להשתמש בהם בצורתם הטבעית, כיוון שתוספים עשויים להכיל מרכיבים נוספים.
ניתן להשתמש בתמצית זרעי שומר בהתאם לצרכים האישיים שלכם. לדוגמה, כדי להקל על סימפטומים של זיהומים בדרכי הנשימה – כגון שיעול, הוסיפו את זרעי השומר לכוס תה או למשקה אחר.
שמן זרעי שומר ניתן למרוח חיצונית כדי להשיג את אותם היתרונות כמו כאשר אוכלים מהם. לדוגמה, מריחה מקומית של זרעי שומר על השד של אימא מניקה יגדיל את ייצור החלב באופן מיידי. מריחה של השמן על כף הרגל תקל על כאב ותסמינים הקשורים לתסמונת המעי הרגיז.
עוד דרך פשוטה לשימוש בזרעי השומר היא לטחון ולנפות את הזרעים ולצרוך חצי כפית של האבקה עם מים חמים פעמיים ביום.
[mks_toggle title="מקורות למאמר" state="close "]
- http://www.academicjournals.org/article/article1380814546_Shafiee%20et%20al.pdf
- file:///C:/Users/frank/Downloads/molecules-16-01366.pdf
- http://www.imedpub.com/articles/polyphenols-flavonoids-and-antimicrobial-properties-of-methanolic-extract-of-fennel-foeniculum-vulgare-miller.pdf
- https://www.mdidea.com/products/new/new04202.html
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713513003393
[/mks_toggle]
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל