Logo
1 כפית של אבקת מאקה – 7 יתרונות שכדאי להכיר

1 כפית של אבקת מאקה – 7 יתרונות שכדאי להכיר

Avatar of אגוגו

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

מאקה (Lepidium meyenii), המכונה לעיתים "ג'ינסנג פרואני", היא צמח שורש עמילני הגדל באזורים הגבוהים של הרי האנדים. במשך מאות שנים, תושבי האזור השתמשו במאקה הן כמזון והן כתרופה מסורתית לחיזוק האנרגיה, הסיבולת והפוריות. בשנים האחרונות, המחקר המדעי החל לחשוף את היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים של צמח ייחודי זה, והוא הפך לתוסף תזונה פופולרי ברחבי העולם.

אנרגיה ושיפור יכולות פיזילוגיות

אחד היתרונות המוכרים ביותר של המאקה הוא יכולתה לשפר אנרגיה וסיבולת פיזית. סקירה שיטתית ומטא-אנליזה משנת 2024, שכללה מחקרים על בעלי חיים ובני אדם, הגיעה למסקנה כי תוספת מאקה משפרת באופן משמעותי את הביצועים הפיזיים. נצפו תוצאות חיוביות במבחני סיבולת, כוח ועמידות בפני עייפות.

מחקר קליני על רוכבי אופניים מאומנים הראה שנטילת תמצית מאקה במשך 14 יום שיפרה את הביצועים במבחן רכיבה של 40 ק"מ, והמשתתפים דיווחו על אנרגיה מוגברת ועייפות מופחתת.

באופן מסורתי, תושבי האנדים העריכו את המאקה יותר כמקור אנרגיה מאשר כאפרודיזיאק. ההשפעה המיטיבה על הסיבולת מיוחסת לתכולה הגבוהה של חומרים פעילים כמו מקאמידים ופיטוכימיקלים אחרים, התומכים בתפקוד המיטוכונדריאלי ומעכבים את העייפות.

פוריות ותפקוד מיני

בריאות מינית וגברית

אחד השימושים המפורסמים ביותר של המאקה קשור לשיפור הפוריות והתפקוד המיני. אצל גברים, מחקרים הראו כי המאקה מגבירה את החשק המיני. במחקר אקראי מבוקר פלצבו שנמשך 12 שבועות, נמצא כי מאקה הגבירה משמעותית את החשק המיני אצל גברים בריאים החל מהשבוע השמיני. חשוב לציין כי השיפור בליבידו התרחש ללא שינוי ברמות הטסטוסטרון או אסטרוגן, ממצא שהתאשר במחקרים נוספים.

המאקה עשויה גם לתרום לייצור זרע ואיכותו. סקירה שיטתית משנת 2016 של חמישה מחקרים קליניים מצאה עדויות לכך שמאקה משפרת את איכות הזרע, כולל ספירת וניידות הזרעונים. במחקר חלוץ בתשעה גברים בריאים, דווח על נפח נוזל זרע מוגבר, ספירת זרע וניידות לאחר 4 חודשים של נטילת מאקה.

מעבר לפוריות, המאקה עשויה לסייע בתפקוד המיני הגברי. מחקר בגברים עם בעיות זקפה קלות הראה כי 2.4 גרם מאקה ליום במשך 12 שבועות שיפר את תפקוד הזקפה ואת הרווחה המינית בהשוואה לפלצבו. המשתתפים דיווחו לא רק על ביצועים מיניים טובים יותר אלא גם על רווחה פסיכולוגית וחברתית משופרת.

בריאות מינית ונשית

באופן מסורתי, המאקה שימשה גם כתרופה לבעיות פוריות והורמונליות אצל נשים. רשומות היסטוריות מהמאה ה-17 מציינות כי נשים מהאנדים שהתקשו להרות צרכו מאקה בתקווה להיכנס להריון.

אצל נשים בגיל המעבר, המאקה הראתה פוטנציאל בשיפור התפקוד המיני והקלה באי-נוחות של גיל המעבר. מחקר כפול-סמיות משנת 2008 נתן לנשים בתחילת גיל המעבר 3.5 גרם/יום של מאקה או פלצבו למשך 6 שבועות.

המאקה הפחיתה משמעותית את ציוני הדיספונקציה המינית ושיפרה את תחושת הרווחה המינית, תוך הקלה בתסמינים פסיכולוגיים כמו חרדה ודיכאון. יתרונות אלה התרחשו ללא כל פעילות אסטרוגנית – למעשה, המאקה לא שינתה את רמות האסטרוגן או הורמונים אחרים במחקר זה.

מחקר נוסף בנשים סיניות בגיל המעבר מצא כי 3.3 גרם/יום של מאקה למשך 6 שבועות הובילו לשיפורים מתונים בתפקוד המיני ובמצב הרוח (ציוני דיכאון נמוכים יותר), עם תגובה גבוהה יותר בנשים בגיל המעבר מאשר בנשים בגיל הפוריות.

איזון הורמונלי ותמיכה בגיל המעבר

למרות השפעותיה על התפקוד המיני, המאקה אינה הורמון ובדרך כלל אינה משנה באופן דרמטי את רמות ההורמונים בגוף. במקום זאת, היא פועלת כמווסת אנדוקריני טבעי או כאדפטוגן, עוזרת לאזן את הציר ההורמונלי מבלי להכניס הורמונים חיצוניים.

מחקרים בגברים מראים באופן עקבי כי המאקה אינה מגבירה טסטוסטרון או אנדרוגנים אחרים, למרות שהליבידו והרווחה משתפרים. במחקר שנמשך 12 שבועות, הן 1.5 גרם והן 3 גרם יומיים של מאקה לא השפיעו על טסטוסטרון בסרום או אסטרדיול בהשוואה לפלצבו.

אצל נשים, התמונה ההורמונלית מעט מורכבת יותר. כמה מחקרי חלוץ מוקדמים הציעו כי מאקה עשויה לווסת הורמונים אצל נשים בגיל המעבר, עם דיווחים על עלייה באסטרוגן והורמון מגרה-לוטאיני (LH) וירידה ב-FSH (הורמון מגרה זקיקים). מחקרים אלה דיווחו גם על הפחתה בתסמיני גיל המעבר כמו גלי חום והזעות לילה. עם זאת, מחקרים גדולים ומדוקדקים יותר לא אישרו באופן עקבי שינויים הורמונליים משמעותיים.

הקונצנזוס הוא שהמאקה אינה פועלת כמו אסטרוגן או טיפול הורמונלי. למעשה, נמצא במפורש כי למאקה אין פעילות אסטרוגנית במבחנים, כלומר היא אינה נקשרת לקולטני אסטרוגן בדרך שאיזופלבונים של סויה או תרופות הורמונליות עושות. במקום להעלות הורמונים ישירות, מאקה עשויה לתמוך בציר ההיפותלמוס-היפופיזה, ולעזור לגוף לנרמל רמות הורמון בעצמו.

תפקוד קוגניטיבי והגנה על המוח

ההשפעה של המאקה על המוח והקוגניציה הוא תחום מחקר מתפתח. ברפואה המסורתית, האמינו כי המאקה משפרת בהירות מנטלית ולעתים ניתנה לתלמידים כדי לשפר את הלמידה. ראיות מודרניות, במיוחד ממחקרים על בעלי חיים, מרמזות כי למאקה עשויות להיות תכונות נוירופרוטקטיביות ומשפרות קוגניציה.

מחקרים פרה-קליניים מצביעים על כך שמאקה יכולה לשפר זיכרון ולמידה, במיוחד בתנאים של ירידה קוגניטיבית או סטרס. ניסויים בעכברים מזדקנים הראו כי תוספת מאקה הובילה לביצועים קוגניטיביים טובים יותר במבחני מבוך, יחד עם שיפור בקואורדינציה מוטורית. העכברים שטופלו במאקה הראו שיפור בתפקוד המיטוכונדריאלי במוח ורמות מוגברות של חלבונים הקשורים לאוטופגיה, שנחשבים לעוזרים בניקוי רכיבי תאים פגומים.

מצב רוח, חרדה ותגובת סטרס

שורש המאקה מסווג לעיתים קרובות כ"אדפטוגן", כלומר הוא עשוי לעזור לגוף להתנגד להשפעות המזיקות של סטרס ולקדם תחושת רווחה. מספר מחקרים צפו ביתרונות של מאקה על מצב הרוח וסטרס, כולל הפחתת חרדה ודיכאון וויסות הורמוני סטרס.

אחד הממצאים המוצקים ביותר הוא ההשפעה של מאקה על תסמינים פסיכולוגיים בנשים בגיל המעבר. במחקר מבוקר פלצבו, 3.5 גרם/יום של מאקה למשך 6 שבועות הובילו להפחתה משמעותית בציוני חרדה ודיכאון בסולמות סטנדרטיים. נשים שנטלו מאקה דיווחו על תחושה פחות עצבנית ויותר חיובית, והיו להן שיפורים במדדים של רווחה פסיכולוגית כללית בהשוואה לפלצבו.

מחקר נוסף בנשים בגיל המעבר (באמצעות 3.3 גרם/יום) מצא כי טיפול במאקה היה קשור לציוני דיכאון נמוכים יותר ואיכות חיים משופרת. במחקר זה המאקה גם הורידה את לחץ הדם הדיאסטולי לצד שיפור מצב הרוח, דבר מעניין מכיוון שרמות סטרס גבוהות קשורות לעיתים קרובות ללחץ דם גבוה יותר.

מבחינה פיזיולוגית, מאקה עשויה לתווך את תגובת הסטרס של הגוף. יש ראיות לכך שמאקה יכולה לווסת רמות של קורטיזול (הורמון סטרס). מחקר קטן בנשים בגיל המעבר הראה כי תוספת מאקה הובילה לירידה ברמות הקורטיזול בסרום ו-ACTH (הורמון אדרנוקורטיקוטרופי) ביחס לפלצבו.

בריאות העצם

תחום עניין נוסף הוא השפעת המאקה על בריאות העצם. זה רלוונטי במיוחד לנשים בגיל המעבר או אחרים בסיכון לאוסטאופורוזיס, מכיוון שהשימוש המסורתי הפרואני במאקה כלל חיזוק הגוף וייתכן גם את העצמות.

מחקר בחולדות עם כריתת שחלות (מודל סטנדרטי לאוסטאופורוזיס בגיל המעבר) הראה תוצאות מבטיחות. במחקר שהשווה פנוטיפים שונים של מאקה, תוספת מאקה אדומה ושחורה מנעה אובדן עצם בחולדות עם חסר אסטרוגן. באופן ספציפי, חולדות שקיבלו מאקה אדומה או שחורה במשך 4 שבועות היו בעלות עובי עצם ירך גדול יותר ושטח עצם טרבקולרי גדול יותר מחולדות עם כריתת שחלות שלא טופלו.

ראוי לציון, אפקט מגן העצם הזה התרחש מבלי שהמאקה התנהגה כמו אסטרוגן ברקמות אחרות – בניגוד לטיפול אסטרוגני אמיתי, מאקה לא הגדילה את משקל הרחם בחולדות.

השפעות מטבוליות וקרדיווסקולריות

הטווח הרחב של חומרים ביואקטיביים במאקה הוביל מדענים לחקור את השפעותיה על בריאות מטבולית ומערכת הלב וכלי הדם. בעוד שלא היה זה שימוש עיקרי באופן מסורתי, חלק מהראיות מרמזות כי מאקה עשויה להשפיע על לחץ דם, כולסטרול, סוכר בדם ואיזון מטבולי כללי.

בריאות הלב: מאקה מכילה פוליפנולים וגלוקוזינולטים בעלי תכונות אנטיאוקסידנטיות ופוטנציאל להרחבת כלי דם, שעשויות להיות קרדיופרוטקטיביות. למעשה, מאקה הראתה פעילות אנטי-היפרטנסיבית בהקשרים מסוימים. ניסוי חלוץ קליני בנשים בגיל המעבר מצא כי תוספת מאקה הובילה לירידה משמעותית בלחץ דם דיאסטולי בהשוואה לקו הבסיס ולפלצבו.

מינון מומלץ ושימוש

מחקרים קליניים בבני אדם השתמשו במגוון מינונים של מאקה, בדרך כלל בטווח של כ-1.5 גרם עד 3.5 גרם של מאקה יבשה ליום. ברוב המקרים, השפעות מיטיבות מדווחות בטווח של 2-3 גרם ליום, לעיתים קרובות מחולקות למספר מנות.

לדוגמה, שיפור הליבידו בגברים נצפה עם מנות יומיות של 1.5 גרם ו-3.0 גרם של אבקת מאקה במשך 8-12 שבועות. נשים בגיל המעבר חוו הפחתה בחרדה ודיספונקציה מינית ב-3.5 גרם/יום ב-6 שבועות. במחקר אחר, 3.3 גרם/יום היו יעילים בשיפור מצב הרוח ולחץ הדם ב-6-12 שבועות.

גישה נפוצה במחקר ובפרקטיקה היא לקחת 1.5 גרם פעמיים ביום (סה"כ 3 גרם/יום). רבים מתוספי המאקה המסחריים מספקים כמוסות של 500 מ"ג כל אחת, כך שמשטר טיפוסי הוא 3-6 כמוסות המפוזרות לאורך היום עם אוכל, או כפית של אבקת מאקה בשייק.

לעיתים קרובות לוקח מספר שבועות של שימוש יומי כדי להבחין ביתרונות, כפי שנראה במחקרים שבהם השפעות על הליבידו או מצב הרוח הופיעו לאחר 4-8 שבועות.

בטיחות, תופעות לוואי והתוויות נגד

פרופיל בטיחות: מאקה נחשבת בדרך כלל בטוחה לאוכלוסייה הכללית. היא נצרכת כמזון במשך מאות שנים באנדים ללא תופעות לוואי משמעותיות. מחקרים מודרניים תומכים בבטיחותה: מאקה הראתה רעילות נמוכה וסבילות טובה בבני אדם, ללא תופעות לוואי חמורות שדווחו במחקרים קליניים.

למעשה, הסקירה של פרמקופיאה של ארצות הברית (2012) לא מצאה סימן לסיכונים בריאותיים חמורים ממאקה, ובאופן כללי המחקר המדעי ראה צריכת מאקה כ"בטוחה מאוד".

תופעות לוואי נפוצות: הרוב המכריע של המשתמשים אינם חווים תופעות לוואי מהמאקה. כאשר תופעות לוואי מתרחשות, הן בדרך כלל קלות. חלק מהאנשים דיווחו על הפרעות עיכול חולפות, כמו נפיחות או גזים, אך לרוב אם משלבים במזונות או משקאות חמים זה פחות נפוץ.

חדש באגוגו!

אנחנו באגוגו, מאוד בררנים לגבי מה שאנחנו מכניסים לגוף שלנו ובטח כשאנחנו ממליצים על מוצר מסוים. לכן, אנחנו יכולים להגיד ששילוב של שימוש מסורתי ארוך שנים ומחקר מדעי מודרני מצביע על יתרונות בריאותיים משמעותיים למאקה.

החלטנו להביא את שורש המאקה היישר מפרו. אתם יכולים להזמין את המאקה באתר, לרגל ההשקה יש מבצע משתלם וחסכוני במיוחד.

לצערנו, המלאי מאוד מוגבל! לכן, אם המוצר מעניין אתכם, שווה להזמין. לפרטים והזמנה!

סיכום

שורש המאקה בולט כתוסף צמחי עשיר בחומרים מזינים עם מגוון רחב של יתרונות בריאותיים פוטנציאליים, הנתמכים על ידי גוף מחקרי הולך וגדל. מחקרים באיכות גבוהה (כולל ניסויים אקראיים וסקירות שיטתיות) תיעדו את ההשפעות החיוביות של מאקה על אנרגיה וסיבולת, תפקוד מיני ופוריות, איזון הורמונלי (במיוחד בגיל המעבר), הפחתת מצב רוח וסטרס, ואפילו בריאות העצם.

מאקה משיגה יתרונות אלה מבלי לפעול כמו תרופה; היא נוטה להזין ולאזן את מערכות הגוף במקום לעקוף אותן. עבור האוכלוסייה הכללית, הוספת מנה יומית של מאקה (בערך 1-3 גרם) עשויה לתרום לשיפור החיוניות, הליבידו והרווחה הרגשית, עם סבירות נמוכה לתופעות לוואי.

כמובן, מאקה אינה תרופת פלא – השפעותיה בדרך כלל מתונות – אך עם המשך המחקר, היא מרוויחה את מקומה כמזון-על אדפטוגני בעל ערך. תמיד בחר מקור איכותי של מאקה והשתמש בו באופן עקבי כדי לחוות את יתרונותיו המצטברים. עם פרופיל הבטיחות המצוין שלו וספקטרום הפעולה הרחב, שורש המאקה הוא בעל ברית טבעי מבטיח לתמיכה בבריאות הכללית והחיוניות הן בגברים והן בנשים.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.