הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
בני האדם נהגו להתסיס את המזונות שלהם במשך אלפי שנים. יוגורט, קפיר, קימצ’י וכרוב כבוש, תרבויות שונות בעולם נהגו להכין את המזון הפרוביוטי המועדף עליהם.
היום אנחנו כבר מבינים שהמזונות המותססים לא רק מיוחדים בזכות הטעם שלהם, אלא גם בזכות היתרונות הבריאותיים הרבים שלהם שהתגלו על ידי המדע בשנים האחרונות.
מזונות מותססים הם בעצם מזונות פרוביוטיים, אשר יכולים להשפיע על בריאות המעיים שלנו. במאמר זה ננסה להבין את המדע העומד מאחורי היתרונות הבריאותיים של המזונות המותססים וכיצד הם יכולים לתמוך בבריאות המעיים שלנו.
מהי תסיסה?
תסיסה היא תהליך טבעי שבו מיקרואורגניזמים כמו חיידקים, שמרים ועובשים ממירים פחמימות (כגון סוכרים) לחומצות אורגניות, אלכוהול או גזים. תהליך זה אחראי ליצירת כמה מהמאכלים והמשקאות האהובים עלינו, כולל גבינה, יין, בירה ולחם מחמצת. תהליך התסיסה יכול גם לייצר תוצרי לוואי מועילים כמו ויטמינים, מינרלים ותרכובות ביו-אקטיביות אחרות.
הכוח הפרוביוטי של מזונות מותססים
אחד היתרונות הבריאותיים המשמעותיים ביותר של מזון מותסס הוא תכולת הפרוביוטיקה שלהם. פרוביוטיקה היא מיקרואורגניזמים חיים שכאשר הם נצרכים, הם יכולים לספק לגופנו יתרונות בריאותיים שונים. לעתים קרובות הם מכונים “חיידקים טובים” וניתן למצוא אותם במזונות מותססים כמו:
- יוגורט (במיוחד בתרבית חיה או יוגורט יווני)
- קפיר (משקה חלב מותסס)
- כרוב כבוש (כרוב מותסס)
- קימצ’י (ירקות קוריאניים מותססים)
- טמפה (מוצר סויה מותסס)
- מיסו (משחת סויה מותסס)
- נאטו (מאכל סויה מותסס)
- מלפפונים חמוצים
- לאסי (משקה על בסיס יוגורט הודי)
- קומבוצ’ה (תה מותסס)
- לחם מחמצת (עשוי מבצק מותסס)
- קבאס (משקה סלאבי מותסס, עשוי בדרך כלל מלחם שיפון)
- חובצה או חלב חמאה מסורתי (משקה חלב מותסס)
- גבינות מותססות (כגון גאודה, צ’דר, שוויצר וגבינה כחולה)
- ירקות מותססים (כגון גזר, סלק וצנונית)
גיוון חיידקי המעיים
מיקרוביוטה היא השם של קהילת החיידקים במעיים שלנו, מיקרוביוטה בריאה חיונית לבריאות הכללית. צריכת מזונות פרוביוטיים מסייעת לנו לשמור על מיקרוביוטה מגוונת של המעיים, אשר עוזרת לשמור על שלמות רירית המעיים, תומכת במערכת החיסון ומסייעת לעיכול.
צריכת מזונות מותססים יכולה להגדיל את מגוון המיקרוביוטה של המעיים על ידי החדרת חיידקים מועילים ושמרים שונים. חיידקים אלו יכולים לסייע באיזון המערכת האקולוגית של המעיים, וליצור סביבה איתנה יותר.
עיכול משופר וספיגת חומרים מזינים
מזון מותסס יכול לשפר את העיכול על ידי פירוק פחמימות מורכבות, חלבונים ושומנים. תהליך התסיסה יכול גם להגביר את הזמינות הביולוגית של חומרים מזינים מסוימים, ולהפוך אותם לנגישים יותר וקלים יותר לספיגה של הגוף. דבר זה יכול להיות מועיל במיוחד עבור אנשים עם בעיות עיכול או חוסרים תזונתיים. [1]
תמיכה בתפקוד החיסוני
חלק ניכר ממערכת החיסון בגופנו נמצאת במעיים. על ידי קידום מיקרוביוטה בריאה במעיים, המזון המותסס יכול לתמוך במערכת החיסון ולעזור להגן על הגוף מפני פתוגנים. בנוסף, פרוביוטיקה מסויימת שנמצאת במזונות מותססים יכולה לעורר את הייצור של תאי חיסון ולשפר את יכולת המעי לזהות ולחסל חיידקים מזיקים. [2]
הפחתת דלקת
דלקת כרונית יכולה להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל השמנת יתר, מחלות לב וסוכרת. מזונות מותססים מסוימים, כמו יוגורט וקימצ’י, מכילים תרכובות אנטי דלקתיות שיכולות לסייע בהפחתת הדלקת בגוף. תרכובות אלו פועלות על ידי וויסות מערכת החיסון, הפחתת ייצור ציטוקינים דלקתיים וקידום צמיחת חיידקים אנטי דלקתיים במעיים. [3]
יתרונות בריאות הנפש
ציר המעי-מוח הוא מערכת תקשורת מורכבת בין מערכת העיכול למערכת העצבים המרכזית. מחקרים מראים ששמירה על מיקרוביוטה בריאה במעיים יכולה להשפיע על מצב הרוח ועל בריאות הנפש. מזונות מותססים, עם תכולת הפרוביוטיקה שלהם, יכולים לסייע בשיפור בריאות המעיים ועשויים לתרום למצב נפשי טוב יותר. [4]
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל