האם אתם שוקלים לעבור לתזונה המבוססת על רואו פוד (אוכל חי וגולמי)? או פשוט רוצים להוסיף עוד אוכל חי ולא מבושל לתפריט היומי? אז כדאי לשים לב שחלק מהמזונות הגולמיים עשויים להזיק לא פחות מאשר מזון מעובד.
אמנם נכון שצריך לצרוך יותר פירות וירקות טריים כדי לשמור על הבריאות, אבל יש כמה סוגי מזון שחובה לבשל לפני שאוכלים.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
1.תפוחי אדמה
מספר גדל והולך של שוחרי תזונת רואו פוד, מהללים את היתרונות של אכילת תפוחי אדמה חיים. אך למעשה, אסור לאכול תפוחי אדמה בצורתם הגולמית. לא רק שהטעם של תפוח אדמה גולמי הוא גרוע, אלא שהוא מכיל גם סולנין – תרכובת רעילה שמעוררת בעיות בריאותיות רבות. למרות שתפוח אדמה גולמי אחד לא יהרוג אף אחד או יביא להרעלה רצינית – אתם כן עשויים להיתקל בבעיות עיכול, כולל נפיחות ובחילה.
היזהרו במיוחד מפני תפוחי אדמה ירוקים שיש בהם תכולה מוגברת של סולנין. אכילת תפוחי אדמה ירוקים גולמיים עלולה לגרום לכאבי ראש, כאבי בטן, בחילה ואפילו שיתוק. יתר על כן, לא מומלץ לאכול תפוחי אדמה ירוקים אפילו כאשר הם מבושלים.
2.רוברב
יתכן שאתם מתבלבלים בין רוברב לעלי מנגולד שוויצרי, אך וודאו שאתם לא משתמשים בעלים של רוברב בסלט שלכם כאשר הם חיים.
העלים והשורש רעילים ביותר כאשר הם חיים. הם מכילים חומצה אוקסלית המעוררת נזק כבד חמור, ואם לא מטפלים בזמן, עלול להיגרם מוות מידי. אפילו הכמות הקטנה ביותר או רוברב חי בסלט יכולים לגרום לכאבי בטן, בחילות, הקאות, קשיי נשימה ושתן אדום. יתכן שתחוו כאבי עיניים ושריפה בגרון או בפה.
3.שעועית אדומה יבשה
אולי אתם חושבים "מי אוכל שעועית חיה?" אך למעשה, שוחרי דיאטת המזון החי, עשויים להוסיף שעועית יבשה לסלטים או לאכול כנשנוש. חשוב מאוד לדעת כי שעועית יבשה או גולמית עלולה לגרום למוות.
שעועית זו מספקת לגוף חלבונים הנקראים לקטינים. חלבונים אלה אינם מסוכנים כאשר הם מתפרקים בבישול. אך יחד עם זאת, שעועית אדומה מכילה רמות גבוהות של לקטינים רעילים הנקראים פיטוהמגלוטינין.
אפילו מעט שעועית יבשה או חיה עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול, כמו בחילות או הקאות. פולי שעועית מבושלים לעומת זאת, בטוחים לאכילה ומתהדרים בהמון יתרונות בריאותיים.
4.חלב גולמי (חלב לא מפוסטר)
כיום, שתיית חלב גולמי היא טרנד שאלה שרוצים לנסות תזונת רואו מנסים לאמץ, אך למגמה זו יש גם השפעות רציניות וחמורות.
חלב לא מפוסטר עלול להכיל חיידקים מזיקים, כמו סלמונלה ו-אי קולי ואפילו אם שותים חלב שנחלב היישר מהפרה שלכם, אתם עדיין בסיכון לחלות בזיהום סלמונלה.
ילדים, נשים הרות ומניקות ואנשים מבוגרים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לחלות לאחר שתיית חלב נא.
על פי דיווחי מנהל הבריאות והמזון האמריקאי, סביר להניח כי חלב מפוסטר הוא בעל פי 150 יותר סיכון לעורר מחלות העוברות במזון או הרעלת מזון, מאשר מוצרי חלב אחרים. זו הסיבה שעליכם לוודא שבבית שלכם שותים חלב מפוסטר בלבד.
5.נבטים
הנבטים נחשבים למזון להיט בתקופה האחרונה, אנשים מוסיפים אותו לטוסט אבוקדו, סלטים, מתוך הנחה שהם תורמים לבריאותם..
נכון.. נבטים אכן מהווים מקור מצוין לרכיבים תזונתיים רבים, אך רק כאשר אוכלים אותם במידה, או מבשלים אותם. הנבטים מכילים כמות יפה של סיבים, חלבון, יחד עם ויטמיני A, C, K חומצה פנטותנית, חומצה פולית, ריבופלבין, תיאמין, ניאצין, ומינרלים כמו מגנזיום, אבץ, סידן וברזל.
מצד שני, נבטים גולמיים עלולים להכיל בקטריות מזיקות כמו אי קולי וסלמונלה. אכילת נבטים גולמיים יכולה להוביל לכאבי בטן, כאבי ראש, חום, שלשולים, ודם בצואה.
לכן, תמיד אכילו נבטים ממקור טרי ככל האפשר, ואל תפריזו בכמות.
6.שקדים מרירים
לרוב האנשים אין מושג שיש זני שקדים מתוקים ומרירים. שקדים מתוקים בדרך כלל בסדר לאכול בצורתם הגולמית, אך זנים מרירים יכולים לגרום לבעיות בריאותיות חמורות. שקדים מרירים נפוצים יותר באירופה, אך עדיין ניתן למצוא אותם בכל מקום בעולם. הבעיה היא שעל גבי החבילה בדרך כלל לא מציינים אם מדובר בזן מתוק או מריר, אז שימו לב היטב.
שקדים מרירים הם מקור עשיר לתרכובת כימית הנקראת מימן-ציאניד, שהיא רעילה ביותר לבני אדם. מבוגרים שאוכלים יותר מדי שקדים מרירים גולמיים עלולים לחוות תסמינים כמו – כאב ראש, סחרחורת, בחילה, הקאות, חום ועוויתות. אנשים עם מערכת חיסון לקויה, ילדים וקשישים עלולים אפילו למות אם הם אוכלים יותר מדי שקדים מרירים גולמיים.
7.פטריות בר
פטריות ידועות זה מכבר כמזון הטריקי ביותר שיש. סוג פטריות אחד יכול לספק לגוף המון חומרים מזינים בעוד שסוג אחר יכול להרוג. כשאוכלים אותן בצורתן הגולמית, פטריות בר באמת יכולות לגרום למוות. כמו כן, אם לא תבשלו אותן כראוי, הן עשויות לעורר בעיה במערכת העיכול.
הבעיה הגדולה ביותר בפטריות היא שלעתים קרובות זנים בטוחים ורעילים – מאוד דומים חיצונית. כשאתם רוכשים פטריות, וודאו שהן אכילות ולעולם אל תאכלו אותן חיות.
8.זיתים
לא לכולם יוצא לראות זיתים גולמיים ולטעום אותם, אבל אם כן הגעתם אליהם – אל תעשו זאת. מלבד טעם נורא, לזיתים גולמיים יש כמות מוגברת של אולאורופין, תרכובת שגורמת לזיתים להיות מרירים. למרות שתרכובת זו ידועה ביתרונותיה המדהימים בבריאות המוח והלב, עדיף להנות מהם בזיתים משומרים.
9.טארו
הפופולריות של צמח הטארו הולכת וגדלה ויש לכך סיבות טובות. כמו למשל תכולת הסיבים שבשורש עשירה יותר מאשר בתפוח אדמה לבן. יתר על כן, הוא מכיל ויטמין C, אשלגן, סידן, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E, וכמה מינרלים נוספים.
גם עלי הטארו אכילים. הם דומים לתרד אך ידועים כבעלי מרקם קשה יותר. עלי הטארו עמוסים בסיבים, חלבון ויטמין A, וויטמין C.
יחד עם זאת, אסור לאכול אף חלק מהצמח אם הוא לא מבושל כראוי. טארו חי מכיל סידן אוקסלט, תרכובת הגורמת לחוסר תחושה בחלל הפה וחנק. כאשר אוכלים טארו גולמי בכמויות גדולות, הדבר יכול לעודד יצירת אבנים בכליות.
הפכו את הטארו שלכם לארוחה מזינה ובטוחה על ידי בישול מלא. מכיוון שטארו גולמי יכול לגרום לגירוי בעור, שימו כפפות בעת בישולו.
10.קסאווה
ידועה גם בשם טפיוקה, מניהוט, חץ, יוקה, מנדיוקה וקאסווה – בצורתה הגולמית היא מזיקה לבריאות. אנשים צורכים את העלים המבושלים וגם את שורש צמח הקסאווה. יש לקלף בזהירות את שורש הקסאווה לפני הבישול.
שורש קסאווה מבושל עתיר בחומרים מזינים, ואילו שורש לא מבושל עשיר בתרכובות כימיות שהופכות לתרכובת של פחמן הנקרא מימן ציאניד כאשר הוא נמצא בגוף. תרכובת זו מפריעה לחמצן בגוף, ובדרך כלל גורמת לתחושת מחנק מוזרה. לכן חיוני להימנע מאכילת קסאווה לא מבושלת. הכנת צ'יפס וטוגנים הן שתי דרכים פופולריות לאכול קסאבה, אך תוכלו למצוא מתכונים רבים אחרים ברשת.
11.ביצים
יש אנשים ששותים ביצים חיות כדי לקבל את כל היתרונות שבהן. מלבד חומרים מזינים שביצים חיות מכילות, הן גם יכולות להדביק אתכם בסלמונלה- סוג של חיידקים פתוגניים המעוררים הרעלת מזון רצינית.
ביצים מבושלות הן הדרך הבטוחה ביותר להשיג את אותם חומרים מזינים.
12.חרצנים וגרעינים של פירות
אסור לאכול את הגרעינים והחרצנים של משמשים, תפוחים, מנגו, אגסים ואפרסקים. למרות שלא תמותו בגלל אכילתם, אתם עלולים להיתקל במספר תסמינים לא נעימים, כולל בחילות והקאות. העניין הוא, שהחרצנים והגרעינים של אותם פירות מכילים אמיגדלין, חומר כימי שעלול להפוך לציאניד הקטלני.
13.עץ התרד "צ'איה"
לא לכל אחד מאיתנו יש את ההזדמנות לרכוש את עלי הצ'איה בחנות, ובכל זאת כדאי להזכיר שאסור לאכול אותם בצורתם הגולמית אף פעם. הערך התזונתי ואפילו הטעם דומים לתרד. אולם בניגוד לתרד גולמי, צא'יה גולמית היא רעילה. צא'יה גולמית מכילה ציאניד מימן הגורם לעצירת חמצן ולמוות. אכלו רק צא'יה מבושלת וודאו שלא לבשלה במחבת אלומיניום, מכיוון שזה עשוי לגרום לשלשול.
לסיכום
רואו פוד, או מזון גולמי יכול להיות דבר בריא מאוד וטעים, אך כשאתם מתכננים את תוכנית האכילה שלכם, היזהרו בהוספה אוטומטית של מזונות גולמיים, במיוחד המזונות שהוזכרו לעיל ובשלו אותם במקום זאת. וזכרו – רק בגלל שצמח או ירק הוא גולמי זה לא אומר שהוא בהכרח בריא יותר. זה יכול למעשה להיות רעיל ואף עלול לגרום למוות.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל