סטואיזם היא פילוסופיה עתיקה שנוסדה בתחילת המאה ה-3 לפני הספירה על ידי זנון מכתיון (זינו מציטיום). סטואיזם היא יותר מסתם פילוסופיה, אלא דרך חיים. היא מלמדת פיתוח שליטה עצמית וחוזק כאמצעי להתגבר על רגשות הרסניים. סטואים מאמינים שבעוד שאנחנו לא תמיד יכולים לשלוט במה שקורה לנו, אנחנו יכולים לשלוט איך אנחנו מגיבים לאירועים האלה. בתגובה זו טמון כוחנו.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
מאמר זה בוחן כיצד תרגול סטואי יכול להיות כלי רב עוצמה שיכול לסייע לנו להתגבר על חרדה ופחד, להנחות אותנו לחיים מאוזנים ומספקים יותר.
Premeditatio Malorum: הציפייה לאתגרים
מרקוס אורליוס – “התחל כל יום בלומר לעצמך, היום אפגש עם הפרעות, חוסר תודה, חוצפה, חוסר נאמנות, חוסר רצון ואנוכיות – כולם בשל בורותם של האנשים לגבי מה טוב או רע.”
אחד התרגילים הסטואיים המעשיים ביותר הוא פרמדיטיטו מלורום (premeditatio malorum), סוג של ויזואליזציה שלילית הכוללת הרהור קבוע על אירועים או תוצאות שליליות פוטנציאליות – אובדן, קושי, דחייה – לפני שהם מתרחשים. זה עלול להישמע מנוגד לאינטואיציה או אפילו פסימי בהתחלה. עם זאת, מטרת התרגול אינה להתעכב על האירועים השליליים אלא להכין את עצמו רגשית ונפשית לקשיים הבלתי נמנעים של החיים. בהמשך נביא דוגמאות.
בניית חוסן רגשי
אפיקטטוס – “זה לא מה שקורה לך שחשוב, אלא איך שאתה מגיב לזה.”
על ידי התבוננות במצוקות אפשריות, אנשים יכולים להפחית את ההלם והכאב הקשורים בהתמודדות עם אתגרים אלו בחיים האמיתיים. תרגול זה מטפח מוכנות נפשית שיכולה לשנות את הגישה של האדם למצוקה. במקום להיות המום מפחד או חרדה, אפשר לגשת לאתגרים בתחושת רוגע ופרספקטיבה, בידיעה שהם כבר חוו את האירוע ברמה מסוימת ויודעים איך להתנהל.
התגברות על חרדה ופחד
סנקה – “אנחנו סובלים לעתים קרובות יותר בדמיון מאשר במציאות.”
חרדה נובעת לרוב מפחד מהלא נודע או מפחד מאיבוד שליטה. באמצעות ויזואליזציה שלילית, הסטואיות מלמדת אותנו להכיר ולקבל את התרחישים הגרועים ביותר, ולהפחית את הכוח שיש להם על המצב הרגשי שלנו. על ידי חזרה נפשית על תרחישים אלו, אנשים יכולים להפחית את עוצמת הפחד והחרדה שלהם כשהם מתמודדים עם מצבים אמיתיים, מה שמאפשר תגובה רציונלית ומורכבת יותר.
איך מתרגלים פרמדיטיטו מלורום?
תרגול פרמדיטיטו מלורום יכול להתחיל עם ויזואליזציה של אירועים קטנים (שלא נעימים לנו) שיכולים להתרחש במהלך היום ולהתרחב בהדרגה לחששות משמעותיים יותר. לדוגמה, אפשר להתחיל בלדמיין שיבושים קלים ביום שלנו, כמו פקקים, מישהו צופר לנו בכביש, או מזג אוויר גשום, ולשקול כיצד להגיב בשלווה ובהתאמה. עם הזמן, אפשר ליישם טכניקה זו על פחדים וחרדות משמעותיים יותר, תוך התמקדות תמיד ביכולת שלהם לסבול ולהסתגל.
מסקנה: אימוץ החוכמה הסטואית
התרגול הסטואי של פרמדיטיטו מלורום מציע מסגרת עוצמתית לבניית חוסן רגשי. על ידי הכנה נפשית למצוקות החיים, אנו יכולים להתמודד עם הפחדים שלנו בבהירות ובעוצמה, ולהפחית את ההשפעה של רגשות שליליים על חיינו. כאשר אנו משלבים חוכמה סטואית בשגרה היומיומית שלנו, אנו לומדים לא רק לשרוד את סערות החיים אלא לנווט אותן בחן, למצוא שלווה ושביעות רצון בעיצומו של כאוס.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל