טחינה, שמיוצרת מזרעי שומשום טחונים, היא מאכל פופולרי ואהוב במיוחד במטבחים הישראלי. הטחינה לא רק טעימה, אלא גם מכילה שפע של רכיבים תזונתיים חשובים ובריאים לגוף. הנה כמה סיבות מדוע כדאי לשלב טחינה בתפריט היומיומי שלכם וכמה מומלץ לאכול.
1. עשירה ברכיבים תזונתיים
טחינה מכילה מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאות הגוף. היא מקור מצוין לסידן, מגנזיום, ברזל ואבץ. בנוסף, היא עשירה בוויטמינים מקבוצת B ובוויטמין E, הידוע כנוגד חמצון.
2. תורמת לבריאות הלב
טחינה מכילה חומצות שומן בלתי רוויות, כגון אומגה 3 ואומגה 6, המסייעות להפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולשיפור רמות הכולסטרול הטוב (HDL). צריכת חומצות שומן אלו תורמת לבריאות הלב ומפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מחקר שנערך ב-2021 מצא שצריכת טחינה משפיעה באופן חיובי על לחץ הדם ותפקוד האנדותל בגברים בריאים. במחקר השתתפו 20 גברים בריאים. לאחר צום של 12 שעות, המשתתפים צרכו 50 גרם טחינה, ובדיקות דם נערכו 4 שעות לאחר הצריכה. תוצאות המחקר הראו ירידה מובהקת בלחץ הדם הדיאסטולי (p = 0.010) ובקצב הדופק (p = 0.002). בנוסף, נמצא שיפור בתפקוד האנדותל (p = 0.022). מחקר זה מדגיש את היתרונות הבריאותיים של טחינה והשפעתה החיובית על מערכת הלב וכלי הדם.
3. מקור טוב לחלבון צמחי
טחינה מכילה חלבון איכותי המהווה תחליף טוב לחלבון מן החי, במיוחד לצמחונים ולטבעונים. החלבון שבטחינה מסייע לבניית שרירים ולשמירה על תפקוד תקין של הגוף.
4. עשירה בנוגדי חמצון
זרעי השומשום מהם מיוצרת הטחינה מכילים נוגדי חמצון חזקים, כמו ססמול וססמין, המסייעים בהגנה על התאים מפני נזקי חמצון ומפחיתים את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות כמו סרטן.
5. תורמת לבריאות העצמות
טחינה מהווה מקור טוב לסידן, מינרל חיוני לשמירה על בריאות העצמות והשיניים. צריכת סידן מספקת יכולה לסייע במניעת מחלות עצם כמו אוסטאופורוזיס.
6. מסייעת לתפקוד העיכול
הטחינה מכילה סיבים תזונתיים המסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. הסיבים תורמים לתחושת שובע ומסייעים במניעת עצירות ובעיות עיכול אחרות.
ערכים תזונתיים של טחינה
הנה פירוט הערכים התזונתיים של טחינה בכף אחת (כ-15 גרם):
- קלוריות: כ-89 קלוריות
- חלבונים: כ-2.6 גרם
- שומנים: כ-8 גרם
- פחמימות: כ-3.2 גרם
- סידן: כ-64 מ”ג
- ברזל: כ-1.3 מ”ג
- מגנזיום: כ-14 מ”ג
- אבץ: כ-0.7 מ”ג
- ויטמין B1 (תיאמין): כ-0.1 מ”ג
- ויטמין E: כ-0.2 מ”ג
כמה טחינה מומלץ לאכול?
למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של טחינה, יש לזכור שהיא גם עתירת קלוריות ושומן. לכן, מומלץ לצרוך אותה במידה מתונה. הכמות היומית המומלצת היא כ-1 עד 3 כפות ביום, תלוי בצרכים האישיים וברמת הפעילות הגופנית של כל אדם.
סיכום
טחינה היא מזון מזין ועשיר ברכיבים חיוניים לבריאות הגוף. שילובה בתפריט היומי יכול לתרום לשיפור בריאות הלב, העצמות, מערכת העיכול ועוד. עם זאת, יש לצרוך אותה במידה מתונה בשל תכולת הקלוריות הגבוהה שלה.
הצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל