Logo
5 מזונות שלא כדאי לאכול אף פעם

5 מזונות שלא כדאי לאכול אף פעם

Avatar of אגוגו

במאמר זה נסקור מספר קבוצות של מזונות ומוצרים תעשייתיים שעדיף לא לאכול, או לאכול במידה מינימלית מאוד, ונעמוד על הסיכונים הבריאותיים שהם טומנים בחובם.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

למה חשוב להימנע מחלק מהמזונות?

למרות שכל סוג מזון יכול לתרום בדרך כלשהי לגוף (למשל, גם שומן מספק לגוף אנרגיה), ישנם רכיבים וסוגי מזונות שהנזק שבהם עולה בהרבה על התועלת.

מזונות המכילים כמות גבוהה של סוכר מעובד, שומני טראנס, צבעי מאכל וחומרים משמרים עלולים להשפיע לרעה על הבריאות בטווח הארוך.

החל מעלייה במשקל ועד בעיות כמו סוכרת, מחלות לב, הפרעות מטבוליות והפחתת פעילות המערכת החיסונית — מזון לא איכותי עלול להעמיס על גופנו ולפגוע בו באופן מתמשך.

בעוד שמעט מאוד אנשים יוכלו להימנע מכל מוצר לא בריא לחלוטין לאורך זמן, ההבנה אילו רכיבים הם המזיקים ביותר תסייע לנו לקבל החלטות חכמות יותר. צריכת מזון טבעי או כמה שפחות מעובד תורמת לשמירה על משקל גוף תקין, חיוניות, והרגשה כללית טובה יותר.

אז אילו מוצרים באמת כדאי לנו להסיר מהתפריט או לצמצם למינימום האפשרי? הנה פירוט של חלק מהמזונות השנויים ביותר במחלוקת — שעדיף להימנע מהם לגמרי או לכל הפחות לצמצם את נוכחותם במטבח.

1. מרגרינה ושומני טראנס

מה הבעיה עם מרגרינה?

אחד המזונות הראשונים שרצוי לוותר עליהם לגמרי הוא המרגרינה. מרגרינה מכילה לעיתים קרובות שומני טראנס — שומנים מוקשים שנחשבים למסוכנים לבריאות.

שומני הטראנס נוצרים בתהליך הקשיית שמנים צמחיים, שנועד להפוך אותם למוצקים ויציבים יותר בטמפרטורת החדר, אך במקביל הם הופכים לשומנים שקשה לגוף להתמודד איתם. מחקרים רבים קושרים את צריכת שומני הטראנס לעלייה בסיכון למחלות לב, שבץ מוחי ואף בעיות בכלי הדם.

מרגרינה משווקת לרוב כתחליף מוזל לחמאה, אך ערכה התזונתי עשוי להיות שלילי בהיבט בריאותי. בנוסף, כאשר אנו צורכים מזון המכיל שומני טראנס בצורה עקבית (בין אם זו מרגרינה או מוצרים אחרים המכילים אותה), אנו מגבירים את הסיכון להצטברות כולסטרול רע (LDL) והורדה ברמת הכולסטרול הטוב (HDL). עם הזמן, המצב עלול לגרום לנזקים בכלי הדם ולהגביר סיכון לטרשת עורקים.

האם כל מרגרינה גרועה באותה מידה?

שוק המזון מנסה לעדכן את מוצריו, וחלק מהיצרנים טוענים כי הם הפחיתו את רמות שומן הטראנס במרגרינה. עם זאת, גם אם יש מוצרים מעט יותר טובים, באופן כללי עדיף להימנע כליל ממרגרינה, ובמקום זאת להשתמש בשמן זית איכותי, אבוקדו או חמאה באיכות טובה (במידה סבירה). בחירה מודעת במרכיבים טבעיים, עשירים בשומן בריא ונטולי תהליכים תעשייתיים מיותרים, עדיפה בהרבה על פני שימוש קבוע במרגרינה.

2. משקאות ממותקים בסוכר מעובד

משקאות קלים וממותקים הם אחד הגורמים הגדולים לעלייה בסיכון להשמנת יתר ולמחלות מטבוליות, בעיקר סוכרת מסוג 2. כאשר אנו שותים קוקה-קולה או משקאות דומים באופן שגרתי, אנו למעשה מעניקים לגוף כמות עצומה של סוכר פשוט, שנכנס למחזור הדם מהר מאוד. נוצר עומס על הלבלב לייצר אינסולין בכמות גבוהה, והגוף עלול לפתח תנגודת לאינסולין עם הזמן.

בנוסף, צריכת סוכר גבוהה עלולה להביא לעלייה חדה בתיאבון ובחשק לאכול עוד, מה שמוביל למעגל שלילי של עלייה במשקל.

משקאות דיאטטיים גם הם לא נקיים מחסרונות. אמנם הם אינם מכילים סוכר, אך הם כוללים ממתיקים מלאכותיים העלולים לפגוע באיזון חיידקי המעי ולגרום לתגובות שליליות אחרות בגוף. לכן, הפתרון הטוב ביותר הוא לשתות מים, תה לא ממותק או משקאות טבעיים (כמו מיצי פירות סחוטים טריים במינון הגיוני) במקום משקאות ממותקים תעשייתיים.

3. נקניקים ונקניקיות מעובדים

בשר מעובד, כגון נקניקים שונים ונקניקיות, ידוע כלא מומלץ עבור בריאות הלב והמערכת העיכולית. במהלך עיבוד הבשר, מוסיפים לו בדרך כלל כמויות גדולות של מלח, חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. כל אלו מגבירים את רמות הנתרן בגוף ויכולים לפגוע בכליות ולהעלות את לחץ הדם. ארגוני בריאות שונים בעולם הזהירו מפני צריכה מוגברת של בשר מעובד וטענו שיש קשר אפשרי בינו לבין הופעת סוגי סרטן שונים, בעיקר סרטן המעי הגס.

מלבד זאת, הנקניקיות הנפוצות מכילות לעיתים קרובות גם שומני טראנס וחומרים מלאכותיים נוספים שמטרתם לשפר מרקם או טעם. אם בכל זאת בוחרים לצרוך בשר, עדיף לעשות זאת מצורות עיבוד טבעיות יותר — למשל עוף טרי או בקר טרי שאפשר לבשל בצורה ביתית ולשלוט בכמויות המלח והתיבול.

4. מזון מטוגן ומעובד עמוק

השפעת הטיגון העמוק על הבריאות

צ’יפס, שניצלים קפואים, טבעות בצל ומאכלים דומים, כולם מדוגמאות למזונות שעוברים טיגון עמוק. בשלב זה הם סופגים כמות נכבדת של שמן, שמעלה באופן דרמטי את הערך הקלורי שלהם וכן את כמות השומן הרווי או שומן הטראנס.

גם אם משתמשים בשמן איכותי בתחילת הטיגון, חימום חוזר ונשנה של השמן הופך את השומן בו לנחות יותר ומעודד יצירת תרכובות לא בריאות. בתהליך זה משתחררות מולקולות שעלולות להגביר דלקתיות בגוף ולהעמיס על הכבד ואיברים פנימיים אחרים.

טיגון ביתי לעומת אוכל רחוב

גם הטיגון הביתי אינו מומלץ לשימוש יומיומי, אך לפחות תוכלו לשלוט בסוג השמן ובכמויות. לעומת זאת, במקומות לממכר מזון מהיר, לעיתים תכופות משתמשים בשמן אחד במשך זמן רב ומחממים אותו שוב ושוב. כך נוצרים יותר שומני טראנס ורדיקלים חופשיים העלולים להזיק לגוף. אם אינכם מוכנים לוותר לגמרי על הטעם המטוגן, כדאי לשקול אפייה בתנור עם מעט שמן בתרסיס או שימוש בשיטות בישול בריאות יותר.

5. מאפים מתועשים וממתקים ארוזים

עוגיות, עוגות, ופלים, קרואסונים ועוד שלל מאפים תעשייתיים, בדרך כלל עשירים בסוכר מעובד, קמח לבן ושומן מוקשה (לעיתים קרובות מרגרינה). השילוב הזה מפגיש כמות גדולה של פחמימות פשוטות ושומני טראנס במקום אחד.

צריכה מוגברת שלהם עלולה לגרום להשמנה, להפרעות במאזן הסוכר בדם, ולהגביר את הסיכון למחלות כלי דם. מעבר לכך, מאפים וממתקים אלה אינם מוסיפים לגוף רכיבים תזונתיים חשובים כמו ויטמינים, מינרלים או סיבים תזונתיים — כך שהם בעיקר “קלוריות ריקות” שמעמיסות על הגוף בלי להועיל לו.

כאשר מתחשק לנו משהו מתוק, עדיף לבחור בקינוח ביתי, מבוקר בסוכר ותוספות. אפשר להשתמש בקמח מלא או בשיבולת שועל, להחליף חלק מהסוכר בתחליפים טבעיים כמו סירופ מייפל או דבש (במידה) ולהעדיף שמנים בריאים יותר. כך תקבלו מוצר שיש בו עוד איכויות תזונתיות, והכי חשוב — פחות חומרים מזיקים.

לסיכום: כיצד נוכל לבחור נכון?

רשימת המזונות שמומלץ להימנע מהם לגמרי או כמעט לגמרי כוללת מרגרינה, משקאות ממותקים, בשר מעובד, מזון מטוגן עמוק ומאפים תעשייתיים.

מטרת ההימנעות אינה רק להרזות או לשמור על משקל יציב, אלא גם להגן על הגוף ממחלות לב, סוכרת מסוג 2, לחץ דם גבוה ובעיות אחרות.

הדרך הטובה ביותר לצמצם את הצריכה של מזונות מסוג זה היא להעדיף מזונות טבעיים, טריים ובעלי תכולה גבוהה של רכיבים מזינים: ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, דגים עשירים באומגה 3 ובשרים טריים ודלי שומן.

מעבר לצריכה מושכלת של פחמימות איכותיות (כמו כוסמין, שיבולת שועל וקינואה) והעדפת שומנים בלתי רוויים (שמן זית, אבוקדו, אגוזים), חשוב גם להקדיש תשומת לב להרגלי הקנייה ולרשימת הרכיבים שעל אריזות המוצרים.

אם רואים ברשימה שומני טראנס, צבעי מאכל, חומרים משמרים או תכולת סוכר גבוהה, מוטב להחזיר את המוצר למדף. בסופו של דבר, הבחירות היומיומיות שלנו הן שמגדירות את הבריאות לטווח הארוך. זאת אחריותנו להסתכל על התוויות, להבין מה אנו מכניסים לגוף, ולהתמקד במזון פשוט, טבעי ועשיר ברכיבים חיוניים.

זכרו כי אפשר ליהנות ממגוון טעמים גם ללא שימוש תכוף במרגרינה ובמזונות עתירי שומני טראנס וסוכר מעובד. ישנם שלל מתכונים בריאים, מעוררי תיאבון, שיספקו לכם את צרכי הגוף בלי להכביד עליו. בישול ואפייה ביתיים מאפשרים שליטה ברמת המלח, השומן והסוכר, ומבטיחים שאתם יודעים בדיוק מה נכנס לכל מתכון. לכן, עשו לעצמכם טובה ובררו היטב מה נכנס לצלחת, והשאירו את המזונות המזיקים על המדף בסופר — או הימנעו מלהכניסם כלל לעגלת הקניות.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.