מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי Nature מעלה ממצאים מדאיגים לגבי הקשר בין צריכת פרוקטוז (סוכר פירות) להתפתחות גידולים סרטניים. המחקר, שנערך באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, מצביע על כך שצריכה מוגברת של פרוקטוז עלולה להאיץ את צמיחתם של גידולים סרטניים בסוגי סרטן שונים, כולל מלנומה, סרטן השד וסרטן צוואר הרחם.
הצטרפו לאגוגופון!
ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!
הבנת הקשר בין פרוקטוז לסרטן
פרוקטוז הוא סוכר טבעי הנמצא בפירות, בחלק מהירקות ובדבש. בעוד שצריכת פרוקטוז ממקורות טבעיים נחשבת בטוחה, הבעיה מתעוררת כאשר צורכים אותו בכמויות גדולות בצורתו המעובדת, אשר נפוצה בתעשיית המזון. החוקרים מצאו שתאי סרטן, הידועים בצריכה מוגברת של גלוקוז, עלולים להשתמש בפרוקטוז באופן דומה.
מנגנון ההשפעה
תהליך המרת הפרוקטוז בכבד
המחקר חשף כי הכבד ממיר את הפרוקטוז לסוג של שומן הנקרא ליזופוספטידילכולין (LPC), החשוד כמעורב בתהליכי דלקת. תאי סרטן זקוקים לכמויות גדולות של שומנים כדי להתחלק, וה-LPC מספק להם את החומרים הדרושים לשכפול מואץ.
השפעה על גדילת הגידול
- תאי סרטן מתחלקים במהירות רבה יותר מתאים רגילים
- לצורך החלוקה, הם זקוקים לכמויות גדולות של חומרי הזנה
- הפרוקטוז מספק מקור אנרגיה זמין לגידול הסרטני
- רמות גבוהות של LPC בדם מאיצות את קצב התחלקות התאים
השלכות תזונתיות
המחקר מדגיש את החשיבות של הגבלת צריכת מזונות מעובדים המכילים סירופ תירס. עם זאת, חשוב להדגיש כי אין צורך להימנע מפירות טבעיים, שכן:
- הפרוקטוז בפירות מגיע בכמויות טבעיות ומאוזנות
- פירות מכילים גם סיבים תזונתיים וויטמינים חיוניים
- המינון והצורה הטבעית של הפרוקטוז בפירות אינם מהווים סיכון בריאותי
סיכום
ממצאי המחקר מספקים תובנות חשובות לגבי הקשר בין תזונה והתפתחות סרטן. בעוד שאין צורך להימנע לחלוטין מפרוקטוז, חשוב להיות מודעים למקורות התזונתיים שלו ולהעדיף מקורות טבעיים על פני מזונות מעובדים. המחקר מדגיש את החשיבות של תזונה מאוזנת והפחתת צריכת מזונות מעובדים המכילים סירופ תירס עשיר בפרוקטוז.
חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!
בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.
לחצו כאןהצטרפו לדיוור של אגוגו
ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל