Logo
חופן קטן של פיסטוקים! 7 יתרונות מפתיעים שלא הכרתם

חופן קטן של פיסטוקים! 7 יתרונות מפתיעים שלא הכרתם

Avatar of אגוגו

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

פיסטוקים הם אגוזי עץ עשירים בחומרים מזינים, המספקים חלבון, סיבים תזונתיים, שומנים בריאים ומגוון רחב של ויטמינים ומינרלים.

בהשוואה לאגוזים אחרים, פיסטוקים מכילים פחות שומן וקלוריות ויותר רכיבים תזונתיים מסוימים – הם בעלי תכולת השומן הנמוכה ביותר מבין האגוזים, תכולת האשלגן הגבוהה ביותר, ונמצאים בין הגבוהים ביותר בחלבון, סיבים תזונתיים, ויטמין K ופיטוסטרולים.

הם גם מספקים מגוון נוגדי חמצון (כגון לוטאין, זאקסנטין, וויטמין E מסוג γ-טוקופרול) ומכילים את כמות הפיטוסטרולים הגבוהה ביותר מבין כל האגוזים. תמהיל ייחודי זה של מקרו-נוטריאנטים ומיקרו-נוטריאנטים הופך את הפיסטוקים למזון מקדם בריאות במיוחד.

פיסטוקים ובריאות הלב

מחקרים מצביעים על כך שפיסטוקים מעניקים יתרונות משמעותיים לבריאות הלב וכלי הדם. ניסויים קליניים מדווחים כי תזונה המשולבת בפיסטוקים מובילה להפחתת רמות הכולסטרול הכללי וה-LDL ("הרע") ולשיפור יחסי הכולסטרול. מחקרים מסוימים אף מצאו שאוכלי פיסטוקים חוו עלייה ברמות ה-HDL ("הטוב").

פיסטוקים נראים יעילים במיוחד עבור לחץ דם: מטא-אנליזה של יותר מ-20 ניסויים מצאה שלפיסטוקים הייתה ההשפעה החזקה ביותר על הורדת לחץ דם (הפחתת לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי) מבין מגוון אגוזים שנבדקו. הם גם משפרים סמנים של תפקוד כלי הדם (תפקוד האנדותל), מה שיכול להגן עוד יותר על בריאות הלב.

היתרונות הללו לבריאות הלב מיוחסים בחלקם לריכוז הגבוה של פיטוסטרולים בפיסטוקים (חוסמים ספיגת כולסטרול) ולתכולת האשלגן העשירה שלהם.

ניהול משקל ובריאות מטבולית

מחקרים מאשרים שניתן לשלב פיסטוקים בתזונה ללא עלייה במשקל, והם עשויים אפילו לסייע בשליטה במשקל. מספר ניסויים שהוסיפו כ-1-2 אונקיות של פיסטוקים ליום למשך שבועות עד חודשים לא מצאו עלייה במשקל הגוף או ב-BMI. מחקר אחד בקרב חולי סוכרת אף ציין ירידה קלה ב-BMI עם הכללת פיסטוקים.

לפיסטוקים יש תכונות התומכות בניהול משקל: תכולת הסיבים והחלבון הגבוהה שלהם והמרקם הפריך מגבירים את תחושת השובע, ואכילתם בקליפה מאטה באופן טבעי את הצריכה ומספקת רמז חזותי לעצירה (משתתפים שאכלו פיסטוקים בקליפה צרכו פחות קלוריות מאשר אלה שקיבלו אגוזים קלופים).

בנוגע למטבוליזם, פיסטוקים הם מזון בעל אינדקס גליקמי נמוך, הגורם לעלייה מינימלית ברמת הסוכר בדם כאשר נאכלים לבדם. כאשר נאכלים עם מזונות עתירי פחמימות, הם מעמעמים את קפיצות הגלוקוז לאחר הארוחה באופן תלוי מינון.

ניסויים קליניים באנשים עם טרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2 מראים שהוספת פיסטוקים יכולה להוריד את רמת הגלוקוז והאינסולין בצום, לשפר את עמידות לאינסולין, ואפילו להפחית את רמות ה-HbA1c (סוכר בדם לטווח ארוך). ממצאים אלה מצביעים על כך שפיסטוקים עוזרים לתמוך במטבוליזם בריא של גלוקוז ועשויים להיות מועילים בניהול או מניעה של סוכרת מסוג 2.

בריאות מערכת העיכול

פיסטוקים בולטים ביתרונות שלהם לבריאות המעיים. הם מכילים כ-10% סיבים לפי משקל (תכולת סיבים גבוהה יותר מאשר באגוזים רבים אחרים), ומחקרים עדכניים מראים שפיסטוקים פועלים כפרהביוטיקה, כלומר הם מזינים את הגדילה של חיידקי מעיים בריאים.

בניסויי האכלה בבני אדם, צריכת פיסטוקים הובילה לעלייה משמעותית בחיידקים מועילים מייצרי בוטיראט במעיים (בוטיראט הוא חומצת שומן קצרת שרשרת התומכת בבריאות המעי הגס), ואפקט פרהביוטי זה היה חזק יותר עם פיסטוקים מאשר עם שקדים.

באופן בולט, מתנדבים שאכלו פיסטוקים חוו העשרה של חיידקי מעיים הקשורים לבריאות חיובית, ללא גדילת יתר של חיידקים פחות רצויים. שינויים אלה במיקרוביום, יחד עם הסיבים של הפיסטוקים, עשויים לשפר את תפקוד העיכול ועשויים לתרום ליתרונות המטבוליים הכוללים של האגוזים (מכיוון שבריאות המעיים קשורה לוויסות משקל וגלוקוז).

תפקוד קוגניטיבי

ראיות מתפתחות מציעות שפיסטוקים עשויים להציע יתרונות מוחיים מיוחדים. הם עשירים בתרכובות ביואקטיביות (פלבונואידים, קרוטנואידים, וטוקופרולים) הידועות כמגנות על המוח.

במחקרי בעלי חיים, הוספת פיסטוקים לתזונה הניבה שיפורים בזיכרון ולמידה: לדוגמה, עכברים שניזונו מפיסטוקים בתזונה עתירת שומן חוו הפחתה בדלקת עצבית ומניעת פגיעה בזיכרון בהשוואה לקבוצת ביקורת. ניסויים אחרים מצאו שתוספת פיסטוקים הגנה מפני פגיעות קוגניטיביות ומוטוריות שנגרמו על ידי תרופות כימותרפיות ובמודלים של מחלת פרקינסון.

השפעות מגנות אלה על המוח קשורות לתכונות נוגדות החמצון ואנטי-דלקתיות של פיסטוקים במוח. פיסטוקים מכילים גם לוטאין וזאקסנטין, קרוטנואידים המצטברים ברשתית ובמוח וקשורים לתפקוד קוגניטיבי טוב יותר (נוגדי חמצון אלה תומכים בעיבוד חזותי וכנראה ביעילות האיתות במוח).

בעוד שמחקרים בבני אדם על פיסטוקים וקוגניציה עדיין מוגבלים, פרופיל התזונה שלהם מרמז שהם יכולים להיות חטיף ידידותי למוח, ותזונת אוכלוסייה הכוללת אגוזים קשורה להזדקנות קוגניטיבית טובה יותר.

השפעות אנטי-דלקתיות ונוגדות חמצון

פיסטוקים עשירים במיוחד בתרכובות הנלחמות בדלקת ונזק חמצוני. הם מכילים מגוון רחב של פוליפנולים ונוגדי חמצון שהדגימו פעילות אנטי-דלקתית במעבדה ובמחקרי בעלי חיים.

לדוגמה, תמציות פיסטוק יכולות לעכב גנים דלקתיים (כמו IL-6, COX-2) בתאי מערכת החיסון ולהפחית דלקת במודלים של בעלי חיים עם בצקת ופגיעה בלב.

בבני אדם, תזונה עשירה בפיסטוקים הוכיחה הפחתה בסמני דלקת מסוימים: בניסוי מבוקר עם מבוגרים עם טרום-סוכרת, אלה שאכלו פיסטוקים חוו הפחתות משמעותיות ברמות חלבון C-תגובתי (CRP) ואינטרלוקין-6 (סמני דלקת מרכזיים).

תכולת נוגדי החמצון הגבוהה של פיסטוקים גם עוזרת להפחית עקה חמצונית – מחקרים ציינו ירידה ב-LDL מחומצן (סמן לנזק חמצוני) ובמלונדיאלדהיד כאשר אנשים הוסיפו פיסטוקים לתזונה שלהם.

האגוזים הם מקור בולט ל-γ-טוקופרול (צורה של ויטמין E) ורסברטרול (בקליפות הפיסטוק) אשר יחד עשויים לעזור להגן על תאים מפני נזק חמצוני ועשויים לתרום לסיכון נמוך יותר לסרטן לאורך זמן. למעשה, מזונות כמו פיסטוקים עם רמות גבוהות של ויטמין E ונוגדי חמצון אחרים נחשבים כמפחיתים את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים ואפילו מחלות ניווניות של מערכת העצבים על ידי נטרול רדיקלים חופשיים.

באופן כללי, הכללת פיסטוקים בתזונה יכולה לעזור להפחית דלקת ועקה חמצונית, ותומכת בבריאות לטווח ארוך.

יתרונות ייחודיים של פיסטוקים

בנוסף ליתרונות הכלליים שהוזכרו לעיל, פיסטוקים מציעים מספר יתרונות ייחודיים בהשוואה לאגוזים ומזונות אחרים:

רכיבים תזונתיים ידידותיים ללב

לפיסטוקים יש את תכולת הפיטוסטרולים הגבוהה ביותר מבין כל האגוזים, מה שעוזר לחסום ספיגת כולסטרול ותומך ברמות כולסטרול בריאות יותר. הם גם עשירים במיוחד באשלגן, מינרל חשוב לשליטה בלחץ דם, ומספקים יותר מ-1,000 מ"ג ל-100 גרם (יותר מאשר אגוזים נפוצים אחרים).

פחות קלוריות וגבוהים בחלבון/סיבים

בין האגוזים, פיסטוקים מכילים פחות שומן כללי וקלוריות, אך מספקים שפע של חלבון וסיבים. מנה של אונקיה אחת (49 פיסטוקים) היא בערך 160 קלוריות, מה שמאפשר נפח גדול יותר עבור אותה כמות קלוריות כמו אגוזים אחרים. זה הופך אותם לחטיף משביע שמשתלב היטב בתזונות מודעות למשקל.

בקרת מנות חזותית

פיסטוקים נאכלים לעתים קרובות בקליפה, מה שמאט באופן טבעי את האכילה. מחקר הראה שאנשים שאכלו פיסטוקים בקליפה צרכו פחות קלוריות, כאשר הקליפות הריקות שימשו כתזכורת חזותית לגודל המנה. "עקרון הפיסטוק" הזה יכול לסייע באכילה מודעת ובקרת קלוריות, יתרון שפחות ישים לאגוזים קלופים או חטיפים אחרים.

קרוטנואידים לבריאות העיניים

הם אחד האגוזים הבודדים המכילים כמויות משמעותיות של לוטאין וזאקסנטין, נוגדי חמצון הידועים בתמיכתם בבריאות העיניים (הגנה על הרשתית) ואולי גם בבריאות הקוגניטיבית. קרוטנואידים אלה, הנמצאים בדרך כלל בירקות עליים, הם בעלי זמינות ביולוגית גבוהה יותר בפיסטוקים בשל נוכחות השומנים, המגבירים את הספיגה.

השפעות פרהביוטיות

לפיסטוקים יש השפעה פרהביוטית מדידה על המיקרוביום של המעיים, המגבירה חיידקי מעיים מועילים במידה רבה יותר מאשר אגוזים אחרים כמו שקדים. השפעה ייחודית זו על בריאות המעיים יכולה להתורגם לעיכול משופר ועשויה לשחק תפקיד בהשפעות המטבוליות המועילות שלהם.

מקור טבעי למלטונין

באופן ייחודי, פיסטוקים מכילים מלטונין, ההורמון המווסת את מחזורי השינה והערות. אנליזות מצאו רמות מלטונין גבוהות במיוחד באגוזי פיסטוק, מה שמרמז שחטיף ערב של פיסטוקים עשוי אפילו לתמוך בשינה בריאה (הבחנה שאינה משותפת לרוב האגוזים או המזונות האחרים).

רב-גוניות ויציבות

מערך הרכיבים התזונתיים של פיסטוקים (חלבון, שומנים בריאים, ויטמינים) נשאר שלם גם לאחר קלייה או בישול, מה שהופך אותם לרכיב רב-גוני בארוחות וחטיפים ללא אובדן של יתרונות בריאותיים. ניתן להוסיף אותם למנות (סלטים, יוגורט, מנות עיקריות) כדי לשפר את התזונה הכללית של הארוחה ולהוריד את ההשפעה הגליקמית של אותה ארוחה.

סיכום

בדומה לאגוזים אחרים, פיסטוקים תורמים לבריאות הכללית על ידי שיפור גורמי סיכון לבבי, תמיכה בניהול משקל, ואספקת רכיבים תזונתיים חיוניים. מה שמבדיל את הפיסטוקים הוא פרופיל התזונה הייחודי שלהם וההשפעות הבריאותיות הספציפיות – מהפיטוסטרולים הגבוהים ביותר ויתרון בהורדת לחץ דם, ועד יתרונות פרהביוטיים למעיים ונוגדי חמצון נדירים כמו לוטאין ומלטונין.

הכללת פיסטוקים כחלק מתזונה מאוזנת (במתינות) מציעה דרך טעימה לנצל הן את היתרונות הכלליים של צריכת אגוזים והן את היתרונות המיוחדים הבלעדיים ל"אגוז הירוק".

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.