Logo
6 מזונות שלא כדאי לצרוך עם תרופות מסוימות

6 מזונות שלא כדאי לצרוך עם תרופות מסוימות

Avatar of אגוגו

כמעט כולנו נוטים לחשוב על מזון כדבר תמים לחלוטין — נוגסים בתפוח, שותים מיץ תפוזים, או אוכלים קערת דגנים עם חלב בלי הרבה מחשבה מוקדמת. אבל מה שרבים אינם יודעים הוא שמזונות מסוימים יכולים לשנות באופן ניכר את דרך פעולתן של תרופות שונות בגוף.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

לדוגמה, אפילו מיץ אשכוליות תמים יכול לגרום לכך שתרופות מסוימות יישארו ברמות גבוהות מהרגיל בדם, מצב שעלול להוביל לתופעות לוואי קשות. כשמדובר בבריאות שלנו, הבנה של אינטראקציות מזון–תרופות חשובה לא פחות מהקפדה על נטילת התרופות עצמן.

המסר פשוט: אם אתם מתעלמים מהנחיות התזונה הקשורות לתרופות שלכם, אתם עשויים לסכן את עצמכם.

מטרת המאמר הזה היא להעניק לכם מידע ברור, יעיל ועדכני על אינטראקציות מסוכנות בין מזון לתרופות, כדי שתוכלו להימנע מהשלכות לא רצויות ולהישאר בטוחים.

נסקור כאן מספר דוגמאות מרכזיות לאינטראקציות בין מאכלים שכיחים לתרופות פופולריות, נסביר מדוע הן מתרחשות, ונספק טיפים מעשיים להתמודדות איתן.

1. אשכוליות וסטטינים

סטטינים הם תרופות חשובות להורדת כולסטרול, ומשמשים מיליוני אנשים ברחבי העולם. לעיתים קרובות, מטופלים אינם מודעים לכך שמיץ אשכוליות, או אשכוליות עצמן, יכולים להגביר את רמות הסטטינים בדם מעבר לרמה הבטוחה.

הסיבה לכך היא חומרים פעילים באשכוליות המפריעים לפעילות האנזים CYP3A4 בכבד. האנזים הזה אחראי לפרק תרופות רבות, ובהן סטטינים כגון סימבסטטין, אטורבסטטין ולובסטטין.

כאשר האנזים מושבת או מעוכב על ידי החומרים שבאשכוליות, התרופות אינן מתפרקות כהלכה ונשארות זמן רב יותר במחזור הדם. התוצאה יכולה להתבטא ברמות רעילות של התרופה, שעלולות לגרום לתופעות לוואי משמעותיות כמו פגיעה בשרירים (מיופתיה), כאבי שרירים ועוד.

חלק מהמטופלים אינם חשים שינוי מיידי, אבל לאורך זמן הנזק יכול להיות מצטבר. אם אתם נוטלים סטטינים בקביעות, רוב הרופאים והגורמים הרפואיים ממליצים להימנע משתיית מיץ אשכוליות או לצמצם אותו מאוד, ולהחליף אותו במיצים או פירות אחרים.

2. עלים ירוקים וקומדין (וורפרין)

קומדין (וורפרין) הוא נוגד קרישה פופולרי שנרשם כדי למנוע היווצרות קרישי דם, ובכך מפחית סיכון לשבץ מוחי או התקפי לב.

עם זאת, התרופה מושפעת מאוד מנוכחות ויטמין K בגוף. ויטמין K עוזר לדם להיקרש — תכונה חיונית במצבים רגילים, אך כזו שיכולה לבלבל את פעולת הקומדין. מזונות עשירים בוויטמין K כמו תרד, כרוב, קייל, חסה וברוקולי יכולים להחליש את השפעת וורפרין, לגרום לדילול דם נמוך מדי ובכך להגדיל סיכון לקרישי דם.

רבים טועים לחשוב שמספיקה פעם אחת של ארוחת תרד גדולה כדי “להכשיל” את מנגנון התרופה, אך למעשה, מה שמשנה יותר מכל הוא העקביות. רופאים ממליצים למטופלים שנוטלים וורפרין לשמור על תזונה יציבה ולא לשנות בפתאומיות את כמות הירקות הירוקים שהם אוכלים. אי הקפדה על כך עלולה להוביל לחוסר איזון ברמות הקרישה בדם.

אם אתם חייבים להגדיל או להקטין את צריכת העלים הירוקים שאתם אוכלים, התייעצו מראש עם רופא כדי לוודא את כמות התרופה המדויקת או את הצורך בבדיקות דם תכופות יותר.

3. מוצרי חלב ואנטיביוטיקה

כאשר אנו מדברים על אנטיביוטיקה מסוימת, במיוחד ממשפחת הטטרציקלינים (כמו דוקסיציקלין) או פלואורוקווינולונים (כמו ציפרופלוקסצין), צריכה של מוצרי חלב יכולה לפגוע בספיגת התרופה.

הסיבה לכך היא שהסידן שבחלב, ביוגורט או בגבינות מתחבר למולקולות התרופה במערכת העיכול ויוצר תרכובות קשות לפירוק. כך פחות תרופה נספגת לזרם הדם, ויעילותה עלולה לרדת משמעותית.

כתוצאה מכך, אם קיבלתם מרשם לאנטיביוטיקה ממשפחה זו, חשוב לבדוק בעלון התרופה או לשאול את הרופא האם ועד כמה אפשר לצרוך חלב ומוצריו במקביל.

לעיתים מומלץ להמתין שעתיים–שלוש בין נטילת התרופה לבין אכילת ארוחה עתירת סידן או שתיית חלב. בצעו את ההפרדה הזמנית הנדרשת, וכך תמנעו פגיעה באפקטיביות הטיפול האנטיביוטי.

4. בננות ומעכבי ACE (לטיפול ביתר לחץ דם)

תרופות ממשפחת מעכבי ACE (Angiotensin-Converting Enzyme) ניתנות בדרך כלל לטיפול ביתר לחץ דם. דוגמאות נפוצות הן אנלפריל, רמיפריל וליסינופריל. תרופות אלו עוזרות לכלי הדם להתרחב, להפחית לחץ על הלב ולהוריד את לחץ הדם. אולם ישנה תופעת לוואי מרכזית: הן יכולות להעלות את רמות האשלגן בגוף.

בננות עשירות באשלגן, וגם מזונות נוספים כמו תמרים, משמש מיובש או תפוחי אדמה אפויים בקליפתם. אם צורכים כמות מוגזמת של אשלגן במקביל לנטילת מעכבי ACE, רמות האשלגן בדם עלולות לעלות באופן מסוכן.

מצב המכונה היפרקלמיה (Hyperkalemia) עלול להוביל להפרעות בקצב הלב ואף לסכנת חיים. גם כאן, אין הכוונה שעליכם להימנע לחלוטין מאכילת בננות, אלא לפקח על הכמות ולהיות במעקב אחר בדיקות דם, לפי הנחיית הרופא.

5. מזונות עשירים בטירמין ומעכבי MAO

מעכבי MAO (Monoamine Oxidase Inhibitors) הם תרופות המשמשות בעיקר לטיפול בדיכאון ובמקרים מסוימים במחלת פרקינסון. סוגים אלו כוללים למשל פנלזין (Phenelzine) וטרנילציפרומין (Tranylcypromine). עיכוב האנזים MAO פועל להגברת נוכחותם של נוירוטרנסמיטורים כגון סרוטונין ונוראדרנלין במוח, וכך מסייע לטיפול בדיכאון.

עם זאת, אנזים ה-MAO עוזר לפירוק חומר בשם טירמין הקיים במזונות מותססים או מיושנים כמו גבינות בשלות, נקניקים מיובשים, סאוארקראוט ויינות אדומים. כאשר האנזים מעוכב, רמות הטירמין בדם עלולות לעלות וכתוצאה מכך לגרום לעלייה חדה בלחץ הדם — מצב העלול להוביל למשבר יתר לחץ דם (Hypertensive Crisis). לכן, מטופלים הנוטלים מעכבי MAO מתבקשים להיזהר מצריכה מוגזמת או פתאומית של מזונות עשירים בטירמין.

6. אלכוהול ותרופות שונות

אלכוהול הוא בעל השפעה מערכתית מגוונת: הוא עלול לגרום לטשטוש, להרחיב כלי דם או להזיק לכבד. כשאנחנו משלבים אלכוהול עם תרופות מרשם או תרופות ללא מרשם, התוצאות עשויות להיות מסוכנות.

למשל, נטילת משככי כאבים מסוג אופיואידים עם משקאות אלכוהוליים יכולה להגביר את האפקט המדכא על מערכת העצבים המרכזית, ולהוביל לקשיי נשימה ומצב של דיכוי נשימתי חריף. גם עם תרופות להרגעה או נוגדי דיכאון, עירוב אלכוהול מעלה סיכון לתופעות לוואי פסיכומוטוריות ואף לדיכאון חריף.

בנוסף, לאלכוהול יש השפעה ישירה על הכבד. תרופות מסוימות, כמו אצטמינופן (פרצטמול), עומסות בעצמן על אנזימים בכבד. שילובן עם אלכוהול למשך זמן ארוך עשוי לגרום לפגיעה בכבד ולרעילות. אם אתם נוטלים תרופות באופן קבוע, כדאי לצמצם ככל האפשר את צריכת האלכוהול, או לפחות להיוועץ באיש מקצוע רפואי לפני שילובו בחיי היומיום.

למה אינטראקציות אלו מתרחשות?

הסיבות להיווצרות אינטראקציות בין מזון לתרופות קשורות בעיקר לפעילות של אנזימים ומנגנוני ספיגה בגוף. בכבד יש קבוצה חשובה של אנזימים הנקראת CYP450 (ציטוכרום P450). אנזימים אלו מפרקים תרופות רבות, וקיום חומרים מסוימים במזון יכול לעכב או לעורר את פעילות האנזימים. למשל, התרכובות באשכוליות המגבילות את פעילות CYP3A4.

בנוסף, רכיבים תזונתיים ספציפיים כמו ויטמין K, אשלגן וסידן עשויים לשנות את ההשפעה הפרמקולוגית של התרופות. ויטמין K מפריע לפעולת קומדין על מנגנון הקרישה, אשלגן עלול ליצור עודף מסוכן כשמעכבי ACE נמצאים בסביבה, וסידן יכול להתחבר פיזית למולקולות אנטיביוטיקה ולהפחית את ספיגתן.

דוגמאות מעשיות מחיי היומיום

1. מטופל בסטטינים שותה מדי בוקר מיץ אשכוליות: לאחר מספר שבועות, המטופל מתחיל לסבול מכאבים בשרירים, עייפות מוגברת והתכווצויות ליליות. הוא אינו חושד שהמיץ הוא הגורם, וכך רמת התרופה בדם ממשיכה לעלות, מסכנת אותו יותר ויותר.

2. אדם הנוטל וורפרין מחליט “לאכול בריא” ומגדיל פי כמה את צריכת התרד והקייל: למרות הכוונות הטובות, הוא עלול להחליש את השפעת הקומדין, מה שיוביל לסיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם. ללא בדיקות INR תכופות, השינויים בתזונה עלולים לחמוק מהרדאר ולגרום לסיכון בריאותי אמיתי.

3. סטודנט נוטל אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת גרון חריפה, אך ממשיך לאכול פיצה עם הרבה גבינה: עקב תכולת הסידן הגבוהה, חלק מהתרופה נספגת פחות בדם, והדלקת מתמשכת מעבר למצופה. לא רק שזה פוגע בהחלמתו, אלא גם מגביר סיכון להתפתחות חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.

איך להימנע מהסכנות? טיפים מעשיים

1. קראו את עלון התרופה: מידע רב על אינטראקציות מזון–תרופות מופיע בצורה ברורה בעלון המצורף לתרופה. אם ישנם מזונות שכדאי להימנע מהם או לצרוך בהפרדה זמנים — העלון לרוב יפרט על כך.

2. התייעצו עם רופא או רוקח: אנשי מקצוע מכירים בדרך כלל את האזהרות הנפוצות לגבי תרופות ותוספי מזון. אם יש לכם שאלות לגבי שילוב מאכלים, עדיף לברר מראש מאשר לגלות בדיעבד שיש בעיה.

3. שמרו על עקביות תזונתית: בפרט עם תרופות כמו וורפרין, חשוב להימנע משינויים קיצוניים בצריכת ירקות ירוקים עשירים בוויטמין K. אם מעוניינים לשנות את הדיאטה, עשו זאת בהדרגה ובפיקוח רפואי.

4. הפרידו זמנים: אם נאמר לכם לא לצרוך מוצרי חלב בסמוך לנטילת אנטיביוטיקה, שימו שעון או תזכורת כדי להפריד בין זמני האוכל והתרופה.

5. אל תשתו אלכוהול בקלות דעת: שילוב אלכוהול עם תרופות מסוימות יכול להיות קטלני. אם אתם נוטלים תרופות כרוניות, חשוב לבדוק באופן ספציפי את הסיכון לכל תרופה.

6. דווחו לרופא על כל שינוי משמעותי באורח החיים או בתזונה: התחלתם שגרת כושר? עברתם לתזונה טבעונית? החלפתם עבודה ושיניתם את הרגלי האכילה? לכל שינוי כזה עשויה להיות השפעה על התרופות שאתם נוטלים.

סיכום מהיר

אין ספק כי התרופות מיועדות לעזור לנו, אך כשיוצרים שילוב לא זהיר בין תרופה למזון, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בסיטואציה מסוכנת. תוצאות האינטראקציות יכולות לנוע בין הפחתת יעילות התרופה ועד להחרפת תופעות הלוואי, ובמקרים חמורים אף להוביל לאשפוז או סיבוכים בריאותיים קשים.

להלן דף רמזים קצר שיעזור לכם לזכור את עיקרי הדברים:

  • אשכוליות וסטטינים – עלולים להגביר ריכוז התרופה ולגרום לכאבי שרירים ותופעות לוואי מסוכנות.
  • ירקות עשירים בוויטמין K וקומדין – הפחתה או הגברה פתאומית של ירקות עליים יכולה להוביל לחוסר איזון בקרישת הדם.
  • מוצרי חלב ואנטיביוטיקה – חיבור עם סידן מקטין ספיגה של תרופות מסוימות (טטרציקלינים ופלואורוקווינולונים).
  • בננות (ועוד מזונות עתירי אשלגן) ומעכבי ACE – עלולים לגרום להיפרקלמיה ומסכנים את פעילות הלב.
  • מזונות עתירי טירמין ומעכבי MAO – סיכון לעלייה חדה בלחץ הדם.
  • אלכוהול ותרופות שונות – יכול להגביר השפעות הרגעה, לפגוע בכבד או לגרום לתגובות מסוכנות אחרות.

בשורה התחתונה: חשוב להבין שמזונות הנחשבים בריאים לכאורה (כגון ירקות ירוקים, פירות מסוימים או אפילו החלב שבקפה של הבוקר) יכולים להשפיע לרעה על תרופות שאנחנו נוטלים. כדי להימנע מתוצאות לא רצויות, יש להקפיד לקרוא הנחיות, לשוחח עם רופא ורוקח לגבי תזונה ותרופות, ולשמור על עקביות בתזונה.

אנחנו חיים בעידן שבו המידע זמין ושפע מזונות מוצע לנו, אך לצד היתרונות שבמגוון הגסטרונומי, חשוב לקחת בחשבון שהמעיים, הכבד והגוף שלנו בכללותו עובדים כמערכת משומנת הניתנת בקלות לשיבוש על ידי שילובים לא נכונים.

אל תזלזלו בהנחיות – הן נועדו להגן עליכם ולשמור על בריאותכם. עם קצת מודעות וזהירות, תוכלו ליהנות מהיתרונות של המזון והתרופות יחד, בלי לשאת בהשלכות קשות של אינטראקציות מסוכנות.

חדש באגוגו! צ'אט עם בינה!

בינה יכולה לענות על כל שאלה בנושא בריאות. להכין תפריטים, מתכונים, לנתח מסמכים רפואיים, לאבחן בעיות, ועוד.

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4