Logo
האם בגדים ונעליים יכולים להכניס קורונה הביתה?

האם בגדים ונעליים יכולים להכניס קורונה הביתה?

Avatar of אגוגו

שטיפת ידיים עוצרת את הקורונה מלהיכנס לבית דרך הידיים, אבל מה לגבי בגדים ונעליים? האם הם יכולים לאפשר לנגיף הקורונה להיכנס הביתה?

האם בגדים יכולים להזדהם?

טיפות נגועות יכולות לנחות על בגדים, בגדים יכולים גם לבוא במגע עם משטחים מזוהמים, במיוחד אם משתמשים בזרועות כדי לפתוח דלתות, להדליק אורות וכדומה.

הצטרפו לאגוגופון!

ותקבלו תכנים בחינם ישירות לווצאפ!

האם זה יכול להספיק בכדי לגרום לזיהום?

על פי פרופ' וילם ואן שייק, פרופסור למיקרוביולוגיה וזיהום באוניברסיטת ברמינגהאם, ככל הנראה המספר הנמוך ביותר של חלקיקי נגיף הקורונה הדרושים כדי לגרום לזיהום יהיה רק כמה מאות או אלפים. (1)

ד"ר מייקל סקינר מומחה בווירולוגיה באימפריאל קולג' בלונדון, מאמין שזה יכול להיות בערך מאה. (1)

בכדי להמחיש ולשם השוואה – עיטוש בודד יכול לייצר עד 40,000 טיפות, כאשר כל טיפה מכילה מיליוני חלקיקי נגיף. (2)

האם הנגיף יכול להישאר פעיל על גבי הבגדים?

רוברט אמלר, דיקן בית הספר למחקר מדעי הבריאות, המכללה לרפואה בניו יורק, אמר ל"הופינגטון פוסט" (3) כי הדבר תלוי בעד כמה הבד נקבובי – ככל שהבד פחות נקבובי הוא פחות נוטה לשמור על חלקיקי וירוס פעילים.

למרות שטרם נערכו מחקרים ספציפיים על קורונה ובגדים, כן נערכו מחקרים על יכולתם של נגיפים אחרים לשרוד על בגדים.

חוקרים יפניים ערכו ניסוי והשתמשו בנגיפי שפעת על גבי בגדים משומשים בכמויות שמייצגות את החשיפה האמיתית לוירוס בחיי היומיום. (4)

עשרים דקות לאחר העברת הזיהום, ועל אף שהזיהום הנגיפי היה מתחת לרמת הגילוי בחלק מהבגדים, חלק מהוירוסים לא איבדו מיכולת ההדבקה שלהם כלל, מה שמעיד כי בגדים מסוימים יכולים להכיל וירוסים זיהומיים.

האם ניתן להעביר חיידקים על גבי הבגדים ולהדביק מישהו?

בגין היעדר נתונים אודות נגיף הקורונה, יש להשתמש בייעוץ כללי לבקרת זיהומים.

באופן מפתיע, אף שהאיגוד הבינלאומי למחלות זיהומיות (5) קובע כי "מחקרים הוכיחו הימצאות פתוגנים פוטנציאליים על גבי בגדים", הם גם קבעו ש "תפקיד הבגדים בהעברת מיקרואורגניזמים אלו למטופלים לא הוכחה".

יחד עם זאת, אין פירוש הדבר כי ביגוד לא יכול להעביר זיהום, והנוהל הרגיל הוא שעובדי מערכת בריאות לובשים סינרים בעת ביצוע הליכים קליניים, בעוד שמדים מכובסים לעיתים קרובות וביסודיות.

מסקנות

מכיוון שלא ניתן לשלול הדבקה מבגדים מזוהמים, עבור אלו העובדים בסביבת חשיפה גבוהה (למשל עובדי מערכת הבריאות), מומלץ להחליף בגדים בשובם הביתה ולהכניס את בגדיהם המלוכלכים לשקית עד שהם מכובסים.

עבור אנשים השומרים על ריחוק חברתי מלא, ביגוד לא אמור להוות מקור לדאגה.

יחד עם זאת, כל מי שעדיין הולך לעבודה, או שהה במקום צפוף כלשהו, או השתמש בבגדים כדי לגעת בכפתורי מעלית, מעקים, ידיות דלתות וכדומה- צריך לשקול להחליף את הבגדים בעת שנכנס הביתה ולכבס בתדירות גבוהה יותר.

יש לכבס  את הבגדים במים חמים (מעל 80 מעלות צלזיוס). (6)

נעליים

רסיסי טיפות נגועות נופלים על האדמה זמן קצר לאחר יציאתם לאוויר. באופן בלתי נמנע, חלק מהם ייצמדו לסוליות הנעליים.

בראיון עם ג'ונתן סקסטון שפורסם במגזין "מדע לייב" בינואר 2019 (7), מיקרוביולוג סביבתי ומומחה למחקר אוניברסיטת אריזונה, הצהיר כי נעל ממוצעת מכילה כמויות גדולות של חיידקים ומיקרובים.

למרות זאת, אין כמעט סיכון של התפתחות זיהומים בקרב מבוגרים בריאים, כיוון שזיהומים אלה הנמצאים על הנעליים, מגיעים במספר מצומצם של חיידקים ספציפיים שנדבקים לסוליה, וגם כיוון שרוב הזמן לאנשים יש מגע מועט עם הרצפה.

נגיף הקורונה שורד פחות זמן על פני משטחים נקבוביים, במיוחד במקום שמתייבש מהר יותר, כך שחלקיקי נגיפים על הקרקע שבחוץ לא ישרדו הרבה זמן, מה שהופך אותם לאיום לא ממש רציני.

ריצוף ביתי לעומת זאת, עשוי מחומרים חלקים שהנגיף עשוי לשרוד על גביהם זמן רב יותר. בסביבות עם חשיפה גבוהה (בתי חולים, אמבולנסים), רצפות יכולות להיות בעלות מספר גדול יותר של חלקיקי נגיף חיים.

המרכז לרפואה מבוססת ראיות (8) – בהתחשב בשילוב כיסויי נעליים בציוד מגן אישי לעובדי מערכות בריאות, הצהיר כי "לא מצאנו סקירות שיטתיות או ניסויים אקראיים שבדקו את יעילותם של כיסויי נעליים כחלק מציוד מגן אישי, בין אם בהקשר של קורונה או בהתפרצויות מגפות אחרות".

הם מציינים עוד כי ארגון הבריאות העולמי אינו כולל כיסויי נעליים במפרט שלהם, והמרכז לבקרת מחלות בארה"ב קובע במפורש כי כיסויי נעליים "אינם מומלצים בשלב זה לאנשים המטפלים בחולים".

עם זאת, ההנחיות למינהל הבטיחות והבריאות בארצות הברית כן ממליצות על כיסויי נעליים כאשר ישנה סכנה להתזה מנוזלי גוף נגועים.

לכן, אף כי ההנחיות לפירוק זיהומים ממליצות על ניקוי מיטבי של הרצפות (9), לא נראה כי הנעליים נחשבות למקור סביר להעברת זיהום.

העצה המרכזית

אף כי אין זה סביר להעביר וירוסים באמצעות נעליים, ההיגיון הבריא מרמז שעובדי מערכות הבריאות יחלצו את הנעליים כשנכנסים הביתה בכל מקרה וישטפו את ידיהם לאחר הטיפול בנעליים, בגלל נוכחות סבירה של כמויות גדולות של חלקיקי נגיף על גבי הנעל והסוליה.

אנשים היוצאים לסביבות שאינן קשורות למערכת הבריאות, לא צריכים לחשוש. עם זאת, אם יש לכם ילדים קטנים או מבוגרים פגיעים בבית, זה יכול להיות רעיון טוב להיות זהירים ולהוריד את הנעליים כשנכנסים.

[mks_toggle title="מקורות למאמר" state="close "]

(1) https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-questions-about-COVID-19-and-viral-load/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3556854/

(3) https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/how-long-coronavirus-live-clothing-washing_l_5e724927c5b6eab779409e74?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9jb25zZW50LnlhaG9vLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAIlBCDwYnNKgWjETDCfp_SUe1c0XNOxSiq-5c8OW699Af2ika8o7fIFv302Sld5zkkjmRtNFBNmmwXaFdMjhlr9oCWFIPe5YS1b8EDrVjlY9pcv0d2n3Tn4iuARXZfxzXIAn3ZVv2EEDO4Q76k4Nl477lxHJOiFyt3NMlrmfKdFB

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4353734/

(5) http://isid.org/wp-content/uploads/2018/04/ISID_InfectionControl_Chapter60.pdf

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2955907/

(7) https://www.livescience.com/64409-should-you-take-off-shoes-indoors.html

(8) https://www.cebm.net/COVID-19/what-is-the-evidence-that-COVID-19-personal-protective-equipment-should-include-shoe-covers/

(9) https://www.gov.uk/government/publications/COVID-19-decontamination-in-non-healthcare-settings/COVID-19-decontamination-in-non-healthcare-settings

[/mks_toggle]

חדש! בינה - היועצת החכמה שלנו!

שאלו שאלה עכשיו וקבלו תשובה מיידית..

לחצו כאן

הצטרפו לדיוור של אגוגו

ותקבלו תוכן בלעדי ישירות למייל

המידע באתר אגוגו מיועד למטרות אינפורמטיביות בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא או איש מקצוע מוסמך בכל בעיה רפואית.

נסו את משחק הצירופים!

צרו ארבע קבוצות עם מכנה משותף

טעויות נותרו: 4